ניתוח נדיר להפרדת תאומות המחוברות בראשן התבצע בשבוע שעבר במרכז הרפואי סורוקה. התאומות, בנות השנה, נולדו בבית החולים בחודש אוגוסט 2020, כשהן מחוברות בראשן בחלק העורפי שלו. עשרות אנשי צוות ליוו את המשפחה מרגע הלידה ועד ליום הניתוח ונעשתה הכנה לקראת לידתן המורכבת שכללה צוות ייעודי שנערך במשך חודשים ארוכים במעין פקודת מבצע לקראת יום ניתוח ההפרדה. מנהל מחלקת נוירוכירורגיה:  "ניתוח נדיר ומורכב".

במהלך החודשים האחרונים עברו התאומות בדיקות מקיפות, היו תחת ניטור רציף של המכון להתפתחות הילד בסורוקה יחד עם השירות הסוציאלי שליווה את בני המשפחה, בנוסף למעקב רפואי הדוק וצמוד של התפקוד הלבבי והנשימתי של שתיהן.

תאומות סיאמיות שהופרדו בניתוח בבית חולים סורוקה (צילום: דובורת בית החולים סורוקה)
אחת מהתאומות מתאוששת לאחר הניתוח | צילום: דובורת בית החולים סורוקה
תאומות סיאמיות שהופרדו בניתוח בבית חולים סורוקה (צילום: דובורת בית החולים סורוקה)
ניתוח שבוצע עד כה 20 פעמים בלבד | צילום: דובורת בית החולים סורוקה

הצוות השתמש בשני מודלים לקראת הניתוח: מודלים תלת ממדיים ומודלים של מציאות מדומה. המודלים התלת ממדיים של חברת STRATASYS, 3D4OP מבוססים על הדמיות MRI, CT, ואנגיוגרפיה והם מדמים את מכלול המורכבות של החיבור של כלי הדם, קרומי המוח, עצמות הגולגולת והעור של השתיים. באמצעות מודל ה-VR של חברת SURGICAL THEATER ניתן היה לעשות סימולציות של הניתוח ולתכננו בצורה המדויקת שיש. באמצעות מודל זה ניתן להיכנס לעומק החיבור ביניהן, לראות כלי דם משותפים ולבצע סימולציה של כל שלבי הניתוח. בוצעו עשרות חזרות וסימולציות של כל שלבי הניתוח בכל אחד מהמודלים של כל אנשי הצוות השותפים.

ד"ר מיקי גידון, מנהל נוירוכירורגיה ילדים בסורוקה: "מדובר בניתוח נדיר ומורכב, שבוצע עד כה בעולם כ-20 פעמים בלבד ולראשונה בארץ. ובמקרה זה גם בתינוקות צעירות מאוד. הניתוח וההיערכות אליו בוצעו על ידי הצוותים המיומנים והטובים ביותר שיש בבית החולים, והוא מחזק את התחושה שבזכותה הפכנו להיות רופאים. הימים הקרובים יהיו קריטיים בתהליך ההתאוששות וההחלמה של התאומות".

_OBJ

לניתוח שארך כ-12 שעות, שותפים כ-50 אנשי צוות מכל ביה"ח שנטלו חלק גם בהכנות הרבות וגם בביצוע: מומחים בנוירוכירורגיה, מומחים בכירורגיה פלסטית, מומחים בהרדמה בילדים, מומחים מטיפול נמרץ ילדים, מומחי דימות המוח, אחיות חדר ניתוח, צוותי סיעוד, רוקחות, מעבדות, צוותי השירות לעבודה סוציאלית, צוותי לוגיסטיקה. כמו כן נטלו בו חלק גם שני מומחים בין-לאומיים, להם ניסיון קודם בניתוחים מהסוג הזה.