קדחת הדנגי ממשיכה להתפשט ברחבי העולם: מאז תחילת 2024 דווחו ברחבי העולם יותר מ-7 מיליון מקרי תחלואה, ומעל 3,000 מקרי מוות הקשורים למחלה בנגיף המועבר בעיקר על ידי עקיצות היתוש Aedes aegypti - כך לפי נתוני המרכז האירופי לבקרת מחלות ומניעתן (ECDC), שמעודכנים נכון לסוף חודש אפריל. מרבית המקרים אותרו באמריקה הלטינית, בעיקר בברזיל. 

לפי נתוני משרד הבריאות, בישראל אובחנו מתחילת השנה כ-17 מקרי תחלואה בקרב מטיילים ששבו מחו"ל, אך עד כה הם מדגישים כי אין הדבקה מקומית, וחולים אלה נעקצו ונדבקו מחוץ לגבולות המדינה. לפני כשבוע דווח לראשונה על שלושה מקרי הידבקות בקרב תיירים מישראל ומאיטליה ששהו באזור שארם א-שיח' שבחצי האי סיני. "אף שמקרי דנגי כבר דווחו בעבר בקרב השבים ממצרים, עד כה לא היו מוכרים דיווחים על הדבקות בסיני", הסבירו במשרד הבריאות. לדבריהם, משמעות הדבר היא הופעת המחלה במרחבים חדשים במצרים, ייתכן שזה בשל הרחבת אזורי המחיה והשהות של היתוש הנושא את המחלה.

במשרד להגנת הסביבה אומרים הבוקר (שני) ל-mako בריאות, כי בשלב זה אין מקום לדאגה, שכן היתוש העיקרי שבאמצעותו מועברת המחלה (Aedes aegypti) טרם זוהה בישראל. ד"ר שי רייכר, ראש אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, מסביר כי "אומנם קיים בישראל מין אחר של יתוש מאותו סוג, המוכר בשם טיגריס אסיאתי, אך עד היום אין הוכחה ודאית שיש באפשרותו להפיץ את המחלה. לכן עיקר החשש הוא מפני חדירה של היתוש המצרי לתחומי ישראל".

יתושים נגיף קדחת הדנגי (צילום: PATRICK KOVARIK, getty images)
יתושים הנושאים את הדנגי | צילום: PATRICK KOVARIK, getty images
 

לדבריו, חשש זה מגיע על רקע שינויי האקלים ברחבי העולם. "מדובר ביתוש שחי באזורים טרופיים בדרך כלל. באופן טבעי, יתושים אלה מרחיבים את בית הגידול שלהם ככל שתנאי הסביבה הופכים להיות דומים יותר לאלה המאפיינים את בית הגידול המקורי שלהם. ככל שמזג האוויר משתנה ואנחנו עדים לימים גשומים שלאחריהם ימים עם טמפרטורות גבוהות, עלולים להיווצר תנאים שיעודדו את ההתפשטות של יתוש האדס המצרי לתוך תחומי ישראל".    

ד"ר רייכר מציין כי בחודשים האחרונים פועלים במשרד להגנת הסביבה, בשיתוף משרד הבריאות, על מנת למנוע מצב שכזה. "על אף שמקרי ההדבקה אותרו בשארם א-שייח', קילומטרים רבים מישראל, החלטנו כמקדם ביטחון לבצע ניטור בצורה נרחבת בגבולות המדינה בדגש על הגבולות הדרומיים, לרבות בתחומי העיר אילת. במסגרת הניטור, נפרסות באזורי הגבול מלכודות שפולטות פחמן דו חמצני, אותו גז שבני האדם ובעלי החיים פולטים בנשימה, ומושכות את היתושים אליהן. יתושים שנלכדים בדרך זו, מועברים לאבחון במעבדה האנטמולוגית במשרד הבריאות, שם נבדק מין היתוש. במקרה שמדובר ביתוש Aedes aegypti הנושא את הווירוס, ייבדק אם הוא אכן נושא אותו".

כמו כן, הוא מסביר כי במקרים מסוימים שבהם הנסיבות מצדיקות זאת, המשרד מחליט לבצע גם הדברה מקומית באזור מגוריו של חולה אשר נדבק בחו"ל, במטרה לצמצם את הסיכוי הנמוך שיתוש הטיגריס האסיאתי יעקוץ נשא של וירוס הדנגי בישראל, ימשיך לעקוץ אחרים, ובכך ידביק אותם בווירוס ויגרום להתפשטות המחלה.

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, מצטרף לטענה כי בשלב זה, הסיכוי להתפשטות של הווירוס בישראל הוא קטן. "הווירוס אנדמי במספר מקומות בעולם - באסיה, באפריקה  ובדרום אמריקה. בשבועות האחרונים ישנה עלייה מדאיגה במרכז ודרום אמריקה, שם המצב חמור, ובימים אלה גם הונדורס, מדינה נוספת באזור זה, הכריזה על מצב חירום". הפרופ' מוסיף כי בכל שנה נדבקים בווירוס כ-500 מיליון אנשים ברחבי העולם, מתוכם כ-100 מיליון מפתחים סימפטומים, ועשרות אלפים שמתים כתוצאה מכך, ולכן הוא מדגיש כי "חשוב מאוד להמשיך ולעקוב אחר הנושא, ולוודא שאין מקרי הדבקה מקומיים בישראל שישנו את התמונה".