בתי החולים ברחבי הארץ מדווחים על המשך עלייה בתחלואת השפעת והווירוסים הנשימתיים. במרכז הרפואי זיו מעדכנים היום (שני) כי בת 6 הגיעה לחדר המיון בסוף השבוע בשל תסמיני שפעת שכללו חום, כאבי בטן עליונה, חולשה והקאות. מבית החולים נמסר כי לאחר מספר בדיקות וטיפול במחלקה לרפואה דחופה ילדים,  היא אובחנה כסובלת מדלקת קרום הלב ושריר הלב - סיבוך של שפעת מסוג B. מצבה של הילדה מוגדר בינוני, והיא עדיין מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ ילדים.

מוקדם יותר הבוקר עדכנו מבית החולים הציבורי אסותא באשדוד על שני תינוקות שאושפזו בשבוע האחרון במחלקת טיפול נמרץ ילדים במצב קשה כתוצאה מסיבוכים של שפעת. מצבם השתפר והתייצב מאז. מבית החולים נמסר כי אחד התינוקות, בן פחות משנה, הובא למיון כשהוא סובל מפרכוסים ואי-ספיקה נשימתית. בעקבות כך, החליט הצוות הרפואי להרדים ולהנשים אותו. לאחר חמישה ימי טיפול אינטנסיבי, חל שיפור משמעותי במצבו, ואמש הוא שוחרר לביתו כשמצבו טוב. המקרה השני אירע גם כן בשבוע האחרון, כאשר תינוק כבן שנה הגיע למרפאת טרם, גם כן בשל אי-ספיקה נשימתית קשה, ופונה בדחיפות לבית החולים. גם במקרה הזה נדרשו הרופאים להרדים ולהנשים אותו למשך שלושה ימים. מצבו של השתפר, אם כי הוא עדיין מאושפז בבית החולים.

אמש (ראשון) הודיעו במרכז הרפואי סורוקה על פטירתה של אישה בת 40 כתוצאה מסיבוכי שפעת. מדובר במקרה הרביעי של מוות שדווח השנה כתוצאה מסיבוכי הנגיף. "חרף מאמצי הרופאים ופעולות החייאה ממושכות, נאלץ לצערנו, הצוות הרפואי לקבוע את מותה. אנו משתתפים בצער המשפחה", נכתב בהודעת בית החולים. לדבריהם, האישה לא הייתה מחוסנת לנגיף. בסורוקה ציינו כי בבית החולים מאושפזים כעת כ-40 חולים בשל תחלואה ויראלית נשימתית, ומתוכם שני חולי שפעת המאושפזים במצב קשה ביחידה לטיפול נמרץ פנימי -  גבר בשנות ה- 50 לחייו, ללא מחלות רקע, המחובר למכשיר אקמו (המדמה פעולת לב-ריאה), ומטופל נוסף מונשם ובמצב קשה.

בחודש האחרון דיווחנו על שלושה מקרי פטירה כתוצאה משפעת: בת 5 שסבלה ממחלות רקע, בת 13 מאלעד ובת 18 מירושלים.

עלייה בתחלואה הנשימתית

לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות מהשבוע שעבר, נמשכת העלייה בשיעורי התחלואה הנשימתית. מנתוני ניטור בקהילה עולה כי נמשכת  מגמת העלייה בתחלואה דמוית-שפעת, שלראשונה העונה מוגדרת כ"בינונית". מנתוני הביקורים בבתי החולים של כללית, מתועדת עלייה בביקורי מיון ילדים ובמיון הכללי, כתוצאה מדלקת ריאות. לפי המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, מתחילת עונת החורף דווח על 73 חולי שפעת שאושפזו בטיפול נמרץ/טיפול מוגבר בבתי החולים הכלליים. כ-53% מהם אומתו כחולים בשפעת מסוג A, ו-45% בשפעת מסוג B.

בתוך כך, מדווחים במשרד הבריאות על המשך פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV, ונגיף hMPV, ששמו עלה לאחרונה בדיווחים אודות תחלואה נשימתית בסין.

במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא מאושפזים כעת 17 מבוגרים, מתוכם 3 מונשמים, וכן 7 ילדים – כולם בשל תחלואה נשימתית - הן שפעת והן נגיף ה-.RSV במרכז הרפואי וולפסון מדווחם על ארבעה חולי שפעת שמאושפזים בבית החולים במחלקת טיפול נמרץ. במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) מאושפזים שני חולים מבוגרים במצב קשה.

מיון (צילום: שאטרסטוק)
עונת שפעת קשה שמתבטאת גם במחלקות העמוסות | צילום: שאטרסטוק

בבית החולים כרמל בחיפה מציינים גם כן כי הם חשים עלייה במספר חולי השפעת ולדבריהם עיקר העלייה מורגשת בקרב מבוגרים. בבית החולים מאושפזים כעת כ-20 חולי שפעת מעל גיל 60, המוגדרים במצב קשה. בבית החולים מציינים כי השנה, לעומת השנים הקודמות, המחלה מאופיינת בחולים במצב קשה ומורכב יותר.

תפוסה מלאה ואף יותר

בשל העלייה בתחלואת החורף ומספר המאושפזים הגבוה, בבתי החולים מתמודדים עם עומס רב המתבטא בשיעורי תפוסה גבוהים, של יותר מ-100%, במחלקות הפנימיות ובחדר המיון. במרכז הרפואי בילינסון מקבוצת כללית אומרים כי שיעור התפוסה במיון עומד על 150%, ובמחלקות הפנימיות על 111%.

בבית החולים רמב"ם בחיפה עדכנו אמש (ראשון) כי במיון 180 חולים, המהווים עלייה של יותר מ-200% תפוסה. לדבריהם, העלייה נמדדת באופן עקבי כבר 10 ימים ברצפות. "העומס על מחלקות האשפוז הפנימיות עלה גם הוא בעקבות העלייה במספר המטופלים. שיעורי התפוסה המדוברים במחלקות הפנימיות עולה, וכעת הם על 105% אחוזי תפוסה", נכתב בהודעת בית החולים. ברמב"ם הוסיפו כי עיקר התחלואה הקשה נמדדת בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי.

אף שממשרד הבריאות נמסר כי נתוני התחלואה, נכון לעכשיו, אינם שונים מעונות קודמות, לתחושת המומחים, מדובר בעונת שפעת חריגה, וייתכן שבסוף העונה יתבררו הנתונים באופן מובהק בהשוואה לשנים הקודמות.

ד"ר דיאנא פאעור, מנהלת מלר"ד ילדים במרכז הרפואי זיו מציינת כי "התחושה היא שהיקף תחלואת השפעת חריג ביחס לשנה שעברה - הן במחלקות לרפואה דחופה והן בקופות החולים ברחבי הארץ".

גם פרופ׳ יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי וולפסון, חשה כי העונה הנוכחית קשה. "התחושה היא שיש השנה יותר חולים קשה משנה שעברה, אם כי נוכל לשפוט זאת באופן מוחלט רק בסיום העונה. אנחנו כן יודעים שייתכנו הבדלים משנה לשנה בחומרת המחלה, שקשורים בין היתר לשיעורי ההתחסנות המשתנים, מידת התאמת החיסון ויעילותו לנגיפים הנפוצים, וכן מידת החשיפה לנגיף בשנים הקודמות". לדבריה, הזן הבולט בעונה הנוכחית הוא שפעת מסוג B. היא מציינת כי באופן חריג, נראים השנה יותר מקרי פטירות כתוצאה מסיבוכי שפעת בקרב צעירים. "מוות כתוצאה משפעת בקרב מבוגרים הוא אירוע שאנחנו נתקלים בו בכל שנה, אבל השנה יש מספר מקרים של מוות בצעירים וזה חריג. זה מעיד על כך שהנגיף יותר אלים, וכן ששיעורי ההתחסנות בקרב האוכלוסייה נמוכים לצערי".

"אנחנו רק בהתחלה"

פרופ' מאור מדגישה כי "עוד לא הגענו לשיא התחלואה, ואני צופה שהעומס רק ילך ויגבר. בדרך כלל עונת השפעת נמשכת בין שישה לשמונה שבועות, כך שאנחנו רק בהתחלה". היא מציינת כי מאז הקורונה, לצד תחלואת החורף "הרגילה", מתמודדים בתי החולים גם עם תחלואת קורונה. "נכון שאנחנו לא בשיא המגיפה, אבל עדיין יש חולים. אצלנו בבית החולים מאושפז בטיפול נמרץ חולה קורונה אחד, והתחלואה בקורונה משפיעה כמובן על העומס, המיטו הפנויות והמשאבים".

חיסון נגד שפעת (צילום: shutterstock: DonyaHH)
חיסון שפעת | צילום: shutterstock: DonyaHH

הפרופ' מתייחסת לסיבוך של נגיף השפעת, עליו דווח באחרונה במספר מקרים: דלקת קרום הלב. "זה לא סיבוך חדש, ידוע לנו שכל הווירוסים הנשימתיים עלולים לגרום לדלקת בשריר הלב. כשאנחנו מדברים על סיבוכים קשים כתוצאה משפעת, זה כולל גם סיבוכים נשימתיים, אם מהנגיף עצמו ואם מזיהומים חיידקים אחרים 'שמתלבשים' על השפעת.כל הנגיפים האלה יכולים לפגוע בעוד איברים בגוף, אחד מהם הוא הלב. דלקת בשריר הלב היא סיבוך קשה, שכן היא עלולה להוביל להפרעת קצב קטלנית". הפרופ' מדגישה כי על אף שמדובר בסיבוך נדיר, ככל שהתחלואה עולה, "גם סיבוכים נדירים באים לידי ביטוי".

פרופ' מאור מפצירה בציבור ללכת להתחסן: "עדיין לא מאוחר. עדיין אפשר להרוויח מההתחסנות ולמנוע מחלה קשה".

ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות ממליץ לציבור (מגיל חצי שנה ומעלה) להתחסן לשפעת, ובייחוד לבני ולבנות 65 ומעלה ולאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון. נגיף השפעת עלול לגרום לתחלואה קשה, כגון דלקת ריאות, סיבוכים אחרים בדרכי הנשימה, דלקת בשריר הלב ואף מוות. החיסון מפחית את הסיכון לסיבוכים כולל דלקות ריאה, אשפוזים ותמותה.

"המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות מנטר בכל העת את הנתונים על תחלואה בשפעת. מטבע הדברים, לכל עונת שפעת קיימת נקודת התחלה שונה ועל כן, נערכה השוואה בין נקודות זמן שונות בשנה אך דומות מבחינת פעילות השפעת".

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

 

הווטסאפ האדום של mako

שמעתם סיפור מעניין? נתקלתם באירוע שאנחנו חייבים לשמוע עליו? שלחו לנו הודעה יחד עם תמונות ו/או וידאו לוואטסאפ האדום ואנו נחזור אליכם בהקדם