אתמול (רביעי) הודיעה חברת סנפרוסט על החזרה יזומה של שעועית ירוקה עדינה בעקבות עכבר מת שהתגלה באחת השקיות. החדשות גרמו לבהלה רבה בקרב חובבי המזון הקפוא שנותרו עם שאלות כמו: מה צריך לעשות עם שקיות מוקפאות שיש כרגע במקפיא ומה קורה אם חלילה אוכלים משקית כזאת?
ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית, מעריכה שהעכבר נפל אל תוך פס הייצור מאזור גבוה במפעל: "השעועית בדרך כלל נופלת לשקילה מתוך צינורות של פס הייצור, ונכנסת באופן אוטומטי לתוך שקית. אני מעריכה שהעכבר נפל מלמעלה; אולי מתעלות אוורור במקום. זה בהחלט מטריד כי זה עלול להצביע לכאורה על רמת ההיגיינה במפעל. . מפעל אמור לטפל באופן קבוע במניעת מזיקים וזה ממש לא אמור לקרות".
חשיפה ליותר ממאה סוגי חיידקים
כך או כך, היא חושבת שמדובר במקרה חמור במיוחד: "זה איום ונורא. עדיין לא ברור איך המזיק הגיע לשקית, אבל מה שברור כשמש הוא שהנזק הבריאותי יכול להיות עצום. עכבר הוא אחת היות המסוכנות ביותר בהעברת זיהומים. ביום יום הוא נוהג להסתובב בתעלות ביוב בהן החיידקים חוגגים".
ד"ר תמיד מציינת כי מזיק מהסוג הזה עלול להעביר יותר ממאה סוגי חיידקים – מהקלים לקשים ביותר, ביניהם: אי - קולי, סלמולה, סטפילוקוק, שיגלה. לדבריה, כל אלה יכולים לגרום במקרה הטוב לשלשולים וכאבי בטן, ובמקרה הפחות מעודד - לחום וזיהום בכל הגוף שדורש אשפוז ושימוש באנטיביוטיקה. אוכלוסייה מוחלשת נמצאת אף בסיכון גדול יותר, וחשיפה למזיק כזה עלולה לעלות לה בחיים".
למרות האמור, ד"ר תמיר מבקשת להרגיע: "אם מבשלים היטב את המזון הקפוא, הסיכוי להיחשף לחיידקים מסוכנים פוחת באופן משמעותי. לעומת זאת, הקפצה במחבת אינה מספיקה כדי לקטול אותם. אני ממליצה לכל מי שמחזיק מוצרים מוקפאים בבית וחושש להשתמש בהם בעקבות הריקול, לבדוק היטב את האריזה ולבשל לפחות חמש – עשר דקות במצב רתיחה".
תגובת חברת סנפרוסט:
"לסנפרוסט בקרות איכות מתקדמות. תהליך היצור כולל שטיפה, חליטה במים בטמפרטורה של כ- 98 מעלות, ומיד לאחר מכן הקפאה עד לטמפרטורה של כמינוס 18 מעלות. שלבים אלו נועדו לנטרל זיהומים, לרבות גורמי זיהום שעלולים להגיע מהשדה, ולהבטיח את בטיחות המוצרים.
כל שאר מוצרי החברה בטוחים לשימוש ולצריכה. אנו מתנצלים על התקלה הנקודתית, ונמשיך לפעול לטובת הבטחת איכות ותקינות מוצרינו".