שני מקרים של גזזת אותרו לאחרונה בירושלים במוסד של משרד הרווחה: המקרה הראשון התגלה לפני מספר שבועות, אז דיווח המוסד למשרד הבריאות. המשרד ביצע חקירה אפידמיולוגית, והילד הופנה לקבלת טיפול רפואי בקהילה. אתמול (רביעי) בירור שערכה לשכת הבריאות מול המוסד, העלה חשד לילד נוסף שנדבק במחלה והוא הופנה לבירור רפואי.
במשרד הבריאות מסרו כי "לשכת הבריאות המחוזית תמשיך לתת הנחיות מקצועיות למקום ולבצע מעקב אחר דיווחי התחלואה".
מהי גזזת?
פרופ' יעקב משיח, מנהל מרפאת עור ילדים באיכילוב, מסביר כי פטרת הקרקפת, הידועה גם בשם גזזת, היא מחלה זיהומית מידבקת ביותר הפוגעת בשיער הראש, ונגרמת ע"י פטריות מסוג דרמטופיטים. לדבריו, "המחלה מופיעה לרוב אצל ילדים, בייחוד בקרב בני 7-3, אולם היא תיתכן בכל גיל". עוד הוא מציין כי מקור ההדבקה יכול להיות אנושי, מבעלי חיים או מהקרקע.
הביטוי האופייני למחלה, לדבריו, הוא אזורים מרובי קשקשת, שיער שבור באורך של 3-1 מ"מ, ודלקת קלה של העור. "לעיתים מלווה המחלה , הנקראית קריון, ומתבטאת בבצקת של העור, בהפרשה, הגדלת קשרי לימפה – אלה יכולים להביא להצטלקות של עור הקרקפת ולהתקרחות תמידית", הוא מציין.
עוד הוא מציין כי "בעבר היו מגפות משמעותיות של גזזת, וכיום נפוצה המחלה פחות בעיקר הודות לטיפול הרפואי היעיל נגדה. עם זאת, עדיין ניתן לראות אירועי הדבקה בודדים ואף התפרצויות בקרב מספר אנשים, בעיקר ילדים, הנמצאים במגע הדוק אחד עם השני".
לצורך מניעה של המחלה אומר הפרופ' כי חשוב להקפיד על תנאי היגיינה נאותים, שימוש אישי בלבד בחפצים כגון מברשות שיער, פרטי לבוש ובעיקר כובעים, כלי מיטה. כמו כן הוא מציע להימנע ממגע עם בעלי חיים משוטטים, ולטפל באופן מיידי בבני אדם שנדבקו במחלה.