תקיפת רופא הילדים שאירעה השבוע בסורוקה, גרמה לפרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי באיכילוב לצייץ בטוויטר הצעה חריגה למניעת מקרי האלימות הרבים נגד צוותים רפואיים בישראל: "רוצים משילות? אני בעד לבטל את ביטוח הבריאות הממלכתי למי שמרביץ לצוות רפואי, שישלם את כל ההוצאות. הרבצת – שילמת. תוך שבוע תיגמר האלימות נגד הצוותים הרפואיים".

בתגובה לדברים, פנינו למספר בכירים לשעבר במערכת הבריאות, שלא בטוחים שאכן מדובר בהצעה פרקטית. "לפני שמבטלים ביטוח רפואי למישהו צריך לנענע את מערכת המשפט. יש הרבה מה לעשות שם", אומר בתגובה פרופ' גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר. "כולנו רחמנים בני רחמנים והצוות הרפואי חוטף בפרצוף. הגיע הזמן ששופטים יתחילו להכניס את התוקפים לכלא ותהיה כאן הרתעה, אבל במקום זה כל הזמן מוותרים ומוותרים".

ברבש (צילום: חדשות 12)
פרופ' גבי ברבש. לא סבור שמדובר בהצעה פרקטית | צילום: חדשות 12

עוד הוסיף פרופ' ברבש: "יש בעיה אתית מוסרית למנוע מכל אדם זכות לקבל רפואה ובריאות, לא משנה כרגע אם זה מחבל או מחבל אזרחי. לשלול ביטוח בריאות ממלכתי זה רעיון לא טוב, אבל אני בכלל לא בטוח שאפשר לאכוף אותו. צריכה להיות הרבה יותר נוכחות משטרתית בבתי חולים כדי לייצר הרתעה ולמנוע את האלימות. איני סבור כי ההצעה לשלול זכות יסוד הבריאות מתאימה או ישימה, והדבר נוגד את רוח הרפואה הציבורית בישראל".


גם פרופ' איתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות וראש שירותי בריאות הציבור לשעבר התייחס לדברים ואמר כי "מחסור בכוח אדם ובתשתיות במערכת הרפואית, מביא ללחץ גדול על המטופלים והמטפלים, מה שמתבטא במקרי האלימות נגד צוותים רפואיים. הפתרונות העיקריים צריכים להיות תגבור הצוות, תוספת תקנים של רופאים, אחיות וצוות פארא-רפואי, ובמקביל - החמרת הענישה לתוקפים כולל עונשי מינימום".

"המצב בישראל שונה מבאירופה". פרופ' גרוטו (צילום: חדשות 2)
"מחסור בכוח אדם ובתשתיות במערכת הרפואית, מביא ללחץ גדול" | צילום: חדשות 2

"ישנן דרכים אחרות שמאפשרות למנוע אלימות"

"מדינת ישראל זו מדינת חוק", אומר גם פרופ' זאב רוטשטיין, לשעבר מנכ"ל שיבא ויו"ר סל התרופות. "אני נגד שלילת זכויות אזרח כולל מאסירים. מובן שאני נגד אלימות בכל צורה שהיא, אבל ישנן דרכים אחרות שמאפשרות למנוע אותה. המערכת הרפואית רוצה לעזור, אבל היא נמצאת בבעיה. יש מחסור בכוח אדם, משמרות ארוכות, עייפות. אני מסתכל דווקא מהצד של המשפחות שבאות לקבל שרות. הן חוששות, מפחדות, מגיעות למקום שהן לא רוצות להיות בו, ואז הן רואות את יקיריהם מוטלים במיטה במסדרון – איך הם מרגישות? המערכת סובלת ממחסור חמור בכוח אדם ובתקציבים, מערכת הבריאות לצערי נמצאת במקום נמוך מאוד על סדר היום של מקבלי ההחלטות".

עוד טוען פרופ' רוטשטיין כי השיח האלים בישראל פוגע ביכולת ההרתעה. "זה מתחיל מהבית ומהחינוך. אני חושב שצריך לחזק את הצווים הרפואיים ולהעביר להם סדנאות למניעת אלימות.

פרופ' זאב רוטשטיין  (צילום: מתוך "עובדה",  קשת 12  )
"המערכת הרפואית רוצה לעזור, אבל היא נמצאת בבעיה". פרופ' זאב רוטשטיין | צילום: מתוך "עובדה", קשת 12

"אם הם היו מגיעים עם גישה נכונה, היו יכולים למנוע את המקרים. אני לא מאמין שנוכחות משטרתית תפתור את זה אלא משהו הרבה יותר עמוק שקשור לחינוך מהבסיס. לא כך חלמנו לראות את מערכת הבריאות שלנו בשנת 2023", מסכם פרופ' רוטשטיין.