צנתור נדיר לסגירת מום בלב בוצע לאחרונה ביחידה לתיקון מומי לב במערך לקרדיולוגיה בבילינסון. עד כה בוצעו בעולם כ-300 צנתורים כאלה בלבד, ובבית החולים מוסרים כי מדובר בפרוצדורה מסובכת המשמשת חלופה לניתוח לב פתוח מורכב ביותר.

ד"ר שמעון קולקר, מנהל שירות מומי לב במבוגרים במערך הקרדיולוגי בבילינסון, שביצע את הצנתורים, מסביר כי מדובר בשני חולים בשנות ה-40 לחייהם, שסבלו ממום הנקרא Sinus Venosus ASD, הממוקם בווריד הנבוב העליון וגרם לבעיה במחיצות עליות הלב. "המום גורם לניקוז לא תקין של שני ורידי הריאה, מתוך ארבעת הקיימים, לתוך העלייה הימנית, במקום לעלייה השמאלית בלב כפי שאמור להיות".

לדבריו, המום גורם לקושי נשימתי ניכר במאמץ – "הגוף צובר נוזלים וזה גורם לנפיחויות ברגליים ובמקומות אחרים בגוף, וכשהמצב מתדרדר החולים מגיעים לאי-ספיקת לב קשה שמסכנת את חייהם". הוא מסביר כי הצנתור הייחודי פותר את הבעיה לחלוטין וגורם להבראתם. "במהלך הצנתור מבוצעת פעולה ברמת טכניקה גבוהה במיוחד: שני ורידי הריאה בצד ימין מנותבים לצד שמאל של הלב. הכניסה לצד שמאל של הלב מתבצעת דרך חור שקיים בו בשל הפגם, וכך למעשה פותרים את שני הפגמים באמצעות פעולה אחת".

עוד מציין הד"ר כי כ-5% מכלל חולי הלב בישראל סובלים מהמום הזה, והטיפול בו מורכב. "ביצעתי כבר אלפי צנתורים עד כה והצנתורים האלה היו ללא ספק המאתגרים ביותר בגלל המורכבות הטכנית", הוא אומר. "אבל התוצאה שווה את הכל. חסכנו לשני מטופלים במצב לא קל, ניתוח לב פתוח עם כל ההשלכות בכך, וסייענו להם לחזור למסלול החיים".

המדע הבדיוני הפך למציאות

ד"ר רפאל הירש, מנהל היחידה למומי לב מלידה במערך הקרדיולוגי בבילינסון, מוסיף: "כשקראתי לראשונה בספרות המקצועית על הצנתור הזה, לא האמנתי שזה אפשרי וחשבתי שזה מדע בדיוני. לפני מספר שבועות זכיתי להשתתף בצנתורים האלה, והמדע הבדיוני הפך לפעולות מעשיות שביצענו בחדר הצנתורים. זה ללא ספק צנתור מורכב ביותר, שדורש מיומנויות מהגבוהות ביותר שקיימות בעולם הצנתורים".

לצורך הצנתורים, הודפס הלב בתלת-ממד, כדי לדעת מהו מיקומו המדויק של הפגם, להעריך את גודלו וכדי לאתר את קרבתו לוורידי הריאה. "נתונים אלה תרמו רבות להבנה שניתן לסגור את הפגם באמצעות הצנתור, ואפשרו לבצע תכנון מדויק של הפעולה", מסביר ד"ר קולקר.

ד"ר קולקר ביצע את הצנתור יחד ד"ר קווין וולש מדבלין, מהמצנתרים הידועים והמובילים בעולם בתחום צנתורים במומי לב בקרב מבוגרים ומחלות מבניות, שהגיע לארץ כדי ללוות את התהליך; יחד עם מומחים נוספים מבית החולים.

מבית החולים נמסר כי המטופלים השתחררו לביתם יומיים לאחר הפעולה ומצבם הרפואי טוב מאוד. הצנתורים בוצעו על ידי ד"ר שמעון קולקר, ד"ר רפאל הירש, ד"ר שחר ויג וד"ר נילי שמרות׳ פרבדה.