תופעה חמורה ומטרידה בישראל: בחודש האחרון פינו מתנדבי זק"א 25 גופות של קשישים מבתיהם שמצאו במצב רקבון, מתוכם פונו ארבע גופות רק ביממה החולפת. מרבית הקשישים אותרו בערים באזור המרכז, וביניהן: תל אביב, בני ברק, אשדוד, אשקלון, פתח תקווה וחולון.
ישראל חסיד, דובר זק״א: "בתקופה האחרונה חלה עלייה במקרי הריקבון שבהם מתנדבי זק״א נאלצים לטפל. אני לא זוכר הצטברות של כל כך הרבה מקרים טרגיים לאורך תקופה כל כך קצרה. צריך לעשות כל מה שאפשר כדי למנוע מקרים נוספים".
השכנים סיפרו לנו שראו על דלת ביתו משלוח מנות במשך מספר ימים, ובימים האחרונים הריחו ריח חריף מאוד שיצא מהדירה מה שהעלה אצלם את החשד"
מתנדבי זק"א
המתנדבים יעקב תעיזי וזאבי וולס, שנכחו באחת הזירות הקשות, מתארים: "הוזנקנו לבני ברק ונחרדנו לגלות גבר כבן 74 שחי בגפו בדירה בעיר במצב של ריקבון. השכנים סיפרו לנו שראו על דלת ביתו משלוח מנות במשך מספר ימים, ובימים האחרונים הריחו ריח חריף מאוד שיצא מהדירה מה שהעלה אצלם את החשד וגרם להם להזעיק את כוחות ההצלה. כוחות משטרה והצלה שהגיעו למקום גילו שאכן מדובר במקרה ריקבון טוטלי. בסיוע מתנדבים נוספים וצוות אמבולנס טיפלנו בכבוד המת ואספנו את הממצאים הרבים שנותרו בזירה וסייענו לכוחות המז״פ שפעלו במקום. הגופה הועברה להמשך טיפול ובירור במכון הלאומי לרפואה משפטית".

יונתן ישראלי, מתנדב ביחידת האופנועים של זק"א, מתאר מקרה חמור נוסף שאירע ברחוב ביצרון בתל אביב: "הוזנקתי בעקבות דיווח של תושבים על ריח רע שיוצא מדירה. כוחות ההצלה שהגיעו למקום איתרו גופה של אישה כבת 74 במצב ריקבון מתקדם. בסיוע מתנדבים נוספים דאגנו לכבוד המת ולאיסוף הממצאים, וסייענו לכוחות המז״פ שפעלו במקום".
"בדידות יכולה להרוג"
ד"ר רועי ורונה, גריאטר מחוזי וסגן מנהלת רפואי בכללית מחוז השרון שומרון, מתקשה להבין מה הוביל לתופעה הטרגית בהיקף כה גדול. "זה מאוד חריג ובעיקר מטריד", הוא אומר ל-mako בריאות. לדבריו, בד"כ מצבים כאלה מתרחשים בעת מזג אוויר קיצוני, ומכיוון שבימים האחרונים לא שרר בארץ שרב משמעותי או מזג אוויר קר באופן קיצוני - קשה להצביע על גורם ספציפי. "למעלה מ-85% מהקשישים גרים בבתים שלהם ולא בדיור מוגן. מה שאפשר לומר בוודאות זה שבדידות יכולה להרוג, ואולי זה גם מסביר את מקרי המוות המצערים שראינו כעת – כולם היו בערים ולא ביישובים קהילתיים קטנים, שבהם הקשישים אולי פחות מבודדים", אומר ד"ר ורונה.
ראינו את זה לאחרונה במקרה של השחקן ג'ין הקמן שגסס במשך 9 ימים ונפטר לאחר שאשתו, הצעירה ממנו, נפטרה ולא יכלה להאכיל אותו ולסייע לו. קשישים עלולים למות מרעב ולגסוס לאטם ואף אחד בסביבתם לא יבחין בזה עד שיהיה מאוחר מדי
ד"ר רועי ורונה
"אנשים שחיים לבד בגיל מבוגר נמצאים בסיכון גבוה יחסית לאוכלוסייה הצעירה, גם בשל ההיבט הנפשי והן בשל הסכנות הנובעות מהעובדה שאנשים בגיל הזה הם יותר פגיעים. כשקר מאוד בחוץ יש חשש שהם יסבלו מהיפותרמיה וכשחם מאוד הם עלולים לחוות התייבשות. כך או כך, מדובר במצב מסכן חיים. מעבר לכך, רבים מהם נזקקים לעזרה – וכשזו לא קיימת הסיכוי למוות עולה. ראינו את זה לאחרונה במקרה של השחקן ג'ין הקמן שגסס במשך 9 ימים ונפטר לאחר שאשתו, הצעירה ממנו, נפטרה ולא יכלה להאכיל אותו ולסייע לו. קשישים עלולים למות מרעב ולגסוס לאיטם ואף אחד בסביבתם לא יבחין בזה עד שיהיה מאוחר מדי - זה מדאיג מאוד".

המסר שלו, מופנה בעיקר אל כולנו: "אם יש בסביבתכם קשיש, אל תהססו לגשת מדי פעם ולבדוק לשלומו, או לראות אם הוא זקוק למשהו. אם יש לכם שכן מבוגר ולא ראיתם אותו מספר ימים, נסו לדפוק על הדלת ולוודא שהוא בסדר. אם אין תגובה – הזמינו את מד"א או את המשטרה. זו החובה שלנו כחברה".
"הקפידו לשמור על הקשר עם הקשישים והגלמודים שסביבכם זה מציל חיים וחוסך למתנדבי זק״א עבודה", מבקשים גם בזק"א.
* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
תגובות