בשנים האחרונות היו כמה מקרים של אוטיסטים שהוחזקו באגפים סגורים בבתי חולים פסיכיאטריים בגלל מחסור במסגרת חלופית מתאימה עבורם. א', צעיר בן 23 ממרכז הארץ הסובל מהפרעה מהספקטרום האוטיסטי ברמת תפקוד נמוכה, אושפז בכפייה באגף הפסיכיאטרי בבית החולים שיבא בהוראת פסיכיאטר המחוז, שם היה קשור בידיו וברגליו רוב הזמן מחשש שיפגע בעצמו ובצוות הרפואי.
לטענת גורמים פסיכיאטריים, באחרונה חלה החמרה במצבו של א' שבאה לידי ביטוי בכך שהיכה את הוריו, נשך אותם והטיח את ראשו בקיר עד זוב דם. על פי חוות דעת פסיכיאטרית נקבע כי א' מסוכן לעצמו ולסובבים אותו.
באמצעות עורכי הדין, אילן יעקובוביץ', איילת הלברשטט וטלי הדר מהסיוע המשפטי של משרד המשפטים הגיש א' בקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב להוציאו מהאגף הפסיכיאטרי ולבטל את אשפוזו הכפוי שכן אינו לוקה בנפשו אלא סובל מהפרעה אוטיסטית ולכן החוק לא חל עליו ובית החולים הפסיכיאטרי אינו מסגרת מתאימה לאדם במצבו. לדבריהם, על משרד הרווחה למצוא לו מסגרת שתהווה פתרון עבורו. הרופא המטפל הדגיש כי א' חסר שיפוט ומסוכן לעצמו ולסביבה.
במהלך הדיון בבקשה התברר כי הוועדה שדנה בעניין אשפוזו הכפוי של א' החליטה ברוב דעות על אשפוז באגף פסיכיאטרי. אחד הפסיכיאטרים בוועדה, שהיה בדעת מיעוט, טען כי האגף הפסיכיאטרי לא מתאים לא' וכי יש לשחררו למסגרת אחרת המתאימה לו.
הרופאה המטפלת בא' טענה בפני הוועדה כי קיימת מסגרת עבורו במרכז לבריאות הנפש 'איתנים', אך יחלפו שבועות רבים במקרה הטוב עד שיוכל להיקלט במקום, שכן קיימת למוסד זה רשימת המתנה ארוכה.
מנהל האגף הפסיכיאטרי בבית החולים שיבא טען כי א' סובל מאוטיזם בדרגת חומרה גבוהה, אך מקומו אינו במחלקה פסיכיאטרית אלא במקום ההולם את צרכיו.
מנהלת השירות לדיור תומך במנהל מוגבלויות במשרד הרווחה, ליליאן שפרן, ציינה כי האגף הפסיכיאטרי שבו מאושפז א' הוא מעין מתקן כליאה עבורו, שכן במוסדות של המשרד אסור לקשור את המטופלים, וציינה כי תנסה לאתר לא' מסגרת מתאימה בצפון הארץ.
עוד ב-mako בריאות:
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט
השופט ציון קאפח, שדן בערעורו של א' להוציאו מהאגף הסגור, ציין בהחלטתו כי אדם אוטיסט אינו חולה נפש. לדבריו, יש לאמץ את חוות הדעת של הפסיכיאטר שהיה בדעת מיעוט לפיה א' אינו חולה נפש. השופט מתח ביקורת קשה על החזקתו של א' במחלקה סגורה כשהוא קשור במשך כמה שבועות. "ניתן היה לחסוך מהמערער את קשירתו לימים רבים ואת הסבל הכרוך בכך לו ולהוריו", הדגיש השופט, וכן הביע צער על כך שהמסגרת המתאימה אינה זמינה עבורו ותקווה כי בימים הקרובים המאמצים לאתר מסגרת הולמת תישא פרי.