במשרד הבריאות מדווחים כי נמשכת מגמת הירידה בתחלואה בקדחת מערב הנילוס, הן מבחינת היקף המקרים והן מבחינת מספר האשפוזים כתוצאה מהמחלה. עם זאת, לא ברור אם מגמה זו תתמיד לאורך זמן או שהיא זמנית בלבד. אלא שלמרות החדשות המעודדות, בשבועות האחרונים נמצאו יתושות נגועות בנגיף באזורים שונים בארץ, בין השאר בנמל חיפה, במועצה אזורית מטה אשר, במועצה האזורית עמק יזרעאל, וכן במודיעין-מכבים-רעות, בעמק חפר וברמת השרון.
ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, מספק הסבר ואומר כי אין הכרח שיתושה שנשאית לנגיף, תעקוץ בני אדם. "העובדה שאנחנו ממשיכים לאתר יתושות נגועות בנגיף, אינה סותרת את הממצאים של משרד הבריאות שמעידים על מגמת ירידה בתחלואה. כלומר, לדבריו אין יחס ישר בין מספר היתושות הנגועות לבין מספר האנשים המאובחנים עם הנגיף, כיוון שמספר קטן מאוד של יתושות יכול לעקוץ מספר רב של אנשים, ולהביא לתחלואה משמעותית. המשמעות היא שייתכן שיש מספר רב של יתושות נגועות, אך הן מרוחקות מאזורים מיושבים, לכן הן עוקצות בעיקר ציפורים או בעלי חיים אחרים. כמו כן, הוא מציין כי ייתכן והיתושות הנגועות, שנלכדו במבצעי הניטור, לא הספיקו לעקוץ בני אדם או שעקצו בני אדם מבלי שהתפתחו אצלם תסמינים, ולכן הם כלל לא מודעים לכך שהם נושאים את הנגיף.
כמו-כן, קיימים מספר גורמים שיכולים להשפיע על היקף הנשאות של הנגיף בבני אדם, בין השאר "רמת הנגיעות של הציפורים בנגיף, רמת הנגיעות של היתושים וכמובן רמת ההדבקה של בני האדם, כאשר ירידה בכל אחד מהם עשויה להוביל לירידה בתחלואה, כפי שזו דווחה על פי נתוני משרד הבריאות".
לטענתו, על אף הנתונים המעודדים, יש צורך להמשיך ולעקוב אחר הנתונים המתקבלים ממשרד הבריאות, כדי להבין האם מגמת הירידה בתחלואה נמשכת. "בשלב זה, אנחנו לא יכולים לומר בוודאות שגל התחלואה הסתיים. חשוב לזכור שהביולוגיה וההתנהגות של יתושת הקולקס, אשר לה מיוחסת עיקר ההעברה של וירוס קדחת מערב הנילוס לבני אדם, מושפעת מגורמים שונים כמו מזג האוויר, איכות הניקוז של שפכים, תחזוקת מערכות תשתית וכו', ששינויים בהן לרעה עלולים להוביל להימצאות גבוהה יותר של יתושים באזורים שונים".
למרות מגמת ההתמתנות, במשרד הבריאות מדגישים כי התחלואה בנגיף עדיין גבוהה וחריגה: מתחילת שנת 2024, ונכון לתחילת חודש אוגוסט, דווח על 813 חולים שאובחנו בנגיף ו-57 נפטרים. במשרד הבריאות מציינים כי מרבית החולים בני 70 ומעלה, אך תועדו גם מקרי הדבקה בקרב ילדים, וכי כ-60% מהמאושפזים הם גברים. כמו כן, הם מוסיפים כי רוב המקרים המדווחים הם ממרכז הארץ, אך תחלואה מועטה מדווחת גם באזורים נוספים, כאשר בשבוע החולף התווספו חולים מבקעת הירדן ובית שמש. ד"ר רייכר מסביר כי "כשרק החלה מגמת העלייה במקרים המדווחים של קדחת מערב הנילוס בבני אדם, האזור המרכזי שבו אותרו יתושות נגועות היה אזור השרון. בהמשך זיהינו יתושות נגועות גם במחוז המרכז, בתל אביב ובערים הסמוכות, ולמעשה עד היום נלכדו יתושות נגועות בנגיף כבר במרבית אזורי הארץ, בין השאר משום שהיתושה מסוג קולקס, שאחראית להעברת הנגיף לבני אדם, יכולה לעוף מרחקים משמעותיים של מספר קילומטרים".
הד"ר מדגיש כי התמגנות אישית של הציבור עודנה חיונית. "חשוב מאוד שהציבור יקפיד על ערנות ועל התנהגות מושכלת. בסיורים שאנחנו מקיימים אנחנו עדיין רואים שאנשים משאירים עציצים עם מים, ודליים עם זחלים של יתושים. חשוב לנו להעלות את המודעות לנושא, ולעזור לציבור לעזור לנו להגן על בריאותו. גם אם יש יתושות נגועות באזורכם, יש פעולות פשוטות שיכולות לעזור להתמגן מפניהן, כך למשל ייבוש מקורות מים, שימוש בתכשירים דוחי יתושים, לבישת ביגוד ארוך ושימוש במאוורר המכוון לאזור הישיבה שלנו כדי להרחיק אותן. כמה שהרשויות פועלות למען צמצום ההידבקות בנגיף, אנחנו צריכים גם בעצמנו לקחת אחריות ולשמור על הבריאות שלנו".