בכירי הצמרת הרפואית בישראל מתריעים מפני סכנות הרפורמה: "נתניהו צריך לצאת לנבצרות, גם מסיבות בריאותיות", כך צייץ שלשום פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, אפידמיולוג בבה"ח הדסה ואחד ממובילי מאבק החלוקים הלבנים. "אין בריאות בלי דמוקרטיה. ברגע שבג"צ יהיה כפוף לממשלה, תתבטל מערכת האיזונים והבלמים", הוא אומר ל-mako בריאות.

לדבריו, לביטול המושגים המשפטיים בנושא סבירות וביקורת שיפוטית ופוליטיזציה, תהיה השפעה על כל תחום בריאותי. "הטבק, התזונה, זיהום האוויר - כשאין גורמים מאזנים, כששיקולים בריאותיים או סביבתיים לא יובאו בחשבון אלא שיקולים פוליטיים, המערכת תהיה בבעיה גדולה, אנחנו יודעים זאת ממדינות בהן כך זה עובד. מערכת הבריאות בישראל מידרדרת אל התהום, ומי שצפויות להיפגע הן בעיקר אוכלוסיות מוחלשות, כמו למשל חולים במחלות נפש. גם בריאות הנשים צפויה להיתקל בבעיה: זכותן ללידה טבעית, זכות להפלות, זכות לאמצעי מניעה - כבר ראינו בישראל איך מסיבות דתיות ואחרות ניסו לעצור את כל זה אך בזכות עתירה לבג"צ, הזכויות נשמרו".

הד"ר חגי לוין (צילום: יח"צ)
"מערכת הבריאות בישראל מידרדרת אל התהום". פרופ' חגי לוין | צילום: יח"צ

"כל החולים צריכים לצאת להפגין"

פרופ' עידית מטות, מנהלת האגף הכירורגי ומערך הרדמה טיפול נמרץ וכאב במרכז הרפואי איכילוב תל אביב מתקוממת אף היא. "כל החולים הפוטנציאליים, כלומר כולנו, צריכים לצאת להפגין עכשיו. הסרת הביקורת השיפוטית תחשוף את המערכת הרפואית לרעידת אדמה, בעיקר בתחום שיתופי הפעולה המחקריים, והשקעות של גופי הזנק וחברות פארמה בישראל. נידוי המדינה מהשקעות כאלה יחזיר אותנו שנים אחורה. ללא מחקר מתקדם, איכות הרפואה תיפגע, וכך גם איכות הרופאים ורווחת ובריאות החולים. כל מה שנבנה בעמל רב יותר מ-70 שנה יקרוס תוך שנה, ואת הנזק הזה שום יחידת חילוץ לא תוכל לשקם".

פרופ' עידית מטות (צילום: החדשות 12)
"כל החולים צריכים לצאת להפגין". פרופ' מטות | צילום: החדשות 12


יותר ויותר רופאים מדברים על ירידה מהארץ

פרופ' זאב רוטשטיין, יו"ר סל התרופות בישראל, טוען כי מסתמן קיצוץ תקציבי רוחבי, בשעה שהמערכת משוועת לתקציבים ומצביעה על גירעונות גוברים. "התקציב המתוכנן בסכום של 6 מיליארד שקלים, מתרחק ככל שהלחץ על תקציב המדינה גובר. זה עלול לעלות לנו בקשיי תפעול, בהארכת המתנות לתורים ובתסכול מתגבר".
עוד מציין פרופ' רוטשטיין כי השיח הציבורי מתחיל לחלחל גם אצל טובי הרופאים, השוקלים להגר למדינות אחרות. "צמצום ההשקעות בחדשנות מחקר והיי-טק רפואי, ממש מייאש את הרופאים ואת החוקרים ומציב אותם בפני עתיד הרבה פחות ורוד".

"כבר עכשיו אנחנו רואים איך בחוק ההסדרים שהגישה הממשלה לאחרונה, יש מוקשים רבים שיפגעו בבריאות", מוסיף פרופ' לוין: "חוק אוויר נקי לדוגמה, יחליש את יכולת המשרד להגנת הסביבה לשמור על איכות האוויר שאנו נושמים, התוצאה תהיה עלייה בזיהום אוויר ופגיעה בבריאות, כולל של העובר המתפתח. על פי ההצעה החדשה של חוק הכשרת אנשי מקצועות הבריאות, לא כולם יצטרכו תואר. אף אחד לא היה רוצה שהילד שלו יטופל על ידי מישהו שלא עבר הכשרה מתאימה. אנחנו הרופאים, מרגישים שישנה החלשה של גורמי מקצוע ופגיעה ישירה בבריאות".

פרופסור זאב רוטשטיין (צילום: מתוך "עובדה",  קשת 12  )
"צמצום ההשקעות בחדשנות מחקר והיי-טק רפואי, ממש מייאש את הרופאים". פרופ' רוטשטיין | צילום: מתוך "עובדה", קשת 12

לא רק משקיעים – גם חברות תרופות מושכות מחקרים קליניים מישראל

"צפויה פגיעה ביכולת להביא מחקרים קליניים לישראל", טוען גם פרופ' איתן פרידמן, יו"ר ועדת הלסינקי העליונה של משרד הבריאות, מנהל המרכז לרפואה מונעת מותאמת אישית באסותא תל אביב. "ברגע שהמערכת המשפטית לא יציבה, היכולת לאכוף את הרגולציה האתית לגבי מחקרים קליניים, כמתחייב בחוק, נמצאת בסימן שאלה. חברות התרופות רוצות מערכת יציבה".

לדבריו הדבר יפגע בבריאות הציבור, במחקר בישראל וביכולת החולים לקבל טיפולים תרופתיים חדשניים. בנוסף, הוא ימנע מימון של מחקרים ישראלים ואף יפגע ביכולתם של חוקרים ישראלים להשתתף במחקרים פורצי דרך. "לאחרונה ניסיתי לבקש מאיגוד חברות הפארמה הישראלי תשובות גנטיות לגבי בדיקות מתוך מחקר כלשהו שנעשה בישראל, והם סרבו בשל טענה כי הם תוהים אם בכלל להביא מחקרים קליניים לישראל. האגף הבין-לאומי של איגוד הפארמה העולמי קבע שאין כרגע ביטחון להשקיע בישראל במחקרים קליניים, לא בגלל שנאת ישראל, אלא משום שפחות בטוח להשקיע כאן כסף בתקופה הזו".

פרופ' איתן פרידמן (צילום: n12)
"צפויה פגיעה ביכולת להביא מחקרים קליניים לישראל" | צילום: n12

פרופ' פרידמן מוסיף כי אם אכן ישתנו כללי המשחק, מס' המחקרים יירד, מה שאומר שיהיו כאן פחות תרופות ניסיוניות מצילות חיים, והחולים יפסידו את הגישה המהירה לטיפולים פוטנציאליים מצילי חיים. "תרופה שניתנה במסגרת מחקר קליני לחולות בסרטן השחלות, סרטן שד וסרטן הערמונית לא תינתן למשל. אלה תרופות שבאופן חד משמעי מקטינות את הסיכוי למות".

"אני נציגת ישראל בוועדה האירופאית להרדמה. משווים אותנו להונגריה ולפולין, עד לא מזמן זו הייתה גאווה שיש הרבה ישראלים בוועדות ועכשיו מתלוננים על כך שיש יותר מדי". 

מחר ב-14:00 תתקיים עצרת הבריאות והאקדמיה בבית המשפט המחוזי בתל אביב.