שתי נשים, בשנות ה-20 וה-30 לחייהן, אושפזו לפני כשבועיים בבית החולים רמב"ם לאחר שימוש בגז קצפות. מבית החולים נמסר כי מצבן של השתיים משתפר, והן צפויות לעבור בימים הקרובים למחלקת שיקום. ד"ר משה הרשקוביץ, רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית בבית החולים, מספר כי "המטופלת בשנות ה-20 לחייה הגיעה לחדר המיון כשהיא מתקשה ללכת, עם פגיעה נוירולוגית ופגיעה בזיכרון". לדבריו, זו אינה הפעם הראשונה שהצעירה מגיעה לבית החולים לאחר שימוש בגז המסוכן. "לפני שנה היא הגיעה אלינו במצב דומה, גם אז טופלה ומצבה השתפר, ואולם למרבה הצער היא חזרה להשתמש באופן כרוני בגז". עוד הוא מוסיף כי המטופלת הנוספת, אישה בשנות ה-30 לחייה, הגיעה לבית החולים לפני כשבועיים גם כן, כשהיא מתלוננת על קושי בהליכה וחולשה ברגליים שהלכה והחמירה.
חמצן דו חנקני Nitrous oxide (N2O) הוא חומר בעל שימושים בתעשיית המזון כחומר עזר לייצור קצפת, ובמערכת הבריאות הוא משמש כחומר להרדמה, טשטוש ושיכוך כאב. החומר מכונה גם "גז צחוק" או "גז קצפות", ובשנים האחרונות הפך פופולרי גם לצורכי פנאי, בייחוד בקרב ילדים ובני נוער, בין השאר בשל העובדה שהוא קל להשגה וחוקי לחלוטין, ואפשר לרוכשו בסופרים, בפיצוציות או דרך האינטרנט. בבית החולים רמב"ם מציינים כי מאז 7 באוקטובר נרשמו כמה מקרים, כמו המקרה הנוכחי, שבהם דווקא אנשים בוגרים יותר, בני 20 ו-30, צורכים את הגז המסוכן. "אנחנו מדינה שחווה בשנה האחרונה טראומה משמעותית ורבים חשים מצוקה, חלקם מנסים לברוח מהמציאות הקשה ולשפר את מצב הרוח בדרכים בעייתיות ומבלי להבין את הסכנה הכרוכה בכך", אומר ד"ר הרשקוביץ.
הדוקטור מסביר כי "הגז נמכר לרוב במכלי מתכת קטנים המכילים אותו בצורתו הדחוסה, ולמעשה הטכניקה של המשתמשים היא לשאוף את תכולת הגז ישירות ממיכל המתכת, או באמצעות העברתו לבלונים". הוא מציין כי בניגוד לשימוש בגז במסגרת רפואית, שבה הוא מהול בחמצן, בשימוש לצורכי פנאי המשתמשים שואפים כמעט 100 אחוז של חמצן דו חנקני, כלומר הם כמעט לא שואפים חמצן כלל. "הגז נותן להם תחושה של אופוריה ורוגע, אבל הוא מתנדף מהר וההשפעה די קצרה, כך שבסוף הם מוצאים עצמם לוקחים עוד ועוד כדי שההשפעה תימשך. זה הרבה פעמים מתחיל בצריכה חד פעמית במסיבה או במפגש עם חברים ומסתיים בצריכה יומיומית, בדומה לנפילה לסמים".
לדבריו, בשימוש בגז ייתכנו תופעות לוואי רבות, כגון איבוד תחושה בגוף, פגיעה בהכרה, איבוד קואורדינציה, טשטוש ראייה, סחרחורת, איבוד זיכרון וצפצופים באוזניים. הוא מדגיש כי גם שימוש חד פעמי עלול להיות מסוכן, ולהביא למצב של אובדן הכרה, ובמקרים קיצוניים למוות. בקרב מי ששואפים את הגז על בסיס יום-יומי, אומר הדוקטור, עלולות להיגרם השפעות חמורות לטווח ארוך. "השימוש בגז גורם לנטרול התפקוד של ויטמין B12, והאצת הפרשתו החוצה מהגוף. ויטמין B12 נחוץ ליצירת החומר מיאלין, המהווה בידוד לחוטי החשמל במערכת העצבים שלנו, ומשפיע על העברת האותות החשמליים במערכת העצבים ועל תפקוד ראוי של המערכת". במקרה הנוכחי, המטופלת הצעירה סבלה ממחסור כה משמעותי בוויטמין 12B, ככל הנראה משימוש נרחב לאורך זמן, כך שלא היה אפשר כלל למדוד את ערכי הוויטמין בגופה. המטופלת הנוספת הגיעה עם רמת ויטמין נמוכה בגופה, אך עדיין בגדר הנורמה.
"אחד התסמינים הבולטים בירידה בוויטמין B12, מה שגם זיהינו בקרב המטופלות, הוא פגיעה ב'תחושה העמוקה' של הגוף, כלומר פגיעה ביכולת של הגוף לחוש עצמו ביחס למרחב, לדעת היכן נמצא כל איבר ולאפשר לנו לנוע ולתפקד ביעילות ובאופן אוטומטי. פגיעה זו מובילה להליכה לא יציבה ולחולשה בגפיים". הוא מציין כי שתי הנשים מקבלות כעת זריקות ויטמין B12, ובהמשך יידרשו לשיקום נוירולוגי, שכולל בין השאר פיזותרפיה אינטנסיבית לחיזוק השרירים ושיפור היציבה, וכן ריפוי בעיסוק. אחת הנשים תזדקק גם לשיקום קוגניטיבי ולטיפול בבעיות הזיכרון שמהן היא סובלת. "בחלק מהפעמים המטופלים חוזרים לתפקוד מלא, אם כי במצבים חמורים יותר, שימוש כרוני וממושך עלול להביא גם לנזקים נוירולוגים בלתי הפיכים".
"מה שאנחנו רואים כרופאים זה רק קצה הקרחון"
באחרונה דיווחנו על מקרים נוספים של שימוש בגז קצפות שהסתיימו באשפוז בבית החולים, אך מדוח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, שהוכן לאחרונה לבקשתו של יו"ר הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ואלכוהול, ח"כ בועז ביסמוט, עולה כי לא ניתן לגבש תמונת מצב מלאה על היקפי השימוש לרעה בחומר זה בישראל, בין השאר בשל הנתונים הדלים הקיימים במשרד הבריאות, הרווחה והחינוך. כותבי הדוח ציינו כי בשנים 2021/2022-2023/2024 לא התקבלו כלל נתונים ממשרד הבריאות והרווחה על שכיחות השימוש לרעה. לדבריהם, גם הנתונים ברמה העולמית לוקים בחסר, בין השאר מפני שהשימוש בחומר זה לא מנוטר משום שאינו נחשב סם או חומר מבוקר.
על אף הנתונים המעטים, גורמי המקצוע מעריכים כי ישנה עלייה בשנים האחרונות בשימוש לרעה בגז קצפות. בבית החולים רמב"ם אומרים ל-mako בריאות כי מתחילת שנת 2024 הגיעו לבית החולים שבעה מטופלים שנזקקו לטיפול בעקבות השימוש, לעומת מטופל אחד בלבד בשנת 2023. לטענת ד"ר הרשקוביץ המצב חמור אף יותר. "מה שאנחנו רואים כרופאים זה רק קצה הקרחון לדעתי. זה שיש מקרים שמגיעים אלינו ואנחנו יודעים עליהם, רק אומר שיש כנראה עוד הרבה מקרים שלא מגיעים, אולי מקרים שבהם הפגיעה קלה יותר". במענה לפנייתנו אומרים בבית החולים שניידר כי לא קיימים נתונים באשר לשנה שעברה, אך מתחילת 2024 טופלו במרכז הרפואי שלושה צעירים לאחר שימוש בגז המסוכן. גם בבית החולים קפלן מציינים כי אין בידם נתונים לשנת 2023, אך מתחילת שנת 2024 טופלו אצלם כחמישה צעירים לאחר שימוש בגז קצפות.
בדוח של מרכז המחקר והמידע של מוסיפים כי "לפי ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, מתחילת שנת 2023 ועד אמצע יולי 2024 היו למרכז 26 פניות בנוגע לשימוש בגז קצפות". גם לדברי לוריא, נתונים אלו אינם משקפים את ההיקף או את המגמות של השימוש בחומר זה כיוון שאין חובה להתייעץ עם המרכז.
מרכז המחקר והמידע של הכנסת פנה בנושא לצורך הדוח גם למשטרת ישראל, שם ציינו כי התופעה מוכרת למדור נוער, וכי משנת 2021 ועד יולי 2024 אותרו 22 תיקי חקירה שבהם נמצא קשר בין ביצוע העבירות לבין השימוש בגז קצפות או שמדובר בהם בעבירות של מכירה או החזקה של כמויות גדולות של גז קצפות. המשטרה אף הוסיפה כי בפברואר 2024 אירע מקרה שבו מצא צעיר את מותו, ועלה חשש לשימוש, בין השאר, בגז קצפות.
ועל אף הסכנה שבכך, היכולת של הרשויות לטפל בתופעה מוגבל. במרכז המחקר והמידע של הכנסת מסבירים כי למרות שמשרד הבריאות מפקח על השימוש בחומר כתכשיר רפואי, אין למעשה הגבלה על שיווקו של החומר לתעשיית המזון, ושירות המזון במשרד הבריאות לא מפקח על נקודות המכירה. כמו כן, מותר לייבא גז קצפות לשימוש אישי בלי להצהיר על כך למשרד הבריאות.
על רקע הנתונים החסרים ודאגות המומחים, מקדם בימים אלה יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יונתן מישרקי, הצעת חוק להגבלת מכירה של גז הקצפות, ובה מוצעים שני צעדים עיקריים: הגבלת מכירת גז הקצפות, שתותר אך ורק בשעות 23:00-11:00, במטרה לצמצם את השימוש בו בשעות שבהן הנוער לא נמצא בפיקוח מבוגרים, ולמנוע רכישות בשעות הבוקר המוקדמות, וכן איסור מכירה מתחת לגיל 18, בדומה למוצרים אחרים המוגבלים בגיל, כמו אלכוהול וטבק. לטענת ח"כ מישרקי, הגבלות אלה, נוסף לקנסות משמעותיים שיוטלו על בעלי עסקים העוברים על החוק, יסייעו בצמצום הפיתוי לשימוש מסוכן בגז ויגנו על בריאות הציבור.