עונת הרחצה בשיאה ומספר מקרי הטביעות במגמת עלייה מטרידה: בסוף השבוע האחרון ארבעה גברים טבעו בים המלח, שלושה מהם פונו על ידי צוותי מד"א לבית החולים סורוקה במצב קשה ובינוני. לפני כשבוע גבר כבן 50 טבע בחוף הפארק הלאומי באשקלון, חובשים ופראמדיקים של מד"א נאלצו לקבוע את מותו במקום.
ואלה רק חלק מהמקרים שדווחו בתקופה האחרונה - לפי נתוני מד"א, מתחילת העונה טבעו בישראל 166 אנשים וילדים שנזקקו לעזרה, מתוכם 20 בני אדם טבעו למוות, 3 הוגדרו במצב אנוש ונזקקו לפעולות החייאה, 4 היו במצב קשה, 15 במצב בינוני, ו-124 במצב קל. מדובר בעליה של 46% בסך מקרי הטביעות בהשוואה לנתוני התקופה המקבילה אשתקד, אז דווחו 113 מקרי טביעה סך הכל. עם זאת, לא נרשמה עלייה במספר מקרי המוות כתוצאה מטביעה – והשנה המספר דומה לשנה הקודמת, ועומד על 20 מקרים. ממד"א נמסר כי מרבית מקרי הטביעה התרחשו בחופי הים התיכון, אך גם בבריכות פרטיות וציבוריות, ובמאגרי מים.
עוד עולה מהנתונים כי מדובר בעלייה הדרגתית ועקבית שתועדה בארבע השנים האחרונות, והנתונים יותר מהכפילו עצמם בתקופה זו: בשנת 2021 דווחו סך הכל 76 מקרי טביעה בין אמצע אפריל לתחילת יולי, בשנת 2022 מספר המקרים עמד על 85, ובשנת 2023 המספר עלה כאמור ל-113 מקרי טביעה בסך הכל.
"ב-85% מהמקרים, הטביעה מתרחשת בחופי ים שאינם מוכרזים"
דוראל ארזואן, פראמדיק בכיר במד"א ומציל, אומר כי קשה להצביע על הסיבות שבגינן מספר מקרי הטביעות השנה משמעותי יותר ביחס לשנים הקודמות. לדבריו, המספר אף צפוי לעלות במהלך אוגוסט, לקראת סוף החופש הגדול ועונת הרחצה. הוא מוסיף כי ב-85% מהמקרים, הטביעה מתרחשת בחופי ים שאינם מוכרזים, או במהלך זמן שהייה שמעבר לשעות הפעילות של המציל בחוף. כמו כן, הוא מדגיש כי מרבית מקרי המוות מתרחשים בקרב פעוטות בני 4-3 שאינם יודעים לשחות ותלויים רק בתשומת הלב של ההורים או של המציל. "ישנם מקרים שבהם ההורים נמצאים תחת השפעת אלכוהול, או שדעתם מוסחת, בין השאר בשל התעסקות בטלפון. אנחנו רואים את המקרים האלה הן בחופי הים והן בבריכות ציבוריות וביתיות. בבריכות הביתיות אנחנו נתקלים גם במקרים שבהם ילדים נכנסים לבריכה שאינה מגודרת או תחומה, וללא השגחה כלל".
אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, מציינת כי טביעות הן גורם התמותה השני בשכיחותו בתאונות ילדים. "לצערנו בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה בטביעות ילדים בבריכות ביתיות. חשוב לזכור שילדים יכולים לטבוע גם בעומק של סנטימטרים בודדים וברגעים ספורים של חוסר תשומת לב. טביעה מתרחשת במהירות ובדממה, ילד שטובע אינו יכול לבכות או לקרוא לעזרה, ומקרה שכזה יכול להתרחש בבריכה, בים, באמבטיה ואפילו בדלי. אני קוראת להורים - אל תגידו לי זה לא יקרה, הנחיות בטיחות בסביבת מים מצילות חיים. משגיחים על הילדים בכל רגע נתון וללא הסחות דעת, נכנסים לים ולבריכה רק כאשר שירותי ההצלה פועלים ונשמעים להוראות המציל. יש לרוקן בריכות, אמבטיות וכו', מיד בתום השימוש. מצופים מומלצים לשימוש אך אינם תחליף להשגחה".
ארזואן מציין כי ישנם גם מקרי מוות בקרב מבוגרים, חלקם אינם יודעים לשחות. בהתייחסו למקרה הטביעה בסוף השבוע האחרון בים המלח, הוא מבהיר כי אף שנהוג לחשוב כי מדובר בים שלא ניתן לטבוע בו, גם שם קיימת סכנה כזאת. "מספיקה כמות קטנה של שאיפת מים בים המלח, שעלולה להביא להשלכות חמורות. ריכוז המלחים שם גבוה מאוד, כך שהמים שאדם שואף יכולים להגיע לריאות, ולהביא להתפתחות של בצקת ריאות והפרעות קצב לב".
מה ניתן לעשות אם ראינו אדם טובע בחוף הים או בבריכה? ארזואן מסביר כי במקרה שאין מציל במקום, יש לחייג באופן מיידי 101. "מד"א יודעים להפעיל כמה שיותר מהר את השיטור הימי, וכמובן - להגיע בעצמם עם הציוד המתאים, בין שמדובר בחוף מוכרז, ובין שמדובר בחוף שאמצעי ההגעה אליו מורכבים יותר". הוא מדגיש כי בשום אופן אין להיכנס למים ולנסות להציל אם אין הכשרה לכך. "הנתונים מעידים כי 30% ממי שמנסים להציל אדם טוב, שאינם בעלי הכשרה, טובעים בעצמם. ראינו לא מעט דוגמאות לכך בעבר", הוא מציין.
כללי הזהירות של מד"א מצילים חיים:
- יש לרחוץ רק בחופים ובבריכות מוכרזים: הנמצאים בפיקוח של מציל, ובזמן שיש בהם שירותי הצלה. אין להיכנס למים לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף או בבריכה.
- יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל: אם אינכם רואים אותו, נראה שגם הוא לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה.
- יש להימנע ממשחקים מסוכנים: אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים או לקפוץ ראש במים רדודים מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, כדי להימנע מהחלקה ומפציעה, וודאו שהילדים אינם רצים מסביב לשפת הבריכה.
- שחו תמיד באזורים שנמצאים בשליטתכם: אם התעייפתם, צאו מהמים, שתו ונוחו במקום מוצל.
- אין לשחות באזור שובר הגלים: באזור זה עלולות להיווצר מערבולות חזקות שמושכות לקרקעית הים.
- הרחצה בים תחת השפעת אלכוהול אסורה ומסוכנת: כלל זה חשוב בייחוד כאשר ילדים נמצאים בהשגחתכם.
- חשוב להביא בחשבון שתינוקות וילדים עד גיל 5 הם אוכלוסייה מועדת לטביעה: ראשם כבד וגדול יחסית לגוף, מה שעלול לגרום להם להתהפך כשראשם מושך קדימה אל תוך מי הבריכה או הים, אפילו לגיגית או אמבט. חשוב להישאר כל העת במרחק יד מהילדים שבמים ולהתרכז רק בהם. אם נכנסתם למים עם מספר ילדים, דאגו למבוגר אחראי נוסף שישהה לצדם. זכרו – טביעה מתרחשת תוך שניות.
- מצופים, גלגלי ים ודומיהם מעניקים תחושה מוטעית של בטחון: זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה, ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בהם.
- בבריכות פרטיות יש לגדר ולאטום כל מעבר לכיוון הבריכה: כל עוד אין באזור מבוגר שיוכל להשגיח על פעוטות וילדים.
- אין להיכנס לים לעזור לטובע ללא כלי עזר צף: יש תמיד לקרוא לעזרה מאנשי מקצוע או מצילים.