משבר התרופות הגלובלי הביא למחסור בתרופות מוכרות שנמכרות גם בארץ. כבר מספר חודשים חסרות על המדפים תרופות כמו: אוגמנטין 800 מ"ג, מוסקול לכאבי שרירים, אוזמפיק לחולי סוכרת ואטופן לכאבי דלקת.  אלא שבדיקה שנערכה ע"י mako בריאות מראה כי תחליפי התרופות המוצעים לצרכן יקרות יותר מהתרופות החסרות.

"יש כמה מצבים בהם הצרכן משלם יותר", קובע  יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל. "כשאמא לילד חולה למשל מגיעה לרכוש סירופ אנטיביוטיקה מסוג אוגמנטין 400 מ"ג לילד, הוא חסר ואין לו כרגע תחליף. לכן, אני אצטרך לרשום לה סירופ אוגמנטין 250 מ"ג והיא תצטרך לקנות שני בקבוקים ולשלם כפול או משולש. קופת החולים יכולה לפתור את זה בלחיצת כפתור, למה שהחולים ישלמו יותר בגלל מחסור ארצי שלא תלוי בהם?".

סיבה נוספת לעליית המחיר נובעת לדברי פפו מהעובדה שלחלק מקופות החולים אין הסכם עם יצרן התרופה החלופית. "החלופה לתרופת ליפיטור לכולסטרול למשל, שחסרה כבר כמה חודשים על המדפים בארץ היא ליטורבה. לקופות חולים מסוימות יש הסדר עם החברה היצרנית של התרופה החלופית ולשאר הקופות אין.  הצרכן אינו מודע לכך, מה שגורם לכך שבחלק מהקופות דורשים ממנו לשלם מחיר מלא על תרופה שלא נמכרת בארץ בגלל מחסור שלא תלוי בו. הצרכנים הישראלים קונים בלי אפילו בלי לשים לב, כלומר יש פה ניצול פסיכולוגי. אם הייתי אומר להם שהתרופה תעלה 1,000 ₪ הם לא היו קונים, אבל כמה עשרות שקלים לא ישנו את החלטות הרכישה שלהם כי בסופו של דבר מדובר בבריאות".

לדברי פפו, האחריות לעניין מוטלת, לפחות בחלקה, על משרד הבריאות. "הם יכולים ליידע את הרופאים אודות החוסרים כדי שלא ירשמו תרופות שלא נמצאות על המדף וכך לפחות לחסוך לצרכן חלק מהטרטור. במקביל, אני חושב שקופות החולים יכולות לעדכן במערכת הגבייה את מחיר התרופה המקורית".

טבלת מחירי התרופות
טבלת מחירי התרופות

 

תגובת קופ"ח מאוחדת: "לצערנו, המחסור הארצי בתרופות נותן את אותותיו בכל מערכת הבריאות ומאתגר את ההתנהלות השוטפת שלנו. אנחנו עושים ככל שביכולתנו על מנת להיות עם אצבע על הדופק, לאתר מראש מחסורים צפויים ולספק פתרונות חלופיים ראויים, תוך תשומת לב מרבית גם להוצאה הכלכלית המוטלת על הלקוח. אגב, לקופה זה גם עולה הרבה יותר כסף".

תגובת קופ"ח מכבי: "מכבי, ככל קופות החולים, פועלת באופן רציף ע"פ תכנית הגבייה שמאושרת ע"י המדינה. במצב של מחסור בתרופה גנרית, מכבי מנפקת את החלופה באותם התנאים של התרופה החסרה. בתרופות מרשם שלהן לא קיימת חלופה בישראל, מכבי נאלצת לייבא תרופות חלופיות מחו"ל, כשהמחיר לצרכן הוא בהתאם למחירי היבואן ובאישור משרד הבריאות. נציין כי חברות התרופות אינן מיידעות מראש בחוסרים צפויים ומכבי פועלת כל העת לזמינות מרבית של תרופות מרשם אל מול החברות, הספקים ומשרד הבריאות, למען חבריה. יודגש כי בתוכנית הגבייה לא קיים מנגנון להתמודדות תפעולית עם מחסור בתרופות שיאפשר שינוי תמחור תכוף על בסיס מלאי חסר בכל זמן נתון. ככל שהמחסור יימשך בהיקפים אלו נדרש כי המדינה תקדם פתרון רחב בנושא בשיתוף קופות החולים, לטובת כלל הציבור"

תגובת קופ"ח כללית: "כשיש תרופה חסרה אנחנו פועלים להביא את החלופה. תוכנית הגבייה היא של משרד הבריאות ולא של הקופה. היות שקיים מחסור עולמי בתכשירים מסוימים, מיד עם קבלת הודעה ממשרד הבריאות על מחסור צפוי בתכשיר מסוים, אנו בודקים אפשרות לרכש חלופות ברחבי העולם ואף מייבאים ישירות תכשירים. הרוקחים נותנים מענה קליני ושירותי ובהתאם להנחיות משרד הבריאות ועושים את המיטב לתת מענה מותאם לכל מטופל".

מקופת חולים לאומית לא נמסרה תגובה עד מועד פרסום הכתבה


תגובת משרד הבריאות: "תפיסת המדיניות שנהוגה בישראל זהה לזו של מדינות ה-oecd, כלומר ניהול ורכש התרופות נמצא באחריות הארגונים הרפואיים והחברות המשווקות. התערבות המדינה נעשית במקרים בהם השוק לא מסדיר את עצמו וישנו חשש לסכנה לבריאות המטופלים. על פי הנחיות משרד הבריאות על קופות החולים לספק תרופות באריזה הקרובה ביותר בגודלה למנת התכשיר המופיעה במרשם, באופן שימנע חיוב יתר של המבוטח בהשתתפות עצמית. יש לציין שמשרד הבריאות מאשר יבוא חלופות תחת תקנה 29 בהתאם לבקשת קופות החולים וככל הנדרש".