גרף תחלואת הקורונה בישראל עולה, ולמרות הדיבורים שמסביב, עדיין לא נראה שאפשר לפתוח יומן ולרשום מועד לחיסון שלישי. המצב הנוכחי יוצר בלבול בקרב רבים שתוהים: האם ההגנה שמספקים החיסונים עדיין בתוקף?

יונה מרמת השרון, 69, הייתה מהראשונים שהתחסנו וכעת היא חוששת מהדבקה "לפני ההתפרצות הנוכחית הייתה תחושה שניצחנו את הקורונה. עכשיו – לנוכח התפשטות הזן החדש אני כבר לא יודעת אם כדאי לצאת לסופר או למסעדה. אף אחד לא מסביר כמה זמן החיסון אמור להחזיק והתחושה היא שאין לאף אחד מושג".

 גם ויקטוריה, 57, גננת מקדימה חוששת להידבק, מה שהוביל אותה להחלטה לבצע בדיקה סרולוגית לאיתור נוגדנים לקורונה. "החלטתי לא לסמוך על המזל וקבעתי תור. אני אישה מבוגרת שעובדת עם ילדים וכדי שאמשיך ללכת לעבודה ללא חשש נראה לי שזה צעד נכון. חשוב לי לדעת שאני באמת עדיין מוגנת".

 ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי של מערך הקורונה במכבי שירותי בריאות וחבר צוות הטיפול במגיפות והוועדה המייעצת למשרד הבריאות, מנסה לעשות סדר בדברים: "השאלה לגבי תוקף החיסון נבחנת ונחקרת באופן שיטתי ושוטף. כיוון שנגיף הקורונה חדש לנו יחסית והוא ממשיך לספק הפתעות, קשה להעריך מה יהיה משך זמן ההגנה שלו. עם זאת, משרד הבריאות נמצא עם היד על הדופק ובוחן את מידת החסינות בקרב האוכלוסייה הכללית כל הזמן. הבדיקה מתבצעת גם באמצעות בדיקות נוגדנים אך גם ברמה התאית. במקביל, מתבצע מעקב אחר אוכלוסיות שונות ובודקים האם אחוז המחוסנים שמאובחן בקורונה גדל לאורך הזמן ובעת התפרצות זנים, כמו ווריאנט הדלתא הנוכחי".

 אתה מבין את החשש של הנשים ששוחחו איתנו?

"אני בהחלט מבין שיש בלבול, אך כאמור בשלב זה גם אנשי מקצוע לא יודעים לומר בוודאות מתי יפוג תוקף החיסון. אני חושב שחשוב לנהוג לפעול על פי ההנחיות ובנוסף להפעיל שיקול דעת. חשוב לעטות מסיכות בחללים סגורים ולהקפיד על כללי ההיגיינה. עם זאת, כשמדובר באנשים שסובלים מכשל חיסוני או ממחלות רקע כמו השמנת יתר, מחלות לב ועוד – הייתי ממליץ לנקוט משנה זהירות ולהקפיד באופן מחמיר יותר. להם כן אציע להימנע מהתקהלויות או משהייה בלתי הכרחית בחלל סגור עם קהל גדול".

 מה לגבי הסברה שמי שחוסן ראשון נמצא בסיכון גדול יותר לחלות כרגע?

"אין מידע כזה. ההשערה היא שמתחסנים ראשונים הם בד"כ האנשים המבוגרים ומדוכאי החיסון, שלהם ניתנה עדיפות כשהחל מבצע החיסונים לכן מלכתחילה מדובר באנשים שנמצאים בסיכון גדול יותר לחלות. אבל באופן כללי גם מי שחוסן ראשון אמור ליהנות מהגנה טובה בשלב זה".

מתי נצטרך חיסון שלישי להערכתך?

"קשה לומר. ההחלטה בנושא היא תוצר של הנסיבות. אם יראו שרמת הנוגדנים אכן פוחתת בקרב מחוסנים ושההגנה נסדקת, אני מניח שיחליטו על כך. כרגע יש המלצה לחיסון נוסף רק למדוכאי חיסון".

 בוא נדבר רגע על הבדיקות הסרולוגיות – מי באמת צריך לבצע אותן?

"ראשית חשוב להבהיר נקודה מהותית: אין כל הנחייה רשמית לגשת לבדיקה מהסוג הזה. העובדה שלא אותרו נוגדנים בגוף אינה בהכרח מעידה על כך שהנבדק אינו מוגן. יתרה מכך, גם אלה שבגופם אותרו  נוגדנים, לא יכולים להסיק מכך מהי רמת ההגנה שלהם. נתון כזה בסה"כ מצביע על כך שהנבדק נחשף לנגיף – בחיסון או באופן טבעי. מאחר שלא ניתן להסיק מכך מסקנות חד משמעיות, אין המלצה גורפת לביצוע הבדיקות. עם זאת, בדיקות אלה כן משמשות ככלי מחקרי עבור בדיקות סקר באוכלוסייה, ובהיבט זה יש להן חשיבות, בייחוד לאור העובדה שהן נערכות במקביל לבדיקות נוספות המאפשרות להשלים את התמונה הכללית לגבי מידת החסינות הכללית באוכלוסייה. בנוסף, בדיקות אלה עשויות לשמש מטיילים ששבו משהות בחו"ל ואינם יודעים אם נדבקו בנגיף, וכן לשם אישור רשמי לביצוע התחסנות בחו"ל או כאסמכתא להחלמה לאחר שחלו בחו"ל. במקרה כזה, הבדיקה משמשת ככלי היחיד למעשה שיכול לספק לשבים מידע מסוים אודות מצבם החיסוני, גם אם מידע זה אינו שלם".

 "כפי שראינו בשנה וחצי האחרונות, אי הוודאות עדיין גדולה ועדיין אין תשובות לכל השאלות", מוסיף ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון לחינוך מדעי. "עם זאת, נכון להיום, החיסון הוא אמצעי ההגנה הטוב ביותר שיש לנו, ולכן חשוב שמי שיכול להתחסן יעשה זאת. אגב, מדי פעם מתפרסמת כותרת מלחיצה על וריאנט חדש או על ממצא חדש בנוגע למחלה או לחיסון. חשוב להבין שהמדע מתקדם, המידע מצטבר וההמלצות משתנות בהתאם, ולכן כדאי לבחון היטב את מהימנות מקורות המידע: האם מדובר במחקר אמיתי, בציוץ בטוויטר או בהדלפה של גורם עלום. בכל מקרה, הממצאים החשובים יפורסמו כהמלצה רשמית, לכן אין צורך להילחץ מכל כותרת".

 "בשורה התחתונה, בישראל מתבצע מעקב אחר התפתחות התחלואה – המקומית והעולמית. כיוון שהקורונה לא עומדת להיעלם בקרוב כנראה, המטרה היא לפתח יכולות שיעזרו לנו ללמוד לחיות עם הנגיף. השאיפה היא שעם הזמן ההתייחסות לקורונה תהיה דומה לזו שרלוונטית לשפעת", מסכם ד"ר שחר. 

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו לעבור בדיקת קורונה:

 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (12.07.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.