בדיקה חדשנית של חברת כ.צ.ט. מביאה תקווה לחולים פסיכיאטריים. הבדיקה הפסיכו-גנטית מציעה ניתוח גנטי לכל חולה פסיכיאטרי באמצעותו תתקיים התאמה ייחודית של טיפול.
"המצב כרגע בפסיכיאטריה הוא שגם האבחון וגם הטיפול מבוסס על ניסוי וטעיה. אין בעצם שום ידע לפי מה לבחור תרופה, וזה נעשה בעיקר לפי אינטואיציה וידע כללי של הרופא." מסביר ד"ר צבי פישל, מנהל המחלקה לבריאות הנפש גהה ויו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל. "פסיכיאטרים לא יכולים לדעת איזה בנאדם יסבול מתופעות לוואי, ואיזו תרופה תעבוד על כל אדם, אז מנסים כל מיני סוגים. אם נשווה את זה לרפואה בחיידקים, השימוש באנטיביוטיקה במחלות פנימיות - אתה לוקח דגימה מהחיידק ואתה מנסה עליו תרופות שונות ורואה מה הורג את החיידק. בפסיכיאטריה המצב הרבה יותר מורכב, אין תשובה אחת."
בישראל חיים כ- 250,000 איש המתמודדים עם מחלת נפש על בסיס יום יומי, כך לפי נתונים של משרד הבריאות. כ-60 אלף חולי מאניה-דיפרסיה, 80 אלף חולי סכיזופרניה וכ-110 אלף אנשים שסובלים מדיכאון ו/או חרדה. אחד מכל שישה בוגרים סבל או יסבול מהפרעה של דכאון או חרדה במהלך חייו. חולים פסיכיאטריים רבים מתמודדים עם קשיים במציאת הטיפול התרופתי הנכון בשבילם. אם זו תרופה שלא משפיעה או תופעות לוואי מרובות שמנהלות את חייהם, ולעיתים אפילו משפיעות על המצב הנפשי של החולים, המצב הנוכחי בתחום הפסיכיאטריה הוא מאוד מורכב.
"לקח לי הרבה שנים להגיע לאיזון תרופתי," אומר גיורא פלג, מנהל מערך ארצי לגיוס המתמודדים לעמותת אנוש, מדריך שיקום בתחום בריאות הנפש ומתמודד עם מחלת נפש בעצמו. "לא רק הרופאים אחראיים אלא גם אני. כשאתה יושב מול הפסיכיאטר קשה לתאר בדיוק מה אתה מרגיש. ומה שקורה זה שהרופא מנסה עליך כל מיני תרופות, כי הוא לא יודע בדיוק מה מתאים לך."
>> הויטמינים שיוציאו אתכם מהדיכאון
"זה משהו שיחלנו ופיללנו לו הרבה שנים"
הבדיקה הפסיכו-גנטית החדשה, פיתוח של חברת AB-Biotics, מציעה התאמה של טיפול לכל חולה לפי הגנטיקה שלו. הבדיקה מבוססת על פרמקוגנטיקה, חקר האופן בו המרכיב הגנטי הייחודי לכל אדם משפיע על הדרך בה הוא מגיב לתרופות, לצד הסיכון לחוות תופעות לוואי בעקבות נטילת התרופה. הבדיקה פשוטה, כל מה שצריך לעשות זה לתת דגימת רוק, ועליה מתבצע הניתוח הגנטי בתוך ערכת הבדיקה. המוצר עתיד להפחית בתופעות הלוואי, למצוא את התרופה שתשפיע על החולה ולכוון את הרופא לבחירת הטיפול הבטוח והנכון ביותר.
שירה, בת 54, סובלת מדיכאונות מאז שהיא זוכרת את עצמה. "ניסיתי הכל, והתרופות פשוט לא משפיעות עליי." היא אומרת, "טופלתי בתרופה אחת במשך 7-8 שנים, ולא רק שהיא לא השפיעה עלי, היא גם גרמה לי להשמין כ-10 קילו. אני אשמח לעשות את הבדיקה ולגלות סוף סוף איזו תרופה יכולה להתאים לי."
והסיפורים על תרופות לא מתאימות רק מתרבים. גיורא פלד סיפר על הניסיון שלו עם תרופה לא נכונה. "מסתבר שהשתמשתי בתרופה שלא התאימה לי במשך כמה שנים," הוא אומר. "ורק אחרי שהחליפו לי את התרופה, מסיבות שלא קשורות בכלל, הבנתי שהיא בכלל לא התאימה לי. היא גרמה לי להיות בדיכאון תמידי, ואני ייחסתי את זה למחלה שלי. מהרגע שהחלפתי תרופה חזרתי למצב הקודם שלי מלפני המחלה."
הבדיקה החדשה נמצאת בשלב הניסויים הקליניים, ועוד אין הוכחה להצלחתה. "זה משהו שיחלנו ופיללנו לו הרבה שנים," אומר ד"ר פישל, "זו אמנם לא בדיקה אבחנתית, אבל זה כלי עזר שייתן לנו כיוון למתן טיפול טוב יותר. זה עדיין טעון הוכחה ומחקרים גדולים, וצריך לדעת אם זה עובד."
"הרבה חולים גם מפחדים משינויים, כמו כל בנאדם רגיל." אומר פלד, "אם זה היה כבר בשימוש והיו מחקרים קליניים, זה היה יכול להועיל מאוד לחולים פסיכיאטריים."