בתקופה האחרונה, עם עליית הטמפרטורות, הנחשים מקיצים משנת החורף שלהם, ואנחנו עדים למקרי הכשות רבים באזורים שונים בארץ. לפי נתוני מד"א, מתחילת חודש אפריל, צוותי מד"א העניקו טיפול רפואי ל-62 בני אדם שהוכשו ע"י נחשים – חמישה בני אדם היו במצב קשה, שישה במצב בינוני ו-51 במצב קל. נכון להיום, מספר המקרים הגבוה ביותר נרשם בחודש יוני – כ-30 מקרים סך הכל.  

גבר כבן 60 הוכש הבוקר על ידי נחש בביתו בכפר הדרוזי עוספיא שבכרמל - ופונה למרפאה מקומית במצב קשה. חובשים ופארמדיקים של מד"א העניקו לו טיפול רפואי ופינו אותו בניידת טיפול נמרץ לבית החולים כרמל. מבית החולים נמסר כי הוא מוגדר במצב קשה ולא יציב.

אשתו של בן ה-60 מספרת ל-mako בריאות כי כמדי בוקר, בעלה נוהג להאכיל את הציפורים שבביתם, והבוקר לפתע הבחין בנחש גדול מתחת לכלוב. לדבריה, הוא אחז בנחש והכניס אותו לדלי, ואף ניסה להיאבק איתו. "הוא חתך לנחש את הראש כדי שלא יתקוף אותו, ואז הנחש הכיש אותו ביד".  

ד"ר סלים חלבי, מנהל חדר המיון במרכז הרפואי כרמל, אומר כי הגבר הוכש בידו השמאלית על ידי נחש מסוג צפע מצוי. "צוותי מד"א שפגשו בו לראשונה הבחינו כי הוא סובל מלחץ דם נמוך, והוא הובא אלינו באופן מיידי. בשלב הראשוני נתנו לו אדרנלין ונוזלים, וכן נסיוב (נוגדנים לטיפול בפגיעה של ארס).  לדבריו, הגבר סובל בנוסף מהפרעות בקצב הלב בעקבות הכשת הנחש. "הפרעה זו יכולה להידרדר להפרעת קצב לב חמורה ומסכנת חיים, ולכן אנחנו עוקבים אחר מצבו ומנטרים אותו. מאמין שבשעות הקרובות נדע טוב יותר את היקף הפגיעה". הד"ר מציין כי ההשלכות עשויות להיות חמורות, כך למשל עלול להיווצר נמק של הגפה שבה הוכש הגבר, הפרעות בקרישיות הדם, הפרעות קרדיולוגיות וכן הפרעות נוירולוגיות.

לפני כשלושה שבועות אושפז בטיפול נמרץ בבית החולים שניידר, נער כבן 14 ממושב רינתיה שבשרון, לאחר שהוכש על ידי נחש צפע גם כן. הנער שוחרר לביתו כעבור מספר ימים כשמצבו טוב. נער נוסף שהוכש על ידי נחש  בביתו שבבית אריה שומרון אושפז בבית החולים בשבוע שעבר. מבית החולים נמסר כי מצבו התייצב מאז והוא מאושפז במחלקת ילדים.

מאושפז קשה
הגבר מאושפז במצב קשה

דוראל ארזואן פראמדיק בכיר במד"א ולוכד נחשים אומר לmako בריאות, כי מספר המקרים תואם את העונה החמה. "אם מסתכלים על העונה כולה, אז מספר המקרים עומד בממוצע זהה לשנים הקודמות. עם זאת, בשבועיים שלושה האחרונים, ובעקבות גלי החום הכבדים, ראינו ריכוז של נחשים ומספר מקרים גבוה יותר".

לדבריו, בישראל קיימים 42 סוגי נחשים, כ-9 מתוכם ארסיים. "ישראל נחשבת מקום ראשון בעולם במספר הנחשים ביחס לשטח הקטן של המדינה. נחש הצפע המצוי, שנפוץ באזורים שונים בארץ, אחראי ל95% ממקרי ההכשות. הנחש הוא נחש 'קרבי', שנכנס לבתים, ואף באחד המקרים הגיע למיטה של מישהי והכיש אותה. הצפע המצוי הוא נחש מאוד מסוכן, שיכול להכיש יותר מפעם אחת, במיוחד אם נאבקים בו. נחשים ארסיים אחרים שנפוצים בישראל הם קצת יותר ביישנים, עדינים, מפחדים".

ארזואן מסביר כי לרוב הנחשים אינם מעוניינים במגע עם בני אדם, ולכן הדבר הנכון ביותר לעשות כשפוגשים בנחש הוא להתרחק, לפחות 2 מטרים, ולקרוא ללוכד נחשים מקצועי. "לא מומלץ לנסות להיאבק עם הנחש, או לנסות ללכוד ולהרוג אותו. הגבר שנאבק הבוקר בנחש הסתכן בהכשות חוזרות והיה עלול לקבל מנת ארס גדולה יותר". הוא מציין כי במידה והוכשתם על ידי נחש, יש לחייג למגן דוד אדום באופן מיידי. "במוקד יבקשו, אם מתאפשר, צילום של הנחש, וידאגו להעביר את המידע לבית החולים כך שיכינו את הנסיוב המתאים".

ארזואן ממליץ לשכב במקום בטוח עד להגעת הצוותים הרפואיים, וכן להסיר תכשיטים שלא יתדהקו על הגוף במידה ויתנפח. בניגוד למה שאנשים עשויים לחשוב, הוא מדגיש כי אין למצוץ את הארס, לשים חסמי עורקים או ורידים על הגפה או לשים קרח. "אלה דברים שרק עשויים להחמיר את הנזק, לרכז את הארס במקום אחד ולהגדיל את הסיכוי לנמק של האזור הפגוע".

איך בכל זאת אפשר להימנע מכניסה של נחשים לבתים? לדברי ארזואן הדבר החשוב ביותר הוא לדאוג שלא יהיה לנחש מקומות מסתור ומזון באזור הבית. "עכברים למשל הם מזון שמושך נחשים, וכן אזורים מוזנחים עם צמחייה צפופה וגזם. כדאי לנקות את האזורים האלה ולדאוג לפנות אותם כך שלנחש לא יהיה היכן להסתתר". מלבד זה, הוא אומר כי יש להקפיד על סגירת החלונות, והתקנת רשתות בבית. "נחשים יודעים להגיע גם לקומות הגבוהות יותר בבניינים, דרך העצים והענפים, ולכן יש להקפיד לסגור חלונות גם אם אנחנו לא גרים בקומת קרקע".