זה לא סוד שהישראלים אוהבים להזמין חבילות מחו"ל, במיוחד מסין, דרך אתר "עלי אקספרס", "איביי" ועוד. אם הזמנתם חבילה לאחרונה מהאתרים הללו, אתם ככל הנראה תוהים האם זה עלול להיות מסוכן והאם זה אפשרי להידבק בנגיף מחבילה שהגיעה בדואר מסין? החלטנו לבדוק את העניין, ואלה תשובות המומחים.
ד"ר מרינה תמיר, מומחית לזיהומים, טוענת כי אין מקום לחשוש לפתוח חבילות שמגיעות מסין. "הווירוס מועבר רק באמצעות בני אדם או בעלי חיים. בניגוד לחיידק, וירוס חייב אורגניזם כדי לשרוד, כלומר הוא חייב להיות על תא, ולכן הוא מועבר באמצעות רוק", היא אומרת.
עוד על נגיף הקורונה:
>> המחקר הכי גדול על נגיף הקרונה
>> כך לא תידבקו במקומות צפופים
>> המדריך לשטיפת ידיים
האם משנה דרך ההגעה של החבילה - באוויר, בים, ביבשה?
"לא. קשה להאמין שחבילה תכיל רוק, אבל גם אם כן, הווירוס עובר מסע ארוך ושינויי מזג אוויר קיצוניים ולכן הסיכוי שישרוד אפסי".
מה לגבי חבילות שמכילות בעלי חיים?
"בדרך כלל חבילה כזאת עוברת בדיקות של השירות הווטרינרי ולכן סביר שהיא לא תתקבל".
ד"ר תמיר מבקשת לציין שהמידע אודות וירוס הקורונה עדיין מוגבל, ושכרגע כל המידע הרפואי מתקבל מסין. לכן, היא מציעה להתייחס לדברים בערבון מוגבל.
עוד ב-mako בריאות:
>> מבחן הסוכר: אלו הפירות הכי משמינים
>> מדהים: זה מה שגווינת' פאלטרו אוכלת ביום
>> האם הבליטות הקטנות על הפנים מסוכנות לנו?
מנגד, מומחים אחרים לא שוללים את האפשרות להידבקות מחפץ, אך מסבירים כי הסבירות לכך נמוכה ביותר. "הסיכון הוא נמוך ביותר, אך זה לא אומר שהוא אינו קיים", מסביר פרופ' תומס בומרט, מומחה למחלות זיהומיות מבית החולים באוניברסיטת שטרסבורג, לתקשורת הבלגית. "אין סיבה להיבהל, מכיוון שהסיכון להידבקות בנגיף פוחת מהר מאוד ולמעשה נעלם כמה שעות בודדות לאחר שהנגיף יצא מגוף של אדם", מוסיף פרופ' בומרט.
"עם זאת, איננו יכולים לשלול זאת לחלוטין, מכיוון שבאופן תאורטי זה תמיד אפשרי. נגיף ההפטיטיס (צהבת), למשל יכול לשרוד כמה ימים באותו מקום. אך נכון לעכשיו, הסיכון הממשי היחיד טמון בנשאים אנושיים של הנגיף".
ממשרד הבריאות נמסר: "ככל שידוע, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות חפצים או מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו.
"משרד הבריאות עוקב אחר האירוע מתחילתו ומוציא ומעדכן הנחיות למערכת הבריאות ולציבור הרחב להתמודדות עם הגעה אפשרית של הנגיף לישראל. מערכת הבריאות ערוכה לזהות מקרים חשודים, לבודד אותם, לאבחן אותם ולטפל בהם. משרד הבריאות ממשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות".
ברשות הדואר הסינית, אגב, הבטיחו להקדיש תשומת לב מיוחדת לחבילות שיוצאות מסניף ווהאן, המקום בו החלה ההתפרצות ושבו נרשמו מרבית מקרי הזיהום, ולדאוג לחטא אותן.