אלפי פליטים, מבוגרים וילדים שעלו בשבועות האחרונים מאוקראינה מאתגרים את מערכת בריאות הנפש בישראל. בדיונים שהתקיימו בימים האחרונים של פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית, עלתה הדרישה להיערכות מיוחדת ולחיזוק מערך הפסיכולוגיה הציבורית שאמונה על מתן המענה ההולם.
במכתב דחוף ששלחו נציגי הארגונים לשר הבריאות, שרת החינוך ושרת הקליטה הם מתריעים כי השירות הפסיכולוגי הציבורי סובל כבר היום מתת-ספיקה, וללא חיזוק המערכת הציבורית במוקדי הקליטה, יאלצו העולים והפליטים להמתין זמן רב לטיפול. בין היתר הם כותבים כי "אנו מעריכים כי על מנת לתת את המענים הללו יש להיערך מראש ולגייס באופן מיידי 250 פסיכולוגים נוספים למערכת הציבורית בפיזור מתאים על פי מוקדי הקליטה ותחומי הטיפול הפסיכולוגי השונים".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
במהלך ישיבת החירום עלה הצורך הדחוף במענה מהיר לאור טראומת המלחמה ממנה מגיעים הפליטים ועצם ההגירה. הידע המקצועי הקיים גורס כי התערבות מוקדמת הינה קריטית בנסיבות אלו. לאור זאת שעוד טרם הגעת הפליטים והעולים, משך ההמתנה לטיפול פסיכולוגי עומד על שנה ויותר, ברור שהמערכת זקוקה לתגבור משמעותי, מיידי וייחודי לציבור זה.
פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית קורא למשרדי הבריאות והחינוך להקים מרכזים ומוקדים ייחודיים, המאויישים בעיקר ע''י פסיכולוגים דוברי השפה האוקראינית והרוסית, על מנת לקלוט את המגיעים ארצה, ולסייע להם להתמודד עם הקשיים הנפשיים כבר עם הגיעם לארץ ולא בעיכוב ניכר אשר יעצים את קשייהם. מרכזים אלה יש לאייש בפסיכולוגים התפתחותיים, חינוכיים, קליניים, רפואיים, שיקומיים והתעסוקתיים - על מנת לתת מענה לקשת המצוקות עימן יגיעו העולים והפליטים בשלבי החיים השונים ולאחר חוויות טראומטיות שונות.
"צריך להקצות משאבים בצורה מיידית על מנת להיערך לסיוע נפשי לעולים". אומר ד"ר יובל הירש, יו"ר חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות המח"ר ומראשי פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית. "אלו גברים, נשים וילדים המגיעים מתוך חוויה טראומטית מאוד, נעקרים מבתיהם ומהגרים אל מקום חדש ובלתי מוכר. תגובה מהירה של המדינה לנוכח המצב, תאפשר טיפול מיידי ותחסוך קשיים רבים יותר בהמשך. אני קורא למדינה לא לעצום עין אל מול ההיבט הנפשי, לקחת אחריות ולהיערך מראש באמצעות גיוס כוח אדם פסיכולוגי נוסף ומתאים".