הקיץ כבר כאן, וילדים רבים מבלים במשך שעות ארוכות מחוץ לבית, אך הסכנות תמיד אורבות בפתח. לפני כשלושה שבועות פעוט כבן שנתיים טיפס יחף על מדרגות מתכת, שהתחממו בשל החום הכבד, בעת ששיחק בחצר ביתו עם אחיו הגדולים. הדבר הוביל לכוויה חמורה ברגליו ולאשפוזו במרכז הרפואי קפלן.
"הוא נתקע על המדרגות ועמד עליהן כחצי דקה, ואז שמענו אותו בוכה", משחזר אביו. "אחרי שאשתי הרימה אותו, ראינו שהרגליים שלו אדומות ומיד הלכנו לרופא". בקופת החולים, רופא הילדים חבש את הפעוט, אך כעבור יומיים, הוריו הבחינו כי הוא סבל מחום גבוה. הם פנו למוקד החירום, שם הפנו אותם לחדר המיון באופן מיידי.
"לעיתים הנזק מתבהר רק כעבור מספר שעות"
ד"ר שחר אורן, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה ילדים במרכז הרפואי קפלן, מסביר כי כשהגיעו לבית החולים, הפעוט עבר בדיקת מדדים כללית, לרבות בדיקת דופק ובדיקת דם, וכן נבדקה טיבה של החבישה הראשונית. "הפעוט סבל מאודם ברגליו ומשלפוחיות, וזיהינו כי מדובר בכווייה בדרגה 2, כלומר כוויה שאינה שטחית, המערבת גם את תת-העור", הוא מסביר ומדגיש –"צריך לזכור שכווייה היא גל חום שמתפשט, ולכן לעיתים הנזק ניכר רק כעבור מספר שעות". הד"ר מוסיף כי בשלב זה החום הגבוה שממנו סבל הפעוט ירד, מה שהסיר את החשש לזיהום. "בתחילה הייתה השערה שהחום נבע מזיהום מפושט, אך לאחר הבדיקות שביצע, הסתבר שככל הנראה היה מדובר בתגובה של הגוף לאירוע הקשה".
ד"ר אורי גרוטס, פלסטיקאית ילדים במרכז הרפואי קפלן, מתארת את הטיפול שעבר הפעוט: "תחת טשטוש, ניקיתי את הכווייה והחלטנו לאשפז אותו להמשך השגחה וטיפול, שכלל בעיקר הטרייה - הורדת העור ה'מת' וחשיפת העור המתחדש, פיצוץ השלפוחיות, וטיפול באנטיביוטיקה דרך הווריד, על מנת להילחם בזיהום המקומי שנוצר, בשילוב משחות שתפקידן לעזור להתחדשות העור וריפוי הכווייה".
כעבור מספר ימים מצבו של הפעוט השתפר, ולאחר שנבדק על ידי פיזיותרפיסטית, בבית החולים הוחלט לשחררו. "לצערי, בימים חמים אנחנו רואים לא מעט מקרי כוויות ממשטחים ממתכת שמתלהטים בחום גבוה או קיצוני, גם ברגליים וגם בידיים. חשוב להיות מודעים ולהימנע ככל הניתן ממשחק בסביבת גורמים מסוג זה", אומרת ד"ר גרוטס.
"כשאומרים שצפוי גל חום או שרב, הורים בד"כ חושבים על סכנת ההתייבשות, שהיא בהחלט קיימת ומטרידה, אך חשוב להיות מודעים גם לסכנות הסביבה שבה שוהים הילדים, בעיקר למשטחים כגון: מתקני מתכת, משטחי מרפסת מעץ ודשא סינתטי – כל אלה עלולים לרתוח ולסכן את הילדים, שלעיתים אף עלולים להילכד בהם", מוסיף ד"ר אורן. במקרה של כווייה, הוא ממליץ כטיפול ראשוני - להרטיב את האזור במגבת רטובה ונקייה, לתת לילד משכך כאבים במידת הצורך, לא לגעת או לקלף את הכווייה ולפנות לבדיקת רופא.