רצף הפיגועים בבירה בסופ"ש האחרון הוביל לחרדה ופניקה בציבור וערער את השקט והשלווה של רבים מאתנו. דוד קורן, מנכ"ל עמותת ער"ן המעניקה שירותי תמיכה נפשית, מספר ל-mako בריאות על עלייה משמעותית במספר הפניות שהתקבלו במוקד בימים האחרונים. "הקווים שלנו עמוסים מתמיד. אם ביום רגיל אנחנו מקבלים 800 פניות, עכשיו המספר עומד על בערך 1,100. נכנסנו לרצף של אירועים שבהחלט מכניס ללחץ רבים, בעיקר את תושבי ירושלים אבל גם רבים ממקומות אחרים".

מה הכי מאפיין את הפניות, מה מטריד את הישראלים?

"מה שהכי מלחיץ אנשים זה לאן זה הולך, מה יהיה. רובם מחפשים סוג של תקווה. מעבר לכך, רבים חוששים לצאת מהבית, דואגים לבריאותם ולבני משפחתם. יש גם כאלה שהחשש מתחבר אצלם לזיכרון עבר או לטראומות אחרות".

איך החשש מתבטא בפועל?

"אנחנו מקבלים דיווחים על חרדה, אי-שקט, יש גם כאלה שמדווחים על סימפטומים גופניים כמו דופק מוגבר או תחושה על לא טובה".

פסיכולוג (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
"לדבר, לדבר, לדבר" - אל תשאירו את התחושות בבטן | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

מה הטיפ הכי טוב שתוכל לתת למי שחושש בימים אלה?

"לדבר, לדבר, לדבר. אל תישארו עם זה לבד. שתפו בחששות וברגשות. אפשר לדבר עם אנשים קרובים או אתנו – החשוב הוא לא לשמור בבטן. מעבר לכך, כדאי לייצר שיגרה ולהמשיך בחיים ובעיסוקים. להורים לילדים אני מציע קודם כל לתת לגיטימציה לפחד. להסביר שזה בסדר גמור לחשוש ושגם אנחנו המבוגרים חוששים, אבל שנעבור את זה ביחד. כדאי גם לשלוט במדיה ככל שניתן ולהמעיט בצפייה בחדשות ליד הילדים. בלי להיכנס לפוליטיקה, אני מצפה שגם המנהיגות תיתן לציבור תחושה שיש שליטה במצב".

 

למוקד ער"ן: 1201