ל', תושב צפון הארץ בן 72 הלום קרוב, הגיע לפני כחמש שנים וחצי למוקד החירום של 'ביקור רופא' עקב קשיי נשימה. הוזמן עבורו אמבולנס והוא הובהל בדחיפות לבית החולים רמב"ם. שם אבחנו הרופאים שהוא סובל מסוכרת סוג 2 והוא אושפז באחת המחלקות הפנימיות וקיבל תרופה לדילול דם המונעת היווצרות קרישי דם.
כשחל שיפור במצבו הרופאים החליטו שלא לערוך לו צנתור. מאוחר יותר הצוות הרפואי הביע חשש ש-ל' עלול ליפול ממיטתו כיוון שהוא מבולבל, נמצא באי שקט ולא משתף פעולה, ונבדקה אפשרות לקשור אותו למיטה. בגלל של' הלום קרוב, בשל השתתפותו במלחמות ישראל, נכתב במסמך הרפואי שמשפחתו מסכימה לקשירה, אך משום שמצבו השתפר הוחלט להימנע מקשירתו.
בנו של ל' שהיה עמו בחדרו שוחח עם מישהו שהגיע לבקר חולה במחלקה, כשלפתע אביו קם ממיטתו. "שאלתי אותו לאן הוא הולך הוא אמר לשירותים ואז אני שומע נפילה, בום שעד היום מהדהד לי במוח", שחזר ל' בעדותו בבית משפט השלום ברמלה בעקבות תביעה שהגישה המשפחה נגד המדינה, "אני מסובב את הראש ואני רואה את אבא שלי על הרצפה. בעמידת דום, רק בשכיבה, עם הראש למעלה. לא זז. פה פתוח. בהלם כזה. ישר צרחתי, ניסיתי להרים אותו יחד עם מי שהיה איתי ולא הצלחנו. הוא לא שיתף פעולה. צרחתי שיבואו לעזור לנו. באו עוד שניים-שלושה אחרים והרמנו אותו על המיטה, כמו באלונקה הרמנו אותו".
לאחר הנפילה, למרות הסיכון לדימום מוחי בראשו, היה עיכוב קריטי בהעברתו לצילום סי.טי שייתכן מאוד והיה מציל את חייו. יותר משעתיים חלפו עד אשר ל' נלקח לצילום סי.טי. אז התגלה דימום במוחו, הוא נותח אבל כמה שעות לאחר מכן נפטר.
בני משפחתו הגישו בעזרת עורך הדין מאור גלבוע תביעת נזיקין ורשלנות רפואית נגד מדינת ישראל - משרד הבריאות לבית משפט השלום ברמלה בגין התרשלות הצוות הרפואי שלא השגיח על אביו ולא קשר אותו למיטה עקב מצבו ובשל העיכוב הרב בצילום הסי.טי שהוסיף למחדל הרפואי שהוביל למותו של ל'. "הצוות הרפואי לא הסביר לנו על מצבו הרפואי של אבא", טען הבן, "הופתעתי שהוא נפל. גם מהנפילה וגם מהעוצמה".
המדינה הגישה כתב הגנה שבו ביקשה לדחות את התביעה בנימוק שנפילתו של ל' הייתה בלתי נמנעת שכן הוא היה עצמאי ולא היה זקוק כלל להשגחה וכי האחריות לנפילתו רובצת על בני משפחתו ולא על הצוות הרפואי.
השופט מנחם מזרחי שדן בתביעה קיבל את עמדת בני המשפחה ואת עדות הבן לפיה הצוות הרפואי לא טרח להסביר להם על מצבו הרפואי של האב והגדיר את עדות הבן כאמינה. הוא מתח ביקורת נוקבת על התנהלות הצוות הרפואי ודחה את טענות משרד הבריאות והמדינה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים מזהירים: המגפה שעלולה להרוג 80 מיליון איש
>> 10 סיבות אפשריות שאתם לא מצליחים לרזות
>> למה הגרמנים מקיימים פחות ופחות יחסי מין?
"מדובר במנוח שביחס אליו יש לנקוט זהירות יתרה כפולה ומכופלת למניעת נפילתו בעת אשפוזו כפי שאכן הנתבעת נקטה לעתים בקשירתו ובהרמת דופנות המיטה שכן הוא מטופל בנוגדי קרישה וכל נפילה עלולה להוביל לדימום מאסיבי ולמוות", ציין השופט מזרחי בפסק הדין.
לדבריו, הצוות הרפואי היה צריך לנקוט את כל האמצעים האפשריים כדי למזער את הסיכון לנפילה ובכלל זה לקשור את החולה ולהעניק לו עזרה בכל פעולה בסיסית. השופט פסק כי המדינה תשלם לבני המשפחה פיצוי של 850 אלף שקל ועוד 220 אלף שקל הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.