התפשטות התחלואה המדאיגה בקדחת הנילוס ("קדחת מערב הנילוס"), הובילה לכינוס דיון חירום שנערך היום (שני), בוועדת הבריאות של הכנסת. הדיון, שנערך לבקשת חברי הכנסת אברהם בצלאל, יאסר חוג'יראת ועופר כסיף; עסק בשאלת הטיפול בבעיית הנגיף.
נציגי המשרד הצביעו על עלייה משמעותית במספר המאובחנים ומקרי המוות שאירעו כתוצאה מהמחלה - ב-2021 היה מקרה מוות אחד, ב-2022 – שני מקרים, ב-2023 שלושה מקרים והשנה - שבעה מקרים. לפי נתונים משרד הבריאות שהוצגו בדיון, עד 30 ביוני אובחנו 87 מקרים - 55 גברים, 32 נשים ועוד 10 חולים משוערים שטרם קיבלו אבחנה סופית. 7 נפטרו מהמחלה. גילם הממוצע של החולים הוא 73.
נציג המשרד הדגישו כי המחלה, המועברת מעופות לבני אדם דרך עקיצת יתושה, אינה מועברת מאדם לאדם. עוד נמסר כי בעבור ילדים וצעירים מדובר לרוב במחלה קלה, אולם בקרב מבוגרים היא עלולה להיות מסוכנת ואף קטלנית.
"לא צריך לחכות שמספר החולים יעלה"
ח״כ עופר כסיף: "אומנם המחלה עצמה היא מחלה שבד"כ לא נפגעים ממנה אנושות אבל יש אוכלוסייה פגיעה יותר, בעיקר אנשים מבוגרים עם מערכת חיסונית פגומה. צריך להביא בחשבון שמי שמחלים מהמחלה פעמים רבות סובל מנזקים שנמשכים והופכים קבועים". כסיף הבהיר כי המדינה והרשויות המקומיות נושאות באחריות מניעת המחלה. בין היתר, באמצעות ייבוש מקורות מים וטיפול מצד משרד הבריאות. "לא צריך לחכות שמספר החולים יעלה. אנחנו צריכים כבר עכשיו להתחיל שיתוף פעולה של כל המשרדים בפעולת מניעה וטיפול. צפויים לנו גלי חום יותר גדולים ולכן הסכנה תהיה גדולה יותר".
הקשר למזג האוויר
ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, מסביר כי יתושים מושפעים מאוד מתנאי מזג האוויר. "היה לנו חורף עתיר בגשמים ויש הרבה מקורות מים עומדים. תאילנד זה כאן – היתושים מאוד אוהבים את מזג האוויר הזה. חשוב להבין שידע והתנהגות נכונה יכולים לעזור למנוע את התחלואה".
גם ח״כ יאסר חוג׳יראת, מודאג מהעלייה המספרית. "הנתונים בהחלט מדאיגים. אנחנו יודעים את הסיבות ולכן צריך להקדים תרופה למכה ולא לחכות לחודשי הקיץ. מה שמדאיג במיוחד הוא שבשנת 24 מספר הנפטרים גבוה יחסית לשנים קודמות".
ד"ר אור קריגר, מתמחה במחלות זיהומיות בחטיבת בריאות הציבור ורופא ילדים ומיקרוביולוג קליני, שדיבר מטעם משרד הבריאות, אמר כי "יש כאן תחלואה יוצאת דופן ובגללה קיים החשש מפני התעצמות העניין".
ד"ר אבי גדות, ראש מערך הנוירולוגיה באיכילוב: "אני לא בעד לייצר פניקה, אבל זוהי מחלה שעלולה להיות קטלנית עבור אנשים בני 70 ומעלה, ולכן במקרה הזה – אם פניקה תציל חיים, אני בעדה. הגיעו אלינו לטיפול אנשים בריאים לחלוטין, וראינו שהמחלה פגעה בהם קשות".
עוד הוא מציין תרופה שאותה מנסים כעת באיכילוב לטיפול בחולים. "מדובר בתרופה מוכרת שכבר נוסתה בעת התפרצות הקורונה ומנעה הידרדרות של חלק מהחולים בה. היא עוזרת לגוף להילחם בזיהומים וירליים, והמטרה שלנו היא לנסות לטפל באמצעותה באנשים מעל גיל 70 שמאובחנים כחולים בקדחת הנילוס. אנחנו מנסים להבין אם התרופה הזאת באמת עוזרת ואם כן – להתחיל לטפל בה. משרד הבריאות מעורב".
ד"ר מוניקה לשקוביץ-מזוז מנהלת המכון הווטרינרי וסגנית מנהל השירותים הוטרינרים במשרד החקלאות אמרה כי "לא רק שיש יותר מקרים, לפי בדיקות PCR נראה שאחוז הווירוס בדם יותר גדול, כלומר יש פה תופעה שונה".