חומוס וטחינה הם שני ממרחים אהודים במיוחד במטבח הישראלי. מעבר לטעם המשובח, כל אחד מהם מכיל שפע של יתרונות תזונתיים, אבל איזה מהם בריא יותר?

קלוריות ופחמימות

מאה גרם חומוס למריחה מכילים כ-180 קלוריות וכ-20 גרם פחמימות, בעוד שבמאה גרם טחינה מוכנה יש כ-296 קלוריות וכ-2 גרם פחמימות בלבד. כף חומוס למריחה (30 גרם) מכילה כ-54 קלוריות, ואילו כף טחינה מוכנה (15 גרם) מכילה כ-44 קלוריות. אגב, חשוב לדעת שבמנת חומוס במסעדות, שמשקלה כ-300 גרם, הערך הקלורי יכול להגיע אף לכ-540 קלוריות, ובשילוב תוספות כמו כף שמן זית, ביצה ופיתה, המנה עשויה לעלות לכם בכ-300 קלוריות נוספות ואף יותר.

חלבון

ב-100 גרם טחינה מוכנה יש כ-10.6 גרם חלבון, ואילו בחומוס למריחה יש כ-8 גרם חלבון. מבחינה כמותית, הטחינה מספקת יותר חלבון ליחידת משקל, אך כשבוחנים את איכות החלבון, החומוס מנצח בזכות השילוב של גרגירי חומוס והטחינה, אשר יחד משלימים זה את זה ומספקים חלבון מלא ומאוזן יותר.

בחורה מתאמנת (יח''צ: shutterstock, Nadezda Barkova)
תחושת שובע והרבה חלבון | יח''צ: shutterstock, Nadezda Barkova

ערכים תזונתיים

מבחינת ערכים תזונתיים, טחינה מתבלטת בכמות גבוהה של סידן, ברזל ומגנזיום, לצד שומנים בריאים כגון: חומצות שומן בלתי רוויות. לעומת זאת, החומוס מצטיין בכמות האשלגן, הסיבים התזונתיים והוויטמינים מקבוצת B,. לכל אחד מהממרחים יתרונות ייחודיים משלו, והבחירה תלויה בצרכים ובטעם האישי.

תחושת שובע

בזכות שילוב בין הסיבים התזונתיים והחלבון שבחומוס, הוא מספק לסועד תחושת שובע מאוזנת לאורך זמן, ומתאים במיוחד כתוספת קלורית קלה ומאוזנת לארוחה. הטחינה, לעומת זאת, מעניקה תחושת שובע בזכות תכולת השומנים הבריאים שבה, אך חשוב להבא בחשבון את תכולת הקלוריות הגבוהה שבה, בייחוד בצורתה הגולמית.

 

בשורה התחתונה: החומוס והטחינה הם ממרחים ייחודיים שמציעים לסועד יתרונות משלימים – הטחינה מצטיינת בכמות חלבון גבוהה יותר ובמינרלים חיוניים כמו סידן וברזל, אך החומוס מספק חלבון איכותי יותר, עשיר בסיבים ומאוזן מבחינה קלורית. הבחירה ביניהם תלויה בצרכים התזונתיים שלכם, בטעם האישי ובמטרות הבריאותיות. השילוב בין שניהם יאפשר לכם ליהנות ממיטב הערכים התזונתיים הכוללים.

 

הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט