דֶּבֶר במדגסקר
שתי אחיות מתו במחוז אמבוסיטרה באי מדגסקר שממזרח לאפריקה ממחלה החשודה כמקרה של דבר. הן נקברו מחוץ לאחוזת הקבר המשפחתית לפי הוראות הבריאות המקומיות כדי למנוע התפשטות חוזרת של המחלה במקרה של פתיחת הקבר. אימן של הילדות גם היא חולה במחלה דומה. היא מאושפזת ובינתיים נראה שהיא מחלימה. מחלת הדבר אנדמית במדגסקר בכלל ובמחוז הזה בפרט. מדי שנה מתגלים מקרים חדשים.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
עד 1990 לא היה דבר במדגסקר בזכות ניהול בריאותי טוב ושליטה באוכלוסיית המזיקים הנושאים איתם את החיידקים. מאז המצב התדרדר ובכל שנה מדווחים כמאתיים מקרים חדשים, ובחלק מהמחוזות המצב רק הולך ומחמיר. אוכלוסיית מדגסקר מונה כ-13 מיליון איש, ועם זאת מתרחשים במדינה כמעט מחצית ממקרי הדבר בכל יבשת אפריקה.
פוליו בעזה
מעל חצי מיליון ילדים חוסנו בתום חלקו הראשון של מבצע החיסונים שנמשך 12 יום. צוותים קבועים וניידים שעבודתם תואמה מראש חיסנו את הילדים במנה הראשונה של החיסון המוחלש החדש נגד זן 2 התרכיבי, במהלך הפסקות אש מקומיות בנות תשע שעות שאיפשרו לחסן את הילדים בבטחה. מבצע החיסונים אורגן במהירות שיא על ידי היוזמה להכחדת הפוליו, המנהלת את המאמץ העולמי להכחיד את נגיף הפוליו מהעולם, כפי שנעשה בעבר בהצלחה עם נגיף האבעבועות השחורות.
נגיף הפוליו מתרבה רק במעיים של בני אדם. אין לו מאכסנים טבעיים בקרב בעלי חיים, ולכן, תיאורטית, ניתן להכחיד את המחלה מעל פני כדור הארץ. החיסון המוחלש הוא הדרך הטובה ביותר למניעת מעבר של הנגיף מאדם לאדם, אלא שהנגיף המוחלש עצמו עלול במקרים נדירים להפוך בחזרה לאלים, אם מספר הלא-מחוסנים נגדו באוכלוסייה גבוה מדי. הנגיף שנמצא בביוב של רצועת עזה הוא מסוג זה בדיוק, שזלג כשהפסיקו לחסן בעולם נגד נגיף 2 המקורי, ולכך נועד מבצע החיסונים. החיסון החדש תוכנן במיוחד כדי למנוע תרחיש נוסף כזה, ומבצעים כגון אלה מתבצעים כל העת ברחבי העולם. מנגיפי הפוליו המקוריים, שרד עד כה רק זן מספר 1, באזור של פקיסטן ואפגניסטן, שם יש לא מעט סרבני חיסון המשמרים אותו.
זן 2 התרכיבי המסתובב כעת בעזה שרד את הניסיון מהעשור הקודם להפסיק לחסן בו, והדרך להכחדתו עדיין ארוכה. הילדים אמורים לקבל מנה שנייה מהחיסון במהלך החודש הבא, אם המצב הצבאי ברצועה יאפשר זאת.
קורונה
וריאנט חדש של הקורונה, XEC, מתפשט כעת בעולם. וריאנט ה-XEC התגלה לראשונה בגרמניה ביוני, וכעת מאיים להדיח את הווריאנט המידבק והנפוץ הנוכחי, המכונה KP.3.1.1. חיסוני הקורונה החדשים הצפויים להגיע בקרוב תוכננו נגד וריאנט KP.2, שקדם ל-KP.3.1.1 ואמורים להיות יעילים גם נגדו, ובתקווה גם נגד ה-XEC החדש.
בינתיים בישראל, לפי מערך מודיעין הבריאות, שיא גל הקורונה הנוכחי חלף, והתחלואה נותרת יציבה ברמות נמוכות. אין כמעט בדיקות מוסדיות, כך שלא באמת ידוע כמה אנשים חולים כרגע. מספר הנפטרים בישראל מאז פרוץ המגפה עומד על 13,135.
מסיכום של מחקרים חדשים עולה שהתחסנות מפחיתה את הסיכון לפתח קורונה מתמשכת אחרי מחלת הקורונה, אותם סיבוכי בריאות שמתפתחים אצל מחלימי קורונה, ללא קשר לחומרת מחלתם. גם ילדים וגם בוגרים שמחלתם המקורית הייתה קלה סבלו מסיבוכים אלה, אך ככל שמספר החיסונים שקיבל החולה לפני מחלתו עלה, כך קטן הסיכון שיפתח את הסיבוכים הללו, בשיעור של עד עשרות אחוזים. אי לכך ממליץ ה-CDC להמשיך ולהתחסן במנות דחף מותאמות לזנים העדכניים.
קדחת מערב הנילוס
עד כה נמנו במהלך השנה החריגה הזו 904 חולים מאומתים בקדחת מערב הנילוס, מהם לפחות 69 נפטרים. מספר החולים ירד באופן מובהק בתקופה האחרונה, והתקווה היא שמתקרבים לסוף עונת המחלה. ישראל עדיין נותרה המדינה היחידה שבה דווח על תחלואה אנושית מוגברת עד כדי כך. עם זאת, במדינות אחרות נמצאו עופות חולים ויתושים נגועים במידה חריגה.