יוסוף אבו-חאמד ממזרח ירושלים, בן 10 וחצי, נולד עם מחלה גנטית נדירה בשם "כליות פוליציסטיות" שמייצרת ציסטות בכליות. המחלה לעיתים פוגעת גם בכבד, כפי שקרה במקרה שלו.
חאכם אבו חאמד, אביו של הילד, מספר שכבר בחודשים האחרונים להריונה של אשתו, הרופאים בישרו להם על מצבו המאתגר. לדבריו, ההחמרה חלה בגיל 8 כשיוסוף ביצע בדיקת מעקב שגרתית, שלאחריה עודכנו כי הוא נמצא בסכנת חיים ושעליו לעבור השתלת כליה. "המצב שלו היה מאוד חמור. הבטן שלו הייתה נפוחה כמו של אישה הרה, הוא לא ישן בלילה, לא אכל טוב, סבל מעיוורון לילה, מכאבי גב, מבעיות קשב וריכוז ולא הצליח לבצע פעולות בסיסיות".
יוסוף טופל בבי"ח שערי צדק, אך לפני כחודשיים, כשהמצב החמיר, הוא עבר למרכז שניידר לילדים, שם בישרו הרופאים שגם הכבד שלו במצב לא טוב ושהוא יצטרך גם השתלת כבד.
בשל מצבו והדחיפות בהשתלה, אמו הסכימה לתרום לו מהכבד שלה אף שמדובר בתהליך מורכב שעלול היה לסכן אותה. ביום שבו הייתה אמורה להתבצע ההשתלה, הודיעו למשפחה שנמצאה תרומת כליה וכבד מאדם שנפטר.
ניתוח נדיר ומורכב
ד"ר מיכאל גורביץ, מנהל השתלות כבד במרכז שניידר לרפואת ילדים, מסביר על הצורך בהשתלה הדחופה: "יוסוף הגיע אלינו במצב קשה מאוד שהוא בסכנת חיים מיידית, וקרוב מאוד לאי-ספיקת שני האיברים. בד"כ אנחנו משתילים איבר אחד, זה נדיר שאנחנו עושים ניתוחים של שתי השתלות בו זמנית, אבל המצב של יוסוף חייב את זה לצערנו. הייתה לו שחמת כבד, זה אומר שהכבד לא תפקד בכלל. גם הכליות שלו היו במצב של אי-ספיקה והיו מלאות בציסטות שגרמו להן לא לתפקד".
עוד הוא מציין כי מדובר בניתוח מורכב ביותר. "השתלה של שני איברים בו זמנית היא קשה ומורכבת. הוצאנו לו את הכבד המקורי והשתלנו חדש, בשלב הזה הוצאנו את הכליה הימנית והשתלנו אחרת. בגלל הזמן הארוך שאורך הניתוח יש סיכון לדימומים, ולסיבוכים נוספים של האיברים המושתלים. למזלנו, יוסוף עבר את הניתוח בהצלחה רבה ועכשיו הוא מאושפז להתאוששות. בקרוב ישוחרר לביתו".
"יוסוף יצטרך לקחת תרופות כל החיים, אבל זה כלום לעומת השמחה שהוא חש מאז הניתוח. הוא לא רוצה שנזכיר בכלל את המחלה ואת הסבל שעבר לפני. חזרה לו שמחת החיים, הוא חזר להיות ילד. אני מודה לרופאים שהצילו את הילד שלנו, אין לנו מילים", אומר אביו לסיום.
*בניתוח השתתפה גם ד"ר סיגל אייזנר, אחראית השתלות כליה בילדים.