כלי התקושרת דיווחו אמש (יום ב') על גבר בן 50 שמורדם ומונשם בבית חולים מאיר אחרי שככל הנראה נחשף לממיס שומנים בכוס תה ששתה בסניף ארומה ברעננה. הגבר התלונן בפני הצוות הרפואי על קושי בבליעה, תחושת צריבה מהפה עד לחזה, נפיחות בשפתיים והקאות. הרופאים החלו לבדוק אותו וחשדו שבכוס שהביא המטופל היה חומר כימי חזק שהוביל לתגובה הקשה. מבית החולים עדכנו כי: "מצבו יציב, ואנו עדיין בוחנים אם נגרם נזק למערכת העיכול או לדרכי הנשימה העליונות".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"האירוע הקשה שהתרחש בארומה הוא אסון. זה פשע שאין כדוגמתו כי הבן אדם יכול למות מזה ואין לו שום דרך לזהות את זה מראש כי החומר שהוא שתה לא גורם לתחושה של צריבה מהפה", אומר ד"ר ירון בר לביא מנהל אגף טיפול נמרץ כללי בקריה הרפואית רמב"ם. "גם אין משהו שאפשר לעשות אחרי שזה קורה. הקאה לא מועילה כי החומר חוזר לפה".
האם יש חומרים מסוכנים שאפשר לזהות מראש?
יש 2 קבוצות של חומרים רעילים, חומצות ובסיסים. לחומרים החומציים יש 2 "יתרונות" - ברגע שמנסים לשתות אותם מרגישים צריבה נוראית בגרון ותחושת חנק. בנוסף, הנזק למערכת העיכול קטן מאוד כי הגוף שלנו רגיל לחומצות. אך החומרים הבסיסיים כמו פותח סתימות וממיס שומנים יש להם PH מאוד גבוה, מה שגורם לכך שבזמן השתייה לא מרגישים שום תחושת צריבה או חנק, ולכן אנשים עלולים לשתות כמויות גדולות של החומרים האלו בטעות. בנוסף, הם מתפרקים בגוף ויוצרים נזק מתמשך. הם עלולים לגרום לחורים בקיבה, נמק של הוושט, הקיבה ולהרס של האיברים עד צורך בכריתה. משך ההשפעה שלהם ממושך ומתפתח גם בימים שלאחר השתיה".
איך בכל זאת ניתן להישמר מהחומרים הבסיסיים?
לא להשתמש בכלל בחומרים לא מזוהים וכמובן להרחיק מילדים ותינוקות. במקרה שחלילה אתם חושדים ששתיתם חומר מסוכן צריך מיד להתפנות לבית החולים והם ינסו לשאוב את מה שעוד אפשר. בעוד שאת החומרים החומציים עוד אפשר לדלל במים, במקרה של חומר בסיסי אין שום דרך לדלל אותו ולכן גם אין טעם לשתות חלב".
לדברי ד"ר בר לביא הנקיונות לפסח יחד עם חוסר המדעות לסיכונים של החומרים השונים הורגים הרבה אנשים. "יש אצלנו בחורה שצעירה שערבבה אקונומיקה עם פותח סתימות, מה שגרם לעשן מסוכן, היא נשמה אותו וזה גרם לה לריקאציה והתקף אסתמה. היא הייתה מונשמת אצלנו מספר ימים.