בחודש מרץ האחרון, פורסם תחקיר במגזין סוף השבוע של MAKO, על התרופה "פרופסיה", תכשיר נגד התקרחות. התחקיר של הכתבת ליאור שלו, הביא את המקרה הטרגי של עידן, איש עסקים מצליח בן 49 שהחליט לסיים את חייו לאחר שימוש בתרופה. 7 ימים של נטילת התרופה הספיקו לגרום לעידן לדיכאון חמור והתקפי חרדה שהכריעו אותו לבסוף. במכתב שהשאיר אחריו כתב בין היתר: "מאז ועד היום סבלתי מתופעות הלוואי הקשות ביותר של פרופסיה. איבדתי את היכולות החברתיות והמקצועיות שלי, את הביטחון העצמי שלי ואת ההנאה מהחיים. מדהים איך כדור אחד קטן שניתן כתרופת מרשם יכול היה לגרום לבן אדם יציב וחזק כמוני לסיים את חייו"".
אלמנתו מיכל (שם בדוי), שיתפה בכתבה, כי הגישה תביעה על גרימת מוות ברשלנות כנגד חברת "מרק אנד קו" בישראל ובבריטניה, כנגד "מכבי שירותי בריאות" שהייתה קופת החולים של עידן וכנגד רופא המשפחה שלו. על פי כתב התביעה, עידן לא היה מודע לתופעות הלוואי הנפשיות שעלולות להופיע עם לקיחת התרופה, ולא העלון לצרכן ולא רופא המשפחה הזהירו אותו מפני השימוש בה.
למרות העדויות הקשות שמפורטות בכתבה, עשרות מקרי מוות בארה"ב ואלפי תופעות לוואי פסיכולוגיות, לא הרבה השתנה מאז. בשבוע שעבר הוגשה תביעה ייצוגית על סך 7 וחצי מיליארד שקלים, על ידי עו"ד יונתן דייויס, נגד חברת Co & Merck, יצרנית התרופה, טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ היצרנית של תרופת 1MG Finasteride, וחברת אינטס בע"מ היצרנית של תרופת Proavenir.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"ממשיכות להטעות את הציבור"
בכתב התביעה מתואר סיפורו של מבקש הבקשה, יליד 1972, עורך דין במקצועו, שהשתמש בתרופה ובעקבות המקרה הטרגי של עידן הוא הפסיק ליטול אותה. בין היתר הוא מספר כי: "במהלך שנת 2015 שמתי לב שהשיער דליל לעומת מצבו בעבר. לאחר שנחשפתי לפרסומת של תרופה לטיפול בדלדול שיער ביקשתי הפנייה לרופא עור שהמליץ לי על טיפול בתרופה המכונה פיינסטרייד (פרופסיה). בסמוך לאחר נטילת התרופה הרגשתי חולשה, עייפות, סחרחורות וקוצר נשימה, אך לא ייחסתי זאת לתרופה". כאמור, בעקבות התחקיר שפורסם הוא הפסיק ליטול את התרופה אך לדבריו עדיין סובל מתסמיני גמילה רבים כמו "התקפי חרדה ודיכאון, והפרעה בתפקוד המיני".
בכתב התביעה נכתב כי "הנתבעות הטעו את המטופלים צרכני התרופה, הסתירו מהם מידע שקיים במדינות אחרות, ולא הזהירו אותם במסגרת העלונים לצרכן אודות תופעות לוואי של תסמינים נוירופסיכולוגים ופסיכיאטריים בלתי הפיכים, אף שמדובר בתרופה קוסמטית. לא זו אלא שהן ממשיכות להטעות את ציבור צרכני התרופה ובהם המבקש, ומזה למעלה מ 15 חודשים תמימים אינן מפרסמות עלון לצרכן מעודכן שמכיל החמרה לגבי תופעות לוואי של דיכאון, חרדה ומחשבות אובדניות כפי שפורסם באתר משרד הבריאות בחודש אוגוסט 2020!".
התביעה מייצגת כל אדם אשר רכש ו/או נטל ו/או עשה שימוש בתרופת הפינסטרייד 1 מ"ג מהחברות הנתבעות בתקופה הרלוונטית בשנים שקדמו להגשת התובענה הייצוגית.