סוגיית המים והדלק לעזה: קבוצה של אנשי בריאות ציבור וביניהם פרופ' נדב דוידוביץ', ראש תוכנית מדיניות הבריאות במרכז טאוב, מזהירים מפני מחלות ומגפות, שלדבריהם עלולות להתפרץ אם ישראל לא תדאג להכניס מים ודלק לרצועת עזה. פרופ' דוידוביץ' מסביר כי "מצב שבו רמת הסניטציה נמוכה, יגרום למחלות מעיים, מחלות נשימה ולהתפרצויות תחלואה, שישפיעו על תושבי רצועת עזה, ובסופו של דבר, עם התמשכות הלחימה - גם על חיילים הנלחמים בה".
לדבריו, בשבועות האחרונים התקיימו פגישות עם ארגון הבריאות העולמי, שבהן התריעו אנשי בריאות מפני סכנות בריאותיות קשות. "אנחנו שוקלים לפנות לראש הממשלה, לשר הביטחון והקבינט הבטחוני בבקשה להכניס דלק ומים לרצועה בדגש על האזור ההומניטרי שצה"ל הגדיר", אומר פרופ' דוידוביץ'. "הדם עדיין רותח והלב מסרב לקלוט את הזוועות שחמאס עשה, אבל בסופו של דבר אנחנו מסכנים את עצמינו כשאנחנו לא מביאים בחשבון את הצד ההומניטרי של אלה שאינם מעורבים בעזה".
הוא מוסיף כי למים ישנה, כאמור, השפעה מכרעת על ההיגיינה באזור, והעדר מים מביא למצב שבו אנשים לא יכולים לבצע פעולות בסיסיות, וכך הם עלולים להפיץ מחלות. "בלי מים אי אפשר להתרחץ, לשטוף ידיים, להשתמש בשירותים, מה שגורם להעברת מחלות ביניהן מחלות מעיים או מחלות נשימה. זאת בייחוד כשמדובר בתנאי צפיפות כמו בעזה. אם נוסיף לכך את העובדה שאנחנו בתחילת החורף, בטווח הארוך התחלואה עלולה להשפיע גם על הלוחמים ועל כל מי שנמצא בעזה. כרגע, לפי הנחיות הצבא, חיילים אמורים לקבל אספקת מים ולא להשתמש במים מעזה".
"מאות מיליוני ליטרים של ביוב נשפכים לים ומגיעים גם לחופי ישראל"
עוד מציין פרופ' דוידוביץ' את עניין המחסור בדלק. לדבריו, "מחסור בדלק והיעדר אספקת חשמל, יביאו לחוסר טיפול בשפכים. גם מכונות ההתפלה צריכות דלק כדי לפעול. בעקבות המצב, מאות מיליוני ליטרים של ביוב נשפכים לים ומגיעים גם לחופי ישראל. בבדיקות מים רואים שהזיהומים מגיעים לחופי הארץ. כעת יש קריסה של הביוב בעזה והגשמים שיורדים כעת גורמים להחרפת המצב"
פרופ' דוידוביץ' מזהיר מפני סכנה נוספת: "גם היעדר בחיסונים מסוכן והוא עלול לגרום להתפרצויות של פוליו או חצבת. מדובר במחלות בעלות משמעות אזורית ובן-לאומית. לכן, אני חושב שהאחריות לסיוע מוטלת על הקהילה הבינ"ל".