עוד כשאחיה, תינוק מדרום הארץ, היה בבטן אמו, תועדה באחת הבדיקות שעברה אמו שרית, נפיחות הממוקמת באזור דרכי הנשימה שלו, והרופאים חששו כי לא יוכל לנשום בכוחות עצמו ברגע שייצא לאוויר העולם. לנוכח החשש, הומלץ לאמו לבצע ניתוח אקזיט ייחודי. במרכז שניידר, שם בוצע, מסבירים כי מדובר בניתוח נדיר ביותר ובספרות הרפואית מתוארים מקרים בודדים בלבד של ניתוחים מעין אלה שבוצעו ברחבי העולם. הניתוח למעשה מאפשר להשאיר את התינוק מחובר בחבל הטבור לשליית אמו, וכך מסופק לו חמצן בדקות הראשונות לחייו, מה שמספק לרופאים זמן כדי להעריך את מצבו ובמידת הצורך - אף לבצע התערבות כירורגית, על מנת לאפשר לו לנשום.
שרית, אמו, משחזרת את הרגע שבו הבינה שהעובר שנשאה סובל מבעיה רפואית חמורה. לדבריה, לאורך כל ההיריון היא כלל לא ידעה שאחיה סובל ממצב מסוכן. מאחר והוא ילדה החמישי והיא כבר רגילה לגשת לסקירות היריון. "כל הבדיקות שביצעתי היו תקינות. בשבוע 34 הייתה לי ירידת מים, והוחלט לבצע ניתוח קיסרי. לפני הניתוח ביצעתי בדיקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה הטכנאית הבחינה בגוש חשוד ומיד עצרה הכל וקראה לרופא. נאמר לי שיש בעיה ושלעובר יש גידול שפיר גדול בצוואר שחוסם את דרכי הנשימה שלו".
שרית היא אישה מאמינה, ולכן היא מספרת שמיהרה להתייעץ עם הרב פיהרר כדי להבין מה כדאי לעשות במצב הזה. "נאמר לי לגשת מייד לשניידר כי יש להם ניסיון עם מקרים נדירים כאלה", היא משחזרת. לדבריה, היא אומנם סמכה על הרופאים אבל חששה מאוד לחייו של אחיה. "הוא כל כך קטן וחשבתי על ההשלכות שעלולות להיות בעקבות ניתוח כ"כ מורכב".
לדבריה, התהליך הניתוחי התחיל עוד כשהיה בבטן. "החדירו מצלמה דרך הבטן שלי ומשם לקנה הנשימה שלו כדי לבין מה גודל קנה הנשימה לפני שמנתחים מחוץ לרחם. רק לאחר מכן עברתי את הניתוח הקיסרי, וכשהוא נולד ניתחו אותו כשהוא עדיין היה מחובר לשלייה שהחזיקה אותו בחיים".
עם היוולדו , ביצעו רופאי בית החולים תהליך להחדרת צינור אל קנה הנשימה של אחיה, שאיפשר מעבר של אוויר. רק לאחר מכן, ניתקו אותו מחבל הטבור. ההערכה הייתה שהנפיחות לא מהווה סכנה מיידית. בשבוע שעבר הוא עבר ניתוח נוסף לטיפול בנפיחות שבצוואר הנובעת, כאמור, מגידול שפיר. הניתוח עבר בהצלחה ואחיה מתאושש כעת בפגייה בבי"ח.
ניתוח מציל חיים
אף שמדובר, כאמור, בניתוח נדיר ביותר, בשניידר כבר בוצעו מספר ניתוחים כאלה במהלך השנים. "הניתוחים הללו מאפשרים לנו לתת מענה רפואי מדויק לתינוק בן יומו, אשר בסיטואציה אחרת שאינה מתוכננת, היה נמצא בסכנת חיים מיידית", אומר ד"ר יורם שטרן, מנהל היחידה לדרכי נשימה עליונות במערך אא"ג במרכז שניידר. "אין לי ספק כי עבודת הצוות בין הרופאים השונים וההכנות המוקדמות, איפשרו לטפל בבטחה בתינוק. בד"כ, אם התינוק אינו בסכנת חיים ואין הכרח מיידי לביצוע התערבות כירורגית, ההמלצה היא להמתין שיגדל ויעלה במשקל לפני ביצוע ניתוח להסרת החסימה".
הניתוח המורכב והייחודי בוצע באמצעות שיתוף פעולה בין ד"ר יורם שטרן, מנהל היחידה לדרכי נשימה עליונות במרכז שניידר לבין מחלקת הרדמה ומערך חדרי הניתוח במרכז שניידר לרפואת ילדים, ובהשתתפות נאונטולוגים (מומחים לרפואת פגים וילודים) בהובלת פרופ' גיל קלינגר, מנהל הפגייה בשניידר, רופאי ריאות ילדים בהובלת ד"ר פטריק שטפלר, רופאים מומחי אא"ג ילדים, רופאי המחלקה לטיפול נמרץ לב, צוות אחיות חדר הניתוח ועוזרי הרדמה אשר ערוכים לתת מענה מידי לתינוק. בניתוח השתתפו גם גינקולוגים מבית החולים בילינסון, שביצעו את הניתוח הקיסרי לאם בהובלת פרופ' ויז'ניצר, רופא בכיר בבית החולים לנשים בבילינסון וד"ר יובל גיאלצ'ינסקי, מנהל המרכז לרפואת העובר.
שרית מספרת שכיום אחיה כבר נושם בכוחות עצמו אבל אחד ממיתרי הקול שלו עדיין פגוע ולכן הוא לא מסוגל להשמיע את קולו. "אנחנו מקווים שגם זה יסתדר בעזרת השם, יש פתרונות גם לבעיה הזאת כיום".
"לפני שממהרים לחשוב על הפסקת היריון צריך לשקול היטב את כל האופציות", מסבירה שרית וחשוב לה להעביר מסר לאימהות אחרות. "כיום ישנם ניתוחים ופתרונות שיכולים לסייע גם לתינוקות קטנים, בעודם בבטן או מחוצה לה. למזלי אצלנו הסיפור הסתיים בטוב, בזכות כל אנשי הצוות המסורים שטיפלו בנו ובזכות אותה טכנאית אולטרסאונד ערנית שהבחינה בבעיה".