הקורונה מתגברת: במערך מודיעין בריאות של משרד הבריאות מעדכנים בימים אלה כי מתרבות האינדיקציות לעלייה מחודשת בתחלואה בקורונה, עם יותר מאושפזים חולים קשים הזקוקים להנשמה.
בחודשים האחרונים 17 חולים מתו מהנגיף. לפי נתוני משרד הבריאות, רק בשבוע האחרון אובחנו כ-540 מקרי תחלואה חדשים בנגיף הקורונה - עלייה של יותר מ-50% לעומת השבוע הקודם. נכון להיום, ישנם 706 חולי קורונה מאומתים בישראל, ו-70 חולים שמאושפזים בבתי החולים, מתוכם 14 חולים במצב קשה - 13 מהם מונשמים. שלושה חולים מאושפזים במצב בינוני ו-53 קל. עוד עולה מהנתונים כי מתחילת החודש נפטר אדם אחד כתוצאה מהנגיף, ובחודש שעבר נפטרו כארבעה בני אדם בעקבות המחלה.
ברמב"ם מאושפזים במצב קשה גבר בשנות ה-70 ואשה בשנות ה-60 לחייהם, בשל סיבוכי נגיף הקורונה. השניים מטופלים בטיפול נמרץ פנימי במרכז הרפואי. הגבר, שמצבו מוגדר קשה יותר, מחובר למכשיר אקמו, התומך בפעילות הלב והריאה. ד"ר אסף מילר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ פנימי ברמב"ם, מסביר כי מדובר בנתון חריג יחסית לתקופה האחרונה, אם כי "עדיין מוקדם להסיק מכך לגבי מגמות שונות".
במשרד הבריאות מוסיפים כי מגמת העלייה בתחלואה נמשכת גם ברחבי העולם. הם מציינים כי ישנן מדינות חדשות שמדווחות על עלייה בתחלואה: ספרד מדווחת על עלייה של כ-30% באשפוזים בשבוע החולף כתוצאה מקורונה; בארה"ב מדווחים על עלייה של כ-13% במספר המאושפזים בטיפול נמרץ. בגרמניה המספרים גבוהים יותר, ולפי הדיווחים ישנה עליה של כ-70% במספר האשפוזים היומי בחודש האחרון. עליות קלות בתחלואה מדווחות גם בצ'כיה ובהולנד, וכן בקנדה ובדנמרק המדווחות על יציבות ברמת תחלואה נמוכה.
"העלייה צפויה להימשך"
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי ישנם מספר זנים חדשים של קורונה - הבולטים מבניהם הם Kp3 וLb1-. "אנחנו רואים עלייה, והיא צפויה להימשך גם בתקופה הקרובה. עם זאת, לא נראה כי הווריאנטים החדשים שונים מבחינת החומרה שלהם, או גורמים לתחלואה קשה יותר. כמו כן, אנחנו לא מתקרבים למצב שבו היינו בשנים הקודמות". לדבריו, עם העלייה במספר המקרים, ישנה גם עלייה במספר המקרים הקשים, בעיקר בקרב מבוגרים ובעלי מחלות רקע.
פרופ' כהן מציין כי בשונה מהשפעת, נגיף הקורונה מופיע לאורך כל השנה. "בתקופת החורף, כשהשפעת בשיא, אנשים נזהרים יותר. כשמדובר בקורונה, התחלואה מופיעה לאורך כל השנה ולכן אנשים בדרך כלל לא נזהרים במשך תקופה כה ארוכה, ולכן יש עלייה בתחלואה בתקופות שונות". הוא מציין כי על מנת לצמצמם את התחלואה, יש להמשיך לבצע בדיקות כשחשים תסמינים. "ראוי שמי שמאובחן כמאומת לקורונה, יעטה מסיכה ולא יבוא במגע עם אנשים מבוגרים. זה עניין של אחריות אישית".