הדפסות תלת ממד צוברות תאוצה בשנים האחרונות בעולם הרפואה, ולפני כשבועיים נעשה לראשונה בישראל ניתוח להשתלת מפרק קרסול בשלמותו, שהודפס בתלת ממד. מי שעבר את הניתוח החדשני הוא יורי זיבין, בן 60, שמתמודד כבר שנים רבות עם מחלה קלינית שגורמת לנמק אווסקולרי (מוות של רקמת העצם כתוצאה מפגיעה באספקת הדם התקינה לרקמה) בעצם התלוס, ובעקבות כך הרס של מפרק הקרסול, כאב וקושי בהליכה. אשתו אירה מספרת כי "בשנים האחרונות יורי נאלץ להיעזר במקל ובהליכון בשל המצב".
בעקבות הנזק החמור בקרסול של יורי לא נותרו לרופאים אופציות רבות לטיפול. פרופ' ערן תמיר, מנהל היחידה לניתוחי כף רגל וקרסול במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), מסביר כי המחלה גרמה להתפוררות עצם התלוס, העצם התחתונה המרכיבה את מפרק הקרסול ברגלו הימנית של יורי. "בהתחלה הצעתי לו לעבור ניתוח לקיבוע הקרסול, ניתוח שלמעשה מבטל את תנועת המפרק, אך יורי עובד כנהג משאית, וחשוב לו להיות מסוגל לתפקד עם הרגל, כך שהרעיון ירד מהפרק".
לדברי הפרופסור, גם הניתוח הסטנדרטי להחלפת מפרק הקרסול, שבו מחברים חלקי מתכת לעצמות, לא התאפשר בשל העובדה שהעצם התחתונה נהרסה לחלוטין, כך שהיה צורך לחשוב מחוץ לקופסה. "עלה בראשנו הרעיון להדפיס את המפרק השלם בתלת ממד, אך ידענו שזה ניתוח שעוד לא נוסה בארץ. עד היום הושתלו בישראל רק חלקים מהמפרק בצורה זו. בדקנו היתכנות מול מעבדה שאנחנו עובדים איתה, וכשהבנו שקיימת האפשרות, החלטנו להציע אותה ליורי".
אף שמדובר בניתוח חדשני ומסובך, אירה מעידה כי השניים החליטו ללכת עליו, כיוון שזה היה הפתרון הטוב ביותר במצבו של יורי.
לצורך הניתוח, אומר פרופ' תמיר, הודפסה במעבדה באיטליה מערכת מפרק הקרסול השלמה בתלת ממד, שהותאמה במיוחד ליורי. העצם התחתונה של המפרק יוצרה בשלמותה מטיטניום על סמך נתונים שהופקו מבדיקת סיטי של הקרסול ברגל הבריאה. "כיוון שיש הבדלים בצורתה של עצם התלוס בין רגל ימין ושמאל, נעשה באמצעות מחשב היפוך בתמונת ראי של התלוס הבריא, וכך נוצרה העצם בצורה מדויקת". כמו כן, הרופאים הדפיסו עבור הניתוח גם מכשור מיוחד שמתאים בצורה מוחלטת למבנה עצמות המטופל, כך שהתאפשרו "חיתוך מדויק של עצם השוק באזור מפרק הקרסול, והכנסת המשתל להחלפת החלק העליון של מפרק הקרסול".
לטענת הפרופ', גם בעולם נחשב הניתוח לחדשני. "אני זוכר שהתייעצתי עם מומחה מניו יורק לגבי מצבו של יורי, והפתרונות שהציע היו מסובכים. אחרי שביצעתי את הניתוח סיפרתי לו מה עשינו והוא נדהם. בארה"ב הניתוח עדיין לא מוכר, באירופה ההליך מעט יותר שכיח". עוד הוא מציין כי בזכות הטכנולוגיה המתפתחת, ניתן לבצע ניתוחים מורכבים כאלה ולהגדיל את אחוזי ההצלחה גם באופן ובזמן ההחלמה של המטופל.
הניתוח של יורי הסתיים בהצלחה, וכעת ממתינים הרופאים להורדת הגבס מרגלו בעוד כארבעה שבועות, אז הוא צפוי להתחיל בתהליך שיקום ופיזותרפיה. הפרופ' מלא תקווה כי בזכות הניתוח המיוחד, טווח התנועה בקרסול של יורי יחזור לתפקוד בצורה מלאה, והוא יצליח ללכת ללא שום צורך בסיוע. יורי הנרגש ממתין גם כן בציפייה לסוף התהליך. "אני נמצא כעת בתקופת החלמה מהניתוח, ואני מקווה שהכאבים הרבים שסבלתי מהם מאחוריי".