לפני מספר ימים הגיע למרכז הרפואי לגליל נועם (שם בדוי) נער כבן 18 מנהריה, שהתלונן על פצעון בקצה אפו המפריש נוזלים באופן תמידי. מטרת הביקור הייתה לעבור ניתוח אסתטי אצל ד"ר אייל סלע, מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש-צוואר בבית החולים. אלא שמראה הפצעון וצורת האף עוררו את חשדו של הרופא, והוא החליט לשלוח את נועם לסריקות.
"הנער הובא למרפאתי הפרטית כדי לבצע ניתוח אף קוסמטי לאחר שנבדק ע"י כמה מנתחים שונים שלא התייחסו לפצע בקצה האף. בעקבות החשד, הוא הופנה לבדיקת M.R.I בדחיפות", מתאר ד"ר סלע. ואכן, בבדיקת הסריקה שביצע התגלה אצל נועם גידול שפיר מולד בגודל של כ-10 ס"מ, שהתפשט מהאף אל בסיס חלל הגולגולת, וגרם להרחבת גשר האף.
בשל הממצאים החריגים, נערכה התייעצות של רופאי מחלקת אא"ג עם המחלקה הנוירוכירורגית, ובסיומה הוחלט להסיר את הגידול מהאף ולנתקו מהמוח.
ניתוח מורכב בגישה אנדוסקופית
בניתוח המורכב והממושך, שהוביל ד"ר טל מרשק, מנהל היחידה הרינולוגית (אף וסינוסים) וניתוחי בסיס גולגולת במחלקת אא"ג; יחד עם ד"ר יובל גרובר, נוירוכירורג בכיר ומנהל שירות ניתוחי בסיס גולגולת, הוסר הגידול דרך האף באמצעות גישה אנדוסקופית - ללא חתכים חיצוניים. הוא בוצע באמצעות מתקדם ומערכת ניווט, וכלל הפרדה מלאה בין אזור הגידול שנכרת באף ובסיס הגולגולת, לבין החלק שהתפשט בכיוון הנגדי לעבר המוח, תוך הסרת חלק מהגידול שכבר חדר לכיוון המוח.
מבית החולים נמסר כי נועם אושפז להשגחה במחלקה הנוירוכירורגית כמספר ימים, על מנת לוודא שמתבצעת אטימה מלאה שתמנע מהנוזל העוטף את המוח וחוט השדרה לזלוג לכיוון האף. לאחר שעבר בדיקת C.T שאישרה אטימה והסרה מלאה של הגידול, הוא שוחרר לביתו במצב טוב.
"מדובר במקרה נדיר של גידול מולד מסוג דרמואיד, עם התפשטות תוך-מוחית", מסביר ד"ר מרשק. לדבריו, בספרות הרפואית ישנם רק מקרים בודדים כאלה, וברובם בוצעה הסרה של הגידול בגישה פתוחה או משולבת, הכוללת ביצוע חתכים באף ופתיחת הגולגולת. "במקרה הנוכחי בוצע ניתוח ייחודי ונדיר בגישה אנדוסקופית מלאה דרך האף", הוא מסביר. "הניתוח למעשה יצר הפרדה מלאה בין החלק של האף ובסיס הגולגולת לבין החלק שהתפשט אל המוח. המטרה העיקרית הייתה למנוע זיהום מוחי מסכן חיים. בזכות הגישה האנדוסקופית דרך האף, נועם לא סבל מחתכים בפנים ולא היה צריך לפתוח את הגולגולת ולהיכנס למוח".
הד"ר מציין כי בשלב זה נועם לא יזדקק לניתוח מוח והוא יישאר במעקב. "ככל הנראה, חסכנו לו ניתוח מוח מורכב ביותר, שהיה אמור לכלול את פתיחת הגולגולת", הוא מסביר ומדגיש: "אם הגידול לא היה מתגלה, הוא היה עלול להוביל לזיהום מוחי מסכן חיים".
לסיכום, אומר ד"ר מרשק כי חשוב שלא להתעלם ממצבים כאלה. "אם קיים נגע חדש או פצע מפריש מולד במרכז קצה האף וגשר האף נראה רחב, יש לפנות לרופא אף אוזן גרון כדי שימשיך בבירור, ולא להתייחס לכך כאל פגם אסתטי בלבד. צריך להביא בחשבון שייתכן כי מדובר בקצה הקרחון".