האגודה למלחמה בסרטן מכריזה על יום המודעות לקידום המאבק בסרטן הריאות 2018, אשר מצוין בישראל ב-5 בנובמבר 2018. עישון סיגריות הוא הסיבה למרבית המקרים של סרטן הריאות. ככל שמעשנים יותר, כך גובר הסיכון לחלות בסרטן הריאות. העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות בישראל. החשיפה לעישון פסיבי גורמת לעוד 2.7% מקרים, על פי מחקר של אגודת הסרטן האמריקאית. חשיפה לאזבסט, זיהום אוויר, גז ראדון וגורמים אחרים מובילים ליתר מקרי התחלואה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, מדי חודש מתגלים בישראל למעלה מ-200 חולים חדשים עם סרטן הריאות, כ-175 מהם מעשנים כיום או עישנו עד לאחרונה. סרטן ריאות היה תמיד נפוץ יותר בקרב גברים, בין השאר בשל העובדה שגברים מעשנים יותר מנשים. עם זאת, בעשורים האחרונים, ככל שמספר הנשים המעשנות בישראל עלה, כך גם עלו מקרי סרטן הריאות בקרב נשים. נתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות מראים כי בשנת 1995 היו שיעורי סרטן הריאות, בקרב נשים יהודיות, 11.64 ובקרב נשים ערביות 3.81 בחלוף 20 שנה עם עליית שיעורי העישון בקרב נשים, כך גם עלה שיעור הנשים החולות בסרטן הריאות ובשנת 2015 עמדו כבר על 15.62 בקרב נשים יהודיות ועל 7.61 בקרב נשים ערביות.
לעובדה המדעית העולמית כי העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות, נתן תוקף לאחרונה גם מחקר ישראלי חדש שנחשף לראשונה במסיבת העיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן ב – 8 באוקטובר 2018 על ידי ד"ר אבי מגיד מהמחלקה לניהול מערכות בריאות במרכז האקדמי פרס, שקבע כי מניעת עישון הייתה יכולה למנוע מ- 2,104 ישראלים לחלות בסרטן הריאות מתוך 2,482 המקרים החדשים שאובחנו בשנת 2015.
>> 10 דברים שלמדתי מ-10 שנים בלי סיגריה
"הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, "אני קוראת לנוער ולצעירים אל תתחילו עם ההרגל הממכר והממית, והתרחקו מסיגריות. אל תתביישו לומר 'לידי לא מעשנים' ובמקביל לנשים ולגברים המעשנים בישראל - היגמלו מעישון והפחיתו באופן משמעותי את הסיכון שלכם לחלות בסרטן ריאות ומחלות נוספות. חשוב שתדעו כי לריאות האדם יש כושר התחדשות והתנקות. אם לא נגרם להן נזק קבוע, מתחיל תהליך השיקום כמעט מיד עם הפסקת העישון. בתוך כ-15 שנה רקמת הריאות חוזרת למצב תקין ומשתווה לזה של אדם לא מעשן".
"בשנה האחרונה, חלק מהמעשנים עברו או משתמשים במקביל בסיגריות אלקטרוניות ובמתקני איוד ואידוי ניקוטין מסוגים שונים, במחשבה שהם מהווים כלי גמילה שבאמצעותו יפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן ריאות", מסביר ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה באגודה, "מעבר לעובדה שמחקרים עדכניים הוכיחו כי סיגריות אלקטרוניות מורידות את הסיכוי להיגמל מסיגריות רגילות, במחקרי מעבדה מעודכנים כבר נמצא קשר בין ניקוטין לסרטן הריאות ומי יודע מה ימצאו במחקרים קליניים בבני אדם. בניגוד לתחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר לגמילה, כמו מדבקות, משאפים ומסטיקים, בהם המינון מדוד ומוגבל בזמן, במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה, וניתן לצרוך ברצף כמויות גבוהות מאוד ומסוכנות של ניקוטין".
עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער
כך תזהו את תסמיני סרטן הריאות
- דלקת בבית החזה שאינה מגיבה לטיפול תרופתי.
- שיעול מתמשך במשך שלושה שבועות ויותר, או שינוי באופי השיעול הרגיל.
- קוצר נשימה וצפצופים.
- שיעול והפרשה של ליחה דמית.
- צרידות.
- כאב בחזה או בכתף - ניתן לחוש בכאב עמום או חד בחזה בעת שיעול או בלקיחת שאיפה עמוקה.
- איבוד תיאבון וירידה במשקל.
- קוצר נשימה.
- קשיי בליעה.
- עייפות קיצונית (תשישות) וישנוניות.
- קצוות אצבעות הידיים הופכות לגדולות יותר ומעוגלות יותר (התאלות - Clubbing).
- נפיחות בבלוטות לימפה באזור הצוואר.
אם אתה סובל מאחד התסמינים המפורטים לעיל במשך למעלה משלושה שבועות, חשוב כי תיבדק על ידי רופא המשפחה שלך. כל התסמינים הללו עלולים להיגרם גם מעישון או ממחלות אחרות שאינן סרטן. לעיתים סרטן ריאות מאובחן באופן אקראי באנשים שאינם סובלים מתסמינים כלל, אך נבדקים בצילום או בסריקת ריאות לבירור בעיה אחרת.
ביום ג' 20.11.18 תערוך האגודה למלחמה בסרטן יום עיון ארצי לחולים ובני משפחתם, במרכז הכנסים "ישראל יפה בפארק", בשדרות רוקח 80, בתל אביב, באדיבות חברת רוש. הכנס יהיה בהנחיית ד"ר עבד אגבאריה, מנהל המכון האונקולוגי במרכז רפואי בני ציון. הכניסה ליום העיון הינה ללא תשלום, להרשמה דיגיטלית לחצו כאן, או הירשמו בטלפון: 03-5721615.