אחרי שדווח על פטרייה שמסכנת חיילים פצועים בשטח, אתמול (ראשון) אישר דובר צה"ל כי עשרות חיילים המשרתים ברצועת עזה נדבקו בלישמניה (שושנת יריחו). פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי מדובר במחלה הנגרמת מטפיל, החודר לגוף דרך עקיצה של זבוב החול. "בכל שנה נעקצים ע"י הטפיל בין מיליון לשני מיליון אנשים בעולם. זבוב החול שכיח בעיקר באפריקה, בדרום אמריקה אך גם אצלנו בארץ".
לדבריו, במרבית המקרים המחלה מתבטאת בתופעות עוריות. "היא יוצרת בעור כיב ושלפוחיות המופיעות בין שבועיים לחודש וחצי מרגע ההדבקה". לדבריו, אומנם זו הצורה השכיחה והקלה ביותר, אך הפצע חולף רק כעבור כמה חודשים ולפעמים גם מעל שנה, ולרוב מותיר צלקת בעור. לעיתים ההדבקה עשויה להתבטא בריריות הגוף כמו למשל בחלל הפה או באף.
צורה נוספת, פחות שכיחה אך מסוכנת פי כמה, מכונה לדבריו "לישמניה קרבית". "מצב כזה עלול להוביל למחלת הקדחת השחורה, שעלולה להתבטא בחום גבוה, ירידה במשקל ובסכנה ממשית לנדבק. אולם, מדובר בתרחיש נדיר יחסית שלרוב נגרם עקב חוסר מתן טיפול מתאים וכשל במערכת החיסון של הנדבק".
אפשר למנוע לישמניה בשטח?
"באופן כללי, לישמניה ניתנת למניעה ע"י שימוש בתכשירים דוחי יתושים או שימוש בכילה. עם זאת, בשטח קשה יותר למנוע את ההידבקות בשל התנאים המורכבים".
מהי המשמעות של הדבקה בקרב חיילים?
"החדשות הטובות הן שלרוב לא מדובר במחלה כואבת או מידבקת שעוברת באוויר. ברוב המוחלט של המקרים, הטפיל אינו מסוגל לעבור מאדם לאדם. עם זאת, מדובר בטפיל שמועבר ע"י זבול החול מחיה – לדוגמה ע"י שפני סלע או כלבים שנושאים את הטפיל, ולכן סביר להניח שאם חייל נדבק, הוא נמצא בסביבה שבה הסיכוי שחיילים נוספים ידבקו - גבוה יחסית. זה בהחלט לא סימפתי, בייחוד כשמדובר בפצע שהחלמתו ממושכת. יתרה מכך, פציעת העור גורמת לגוף להיות חשוף יותר לחדירת זיהומים וזה כבר בהחלט משהו שגם כדאי להביא בחשבון וחשוב לנסות למנוע את זיהום הפצע".
הטיפול, לדברי פרופ' כהן, לרוב דורש נטילת תרופה אנטיביוטית ושימוש במשחות ייעודיות. "לישמניה אינה נדירה והיא בד"כ חולפת עם טיפול מתאים. חשוב שהחיילים שנדבקים בשטח יטופלו כראוי כדי למנוע החמרה של המצב", הוא אומר לסיכום.
דובר צה"ל: "לנוכח פריסת יחידות צה״ל ברחבי הארץ מתקיימות פעולות למניעת הדבקה בלישמניה גם בשגרה, ומתן טיפול רפואי ייעודי בהתאם. בכלל יחידות צה"ל נעשות פעולות שונות למניעת הדבקה בלישמניה בקרב החיילים, ובתוך כך חולקו דפי הסבר בנושא ותכשירים דוחי יתושים לחיילים ביחידות השטח. בכל אזור שבו דווח על הימצאות יתושים או על חיילים עם סימני עקיצות, בוצעו פעילויות מניעה סביבתיות. כלל המטופלים הסובלים מתסמינים מחשידים נבדקים על ידי רופא עור צבאי, מקבלים טיפול מתאים ומופנים על פי הצורך למרפאת לישמניה ייעודית. עד כה דווחו עשרות מקרי הדבקה בלישמניה בכלל צה״ל, בדומה למספר המקרים המדווחים בכל שנה".