מגמת הטבעונות בארץ ובעולם הולכת ומתחזקת. בשנים האחרונות מחזקים מחקרים את הטענה שאורח החיים הטבעוני הוא בריא יותר, מאריך את תוחלת החיים ותורם לבריאות לאורך זמן. לצד מחקרים אלו נעמד אף ארגון הבריאות העולמי, שלפני כשנה יצא בבשורה על כך שאורח חיים של תזונה צמחית עונה על כל הצרכים של כלל האוכלוסיות, ביניהן ילדים ונשים בהריון ובכל הגילאים, וזאת כמובן בתנאי שהתזונה מגוונת. כעת החל בישראל פיילוט של עמותת Vegan Friendly עם "כלל ביטוח" המציע לטבעונים חברי העמותה פוליסה בהנחה לעומת צרכני מזון מן החי - טענת העמותה היא שטבעונים הם אנשים יותר בריאים ולכן גם "זולים" יותר לחברות הביטוח. האמנם?
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
עמרי פז, מייסד עמותת Vegan Friendly הישראלית וטבעוני מזה 5 שנים, מספר שהיוזמה של ביטוח בריאות לטבעונים לא הומצאה בארץ: היא קיימת בארה"ב לפחות בשש השנים האחרונות. ביטוח מיוחד לטבעונים קיים גם באוסטרליה ובקנדה. "חברות הביטוח מאוד מחושבות", אומר פז. "ברגע שהציגו בפניהן את המספרים והבינו שהמבוטחים הטבעונים יהיו יותר זולים משאר המבוטחים, החליטו לתת להם הנחה. כשארגון הבריאות העולמי, גוף חסר אינטרסים שמופעל עליו המון לחץ של קונצרנים של משקים מן החי יוצא בהצהרה שאורח חיים טבעוני הוא בריא יותר ומפחית את הסיכויים למחלות שונות של סרטן - זה אומר הרבה. במקביל, יותר ויותר מחקרים חושפים את הסכנות בתזונה מהחי, כמו בשר מעובד שהוגדר כמסרטן בדיוק כמו סיגריות ואסבסט, או צריכת בשר אדום שמעלה את הסיכון לסרטן, הסלמונלה שיש בביצים. תזונה טבעונית היא בריאה יותר ומכאן שאנשים טבעונים חולים פחות".
לאחרונה, בין השאר בעקבות הסרט What The Health של קיפ אנדרסון וקיגן קון, דעת הקהל בנושא הטבעונות התחזקה אף יותר. הסרט מדבר על התאגידים בארה"ב ועל האינטרסים הכלכליים המובהקים שמניעים אותם ושבאים על חשבון הבריאות של האזרחים האמריקאים. תאגידים אלה מפעילים לחץ כלכלי ולובי אגרסיבי כדי להשפיע על מה שהממשלה מסבסדת וממליצה לצרוך, ועל המזון שמוגש בבתי חולים. עמרי מספר שבעקבות הסרט, חברת ביטוח בארה"ב פתחה מסלול ביטוח לטבעונים. זאת בנוסף לחברת הביטוח קייזר, שמציעה גם היא מסלול כזה. אגב, היוזמה בארה"ב לא הייתה של עמותה טבעונית אלא נעשתה מטעמים מסחריים גרידא.
עמרי, איך חברת הביטוח תוכל לוודא שמישהו אכן טבעוני? הרי כל אחד יכול לטעון זאת.
"כרגע מדובר בבסיס הצהרתי, בדיוק כפי שקורה עם אנשים שאינם מעשנים, שגם להם יש הוזלה לעומת מי שמעשן. לרוב טבעונים מצהירים על כך בפני הרופא שלהם, כך שבמקרה שתגיע תביעה ניתן יהיה לבדוק זאת גם מולו. רוב הפרסום והשיווק של הפיילוט נעשה דרך העמותה, כך שמי שנחשף לעניין הביטוח יהיה מן הסתם טבעוני. מלבד זאת, לחברות הביטוח יש דרכים משלהם לפתור את הסוגיה הזו. בכל מקרה, חשוב להבין שהמסלול המוצע כרגע הוא רק פיילוט שמיועד בלעדית לחברי העמותה והמבוטחים חייבים לעבור חיתום רפואי כמו כל מבוטח אחר".
עמותת Vegan Friendly פנתה ל"כלל ביטוח" ול"הראל" והציגה בפניהם נתונים ומחקרים, והציבה להם 3 תנאים: הנחה משמעותית בביטוח בריאות פרטי; התחייבות מצד סוכנות הביטוח של הנרשמים למסלול להעביר אחוז מסוים מהפרמיה לקידום הפעילות של העמותה וקידום זכויות בעלי חיים, נושא אטרקטיבי עבור הלקוחות הטבעונים; והתחייבות של חברת הביטוח להוציא אחוז מסוים מהפרמיה על שיווק ופרסום של המסלול המוזל.
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים להפסיק להוסיף לימון לשתייה שלכם
>> לעולם אל תאכלו את הדברים האלה ביחד
>> לא מחלה: זאת תרופה שגרמה לעיוות הזה
"מטרתנו העיקרית היא שחברת ביטוח מהמיינסטרים תפיץ באופן יזום את הבשורה שלנו", אומר עמרי פז ומספר שבפגישות עם שתי החברות הייתה התלהבות גדולה. כלל ביטוח הייתה הראשונה לצעוד קדימה ולהסכים לעמוד בתנאי העמותה.
כאמור, "כלל ביטוח" כבר מציעה הנחה למצטרפים חברי Vegan Friendly, ולדברי עמרי כבר נרשמת הצלחה. "משעות הבוקר יש היענות מאוד גבוהה של מצטרפים חדשים. פרסמנו לפני כחודש עצומה ובה ביקשנו מהם לחתום על כך שהם מבקשים ביטוח בריאות מוזל לטבעונים. כעת אנחנו חוזרים לחותמים על העצומה ומתוכם אחוזים גבוהים הצטרפו לביטוח הבריאות".
לדברי פז, אוכלוסיית הטבעונים בארץ מונה בין 300-400 אלף איש. "יש עוד מאות אלפי צמחונים שלא זכאים להנחה, אבל הם בדרך להיות טבעונים. השיח הצמחוני כמעט לא קיים, כי אנשים הבינו שביצים ומוצרי חלב מסבים לא פחות נזק מבשר, אם לא יותר". ומה השלב הבא? "אחרי שהפיילוט יעלה, נפתח את האפשרות למסלול הטבעוני גם בשאר חברות הביטוח. נפנה ל-2-3 חברות ביטוח נוספות ומי שיציע את התנאים הכי טובים למבוטחים, נעבוד איתו".
למרות שישראל היא לא המדינה הראשונה להוביל את המהלך הזה, היא עדיין נחשבת לחלוצה בתחום. לדברי פז, ישראל היא המדינה "הכי טבעונית בעולם" עם 5% אחוזי טבעונים מתוך כלל האוכלוסייה. שאר המדינות מגיעות כמעט ל-2 אחוזים וארה"ב עם 1-1.5 אחוזים של טבעונים מכלל האוכלוסייה. "מדינה יכולה להיות טבעונית מבחינת אחוזים אבל עדיין לחיות בתרבות של צריכת בשר גבוהה כמו ישראל ואוסטרליה. בישראל צורכים הכי הרבה עופות, וכתוצאה מכך יש יותר הרג של בע"ח וגם דגים פר בנאדם, ומצד שני אנו נחשבים למדינה טבעונית", מוסיף פז.