הקורונה העצימה את כל החסרונות הקיימים גם ככה של מערכות הבריאות בארץ ובעולם והדגישה את הפער, הבלתי נסבל לעתים, בין הרצוי למצוי. חברות רבות וסטרטאפים ותיקים וחדשים הפנו משאבים לפיתוח פתרונות חדשים להקל על המשבר הבא, אבל לא רק. הנה שמונה פיתוחים נפלאים שיקלו על החיים של כולנו:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
חדר ניתוחים במציאות מדומה
אם יש משהו שמסמן שהעתיד כבר כאן, זו טכנולוגיית המציאות המדומה. החל מתלת-ממד 360 מעלות המאפשרת למנתח לתכנן את הגישה הטיפולית לפני הניתוח, ולתלמידי רפואה ללמוד באופן הכי קרוב למציאות איך לנתח ועד טיפולים נפשיים שמשחזרים את הטראומה כדי לטפל בה מחדש.
"המטרה היא לעשות סימולציות. לתת לאותו רופא ששם עליו את משקפי ה-VR להיות משוגר לאותו חדר ניתוח באנימציה ברמה מאד גבוהה", אומר דוד בן משה מנכ"ל סטודיו virtualion המתמחה ביישומן של טכנולוגיות מציאות מדומה. "הוא ממש נמצא מול אדם על שולחן הניתוחים ויכול להתחיל לבצע פעולות של ניתוחים. תוך כדי הפעולה קריינית תדריך אותו איזה פעולות כדאי לעשות איזה לא. עד שהוא לא ביצע פעולה אחת כמו שצריך הוא לא יוכל להתקדם לפעולה הבאה".
לא רק לסטודנטים לרפואה. בימים אלו מפתחת חברת ליירה מדיקל המפתחת שתלים חדשניים לטיפול בצניחת אברי האגן בשיתוף סטודיו virtualion סימולציה הדרכתית פורצת דרך במציאות מדומה. הרופא המנתח יכול לתרגל את החדרת השתל טרם הניתוח האמיתי. הסימולציה מאפשרת למנתחים להבין את מיקום השתל ביחס לאנטומיה.
מציאות מדומה משמשת לעיתים גם לטיפול בפוסט טראומה: "אחד המרכיבים בפוסט טראומה היא איך לתת לאותו חייל שליטה על הסיטואציה כדי שיוכל להתגבר עליה. בעזרת מציאות מדומה הוא חוזר לאותו מקום אבל הפעם נותנים לו שליטה על האירוע".
טיפול לייזר חדשני בגלאוקומה
מחלת הגלאוקומה היא הגורם מספר 1 לעיוורון בעולם המערבי. בין השאר היא גורמת לנזק הדרגתי, איטי ומתמשך לעצב הראייה. חברת בלקין ויז'ן הישראלית פיתחה מכשיר לייזר שמטרתו לאפשר לחולי גלאוקומה לקבל טיפול לייזר יעיל וקצר להורדת לחץ תוך עיני. "מדובר בתהליך אוטומטי נטול כאבים הנמשך שנייה אחת בלבד ללא מגע. הקרנה של 120 פולסי לייזר קצרצרים (באורך של ננו שניות כל אחד) אל גבולות האישון, אשר מאיצה את תהליך ניקוז הנוזלים מהעין, ועל-ידי כך מפחיתה את הלחץ התוך עיני", אומר אלי מקדסי, סמנכ"ל תפעול ראשי של בלקין ויז'ן. התהליך מתבצע פעם בשנה.
אלגוריתם חכם למציאת מטפל
מחקרים מוכיחים ש-70% מהצלחת טיפול נפשי, תלויה בכימיה בין מטפל למטופל. הפסיכולוגית מיכל יערון יחד עם שותפתה דוקטור שלי זייתוני, עבדו על אתר קל למשתמש שפותר את הבעיה, SOMEBUDDY.
"אנשים לא ממש מבינים מה ההבדל בין מאמנים לפסיכולוגים", אומרת יערון, "הולכים לפי טרנדים, בלי להבין מה נכון. בנינו אלגוריתם חכם שבעזרת שאלון כל אחד ואחת יוכלו למצוא את המטפל/ת המתאים לו. המטופל יקבל כמה אפשרויות, יוכל לקרוא את פרופיל המטפל שנמצא באזור הגאוגרפי הקרוב לבייתו, ולקבל מידע עמוק ומקיף עליו. לא פעם אנשים הולכים למטפל לפי המלצה אבל מה שמתאים לאחד ולא מתאים לאחר".
מיטת אשפוז חכמה
זה התחיל עוד לפני הקורונה והמגפה ללא ספק הגבירה את הצורך באשפוז ביתי. לא מעט נעשה לאחרונה להקל כמה שיותר על בתי החולים ובמקביל להקל על המטופלים ולהגן עליהם מאשפוזים ללא צורך. אחד החידושים האחרונים הוא בדיקת מדדים בבית המטופל. "בתי וקופות החולים יתקינו בביתו של החולה מיטה חכמה הכוללת סנסורים שיוכלו לשדר מרחוק, לבית החולים, את המצב המדויק של החולה אודות הנתונים הפיזיולוגיים שלו, כמו: דופק, טמפרטורה, נשימה, אק"ג ועוד. כל זאת מבלי לחבר את החולה לשום דבר", אומר אבי בוסקילה מנכ״ל ושראל פארם - זרוע הרכש המרכזית של מערכת הבריאות בישראל.
התמודדות עם חרדה על סוללות
עדי ולך, מהנדסת ביו-רפואה סבלה במשך שנים מהתקפי חרדה חוזרים, ופיתחה מכשיר נייד זעיר הפועל על סוללות שיקל עליה ועל רבים כמוה, קלמיגו שמו. מחקרים הוכיחו שתרגול נשימות מסוגל לסייע להקלה בזמן התקף החרדה. כשמניחים את המכשיר בפה ונושפים, בזו אחר זו נדלקות נורות קטנות ומופעל רטט. הקצב שבו הנורות נדלקות משתנה בהתאם לביצועים וכך נותן אינדיקציה לאיכות הנשימה של המשתמש.
"הפחתת רמת החרדה והסטרס הכרחית לשמירה על הבריאות, אך הטיפולים התרופתיים המשמשים לבעיות אלה כרוכים לא אחת בתופעות לוואי לא פשוטות ובהשלכות בריאותיות נרחבות", אומרת דורית גרינברג, ביולוגית מומחית בטכנולוגיות בריאות אישית המנהלת את חברת מ.ד.ס פארם. "במחקרים נמצא כי טיפול של שלוש דקות בלבד במכשיר מפחית באופן משמעותי את רמת הסטרס והחרדה. כרגע נעשה מחקר באיכילוב עם המוצר על נשים עם סרטן שד וחרדות לפני טיפול כימותרפי".
מניעת ליסטריה בייצור מזון
מידי שנה כ-600 מיליון בני אדם חולים במחלות שמקורן במוצרי מזון מזוהם. 420 אלף נפטרים כתוצאה מזיהום שלא לדבר על פגיעה כלכלית של יותר מ- 110 מיליארד דולר. השפעתם של חומרי החיטוי שבשימוש מפעלי המזון היא קצרת טווח, מספיק משהו אחד קטן כמו עובד שיכנס אחרי הניקיון והמקום יהיה שוב פתוח לחיידקים, כמו: ליסטריה, אי קולי, סלמונלה ועוד. חברת ביו פנס פיתחה טכנולוגיה ייחודית המבוססת על פולימר חדשני המשולב בחומרי הציפוי של משטחים ומאפשר לחומרי החיטוי להישאר יציבים לאורך זמן ועל יד כך לקטול ולמנוע גידול חיידקים, וירוסים, עובשים ושמרים. "הפטנט הוא למעשה חומר מהכימיה האורגנית תוסף שאותו הצלחנו לשלב בצבעים וציפויים. הוא מוכנס לתוך מערכת קירות או רצפה", אומרת ליאור דודאי, מנהלת פיתוח עסקי של החברה. "החומר שיצרנו וכבר ניסינו אותו במפעל מזון ימנע זיהום נוסף אחרי החיטוי. הרצפה והתקרה כמעט סטריליים מחיידקים".
הפחתת נפילות בגיל השלישי
ישראל נמצאת במקום השני בעולם המערבי באחוז הנפילות בגיל המבוגר (65 פלוס). מספר המבוגרים שמתים מנפילה עומד על 20,000 מדי שנה. טכנולוגיה חדשה המבוססת על מציאות מדומה ומותאמת להליכון, אושרה בימים אלה על ידי משרד הבריאות, וללא ספק תביא להפחתה משמעותית בנפילות. תוצאות הבדיקה שנבחנו במכוני "מכבי" הראו הפחתה ניכרת של 71% במספר הנפילות. מכוני קופת החולים מכבי ורשת קופת חולים כללית, החלו כבר ברכישת המערכת.
חברת GaitBetter הישראלית פיתחה את הפטנט, שהופך כל הליכון סטנדרטי למערכת לשיקום הליכה, המאפשרת אימון מוטורי-קוגניטיבי במציאות מדומה. בזמן ההליכה, המתאמן רואה את תנועת הרגליים שלו בזמן אמת בתוך מציאות מדומה שמוצגת במסך הטלוויזיה שלפניו. במהלך האימון, המתאמן מתמודד עם אתגרים מוטורים (מעבר משוכות ושלוליות) ובו בזמן, צריך לנווט ליעד, להתעלם מהסחות הדעת ולהתמודד עם משימות זיכרון.
פיזיותרפיה נשימתית
מוצר חדשני לפיזיותרפיה נשימתית שנועד לאפשר לחולים הסובלים ממחלות ריאה חסימתיות כרוניות לקבל טיפול מיטבי לפינוי הפרשות מדרכי האוויר בצורה יעילה, ולא פחות חשוב עצמאית, בביתם. Synchrony חברת פורטפוליו בחממת המכשור הרפואי MEDX, פיתחה בשיתוף עם המרכז הארצי לסיסטיק פיברוזיס בבית החולים שיבא. "חולים במחלות ריאה חסימתיות כרוניות זקוקים לפינוי יעיל של הפרשות מדרכי האוויר על בסיס יום יומי כדי למנוע החמרות שגורמות לפגיעות נוספת בדרכי האוויר ולאשפוזים חוזרים. אומרת ענת שני, מנכ"לית סינכרוני מדיקל.