לפני כחודש דיווחנו על תושב שכונת צהלה מתל אביב, כבן 70 שנעקץ בידי יתושה נגועה בנגיף קדחת הנילוס המערבי ("קדחת מערב הנילוס"), ואושפז באיכילוב במצב קשה כשהוא מורדם ומונשם.

בשיחה עם mako בריאות מספר דורון (שם בדוי) קרוב משפחתו, על התאוששותו הקשה. "הוא אומנם התעורר אבל מצבו מאוד לא טוב והוא הפך נכה לחלוטין. כרגע הוא לא מסוגל להרים יד או רגל, או לבצע פעולות בסיסיות".

לדבריו, הנגיף פגע בעמוד השדרה שלו, וכעת הוא נמצא בשיקום באיכילוב. "לא תארנו לרגע שיתוש יכול לגרום לזה. אנחנו שלושה אחים ואמא ובכל שלוש שעות מתחלפים בינינו כדי שמישהו יעזור לאבא שלי", מספרת בתו. "זה ממש כמו לטפל באדם שעבר אירוע מוחי. אבא שלי לא יכול לאכול, לשתות אפילו לא להחזיק נייד. בנוסף, הוא סובל מפצעי לחץ וזיהום בדם. הווירוס כבר אינינו אבל הנזק שהוא הותיר – עצום. אם היה מדובר רק בנו אז מילא, אבל אנחנו כל הזמן שומעים על עוד ועוד מאושפזים וחולים, חלקם נמצאים במצב קשה ויש אפילו מתים".

"התופעה מתפשטת כמו אש בשדה קוצים, לא עשו ולא עושים מספיק"

כעת קרובי המשפחה מפנים אצבע מאשימה לרשויות: "מה שהכי מעצבן זה שהמשרד להגנת הסביבה בראשות עידית סילמן, לא מספק לנו שום הסבר או דורש בשלומנו, זה פשוט בזיון. גם כשפנינו לעירייה הם שלחו מישהו שהגיע לאזור שלנו, עשה סיבוב קצר והודיע שלא מצא מקורות מים ושהכל בסדר. הוא תולה שלט והולך. זה לא פתרון, אנחנו לא מבינים מדוע לא עושים יותר בעניין ומדוע לא מרססים בכמות משמעותית נגד יתושים. היה צריך להתריע את הציבור מראש – וודאי שיש לטפל בתופעה כעת כשהיא מתפשטת כמו אש בשדה קוצים, הם לא עשו ולא עושים מספיק".

יתושים (צילום: mycteria, ShutterStock)
קדחת הנילוס המערבי | צילום: mycteria, ShutterStock

בנוסף, הם מפנים אצבע מאשימה למשרד הבריאות: "אנחנו שומעים את ד"ר שרון אלרעי פרייס מתראיינת בכלי תקשורת ומסבירה על המחלה, אבל עד שלא חשפתם את העניין ועד שכלי תקשורת נוספים לא עשו מזה רעש, לא שמעו מהם מילה ואף אחד לא טרח לדבר על זה".

"צפויה לו עוד דרך ארוכה מאוד"

ד"ר יבגני קצמן, מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות ביחידה למחלות זיהומיות באיכילוב, אומר כי "משמח שהמטופל שהיה במצב כל כך קשה ונשקפה סכנה מיידית לחייו השתפר, נושם בכוחות עצמו ומזהה את בני המשפחה שלו. עם זאת, לנוכח הפגיעה הנוירולוגית החמורה שנגרמה לו כתוצאה מהנגיף, צפויה לו עוד דרך ארוכה מאוד ולא ברור מה תהיה התוצאה הסופית מבחינת התפקוד והקוגניציה. הוא סבל מסיבוכי אשפוז קשה נוספים, ורק אתמול אחרי ההתייצבות שלו יכול היה לעבור לשיקום ארוך במחלקת השיקום של איכילוב. מאנחנו מאחלים לו הבראה מלאה ומהירה, ומחזקים את ידי המשפחה אשר עושים הכל על מנת לסייע לחולה ולמאמצי הצוות הרפואי".

עוד מציין הד"ר טיפול נסיוני לחולים בקדחת הנילוס המערבי שיינתן באיכילוב. "המטופל הראשון בארץ יקבל במסגרת הניסוי הקליני את התרופה אינטרפרון. עד כה לא נמצאה תרופה יעילה למחלה, אך ייתכן שמתן החומר הזה, שמשמש תרופה נגד מחלות אחרות, יטיב עם החולים וימנע את הפגיעה הנוירולוגית הקשה. אנחנו מקווים לראות תוצאות חיוביות ולהביא בשורה עבור המטופלים הבאים שיזדקקו לטיפול".

 

תגובת עיריית תל אביב- יפו: "עם היוודע מקרה קדחת הנילוס בשכונת צהלה, הגיע צוות עירוני של אנשי מקצוע למקום וערך בדיקות יסודיות בכתובת המדויקת וכן ברדיוס של שני קילומטרים ממיקום בית החולה. בבדיקות אותרו הימצאות מקורות מים עומדים אשר יובשו מיידית, מחוץ לשטח הבית לא נמצאו זחלי יתושים הנגועים בקדחת הנילוס. בכל ביקור מסוג זה משאיר צוות ההדברה מנשר שבו מפורט תאריך הביקור ובנוסף מפורטות הוראות לתושבים כיצד עליהם להתנהל בשטחם הפרטי על מנת למנוע דגירת יתושים במקום.

"מחלקת ההדברה של עיריית תל אביב-יפו מטפלת באופן שוטף בניטור ובייבוש מקורות מים עומדים במרחב הציבורי ובהדברה של בורות רשת ומאגרי מים עומדים גדולים. בכל הנוגע להתנהלות במרחב הפרטי, מנחה העירייה את התושבים לייבש מקורות מים עומדים בחצרות, גגות, אדניות, מי מזגנים וכו'".

תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות מקבל דיווחים מצוותים רפואיים ומעדכן את הציבור במידע באופן שקוף, תוך אחריות ציבורית לאחר אימות הנתונים מבחינה מעבדתית".

תגובת המשרד להגנת הסביבה: "במהלך כל השנה, המשרד להגנת הסביבה מבצע כ-10,000 ניטורים של זחלי יתושים במקורות מים וכן לכידות של יתושים בוגרים. כאשר בדיקות המעבדה מעידות על חשש לסיכון בריאותי לאדם, המשרד מדווח על כך לרשויות הרלוונטיות ולציבור בשקיפות מלאה ובאופן מיידי, זאת בתיאום מלא עם משרד הבריאות.

"נדגיש כי באחריות ובסמכות הרשות המקומית לפעול לצורך ניטור והדברה של יתושים, בהתאם להנחיות המשרד. ההדברה מתבצעת על ידי הרשות המקומית במקווי מים גדולים בהם יש עדות לקיומם של זחלי יתושים. הצורך בביצוע ריסוס נגד יתושים בוגרים במרחב הציבורי נתון להחלטתו של איש המקצוע שמפעילה הרשות, בהתאם לממצאים ולנסיבות. כמו כן, המשרד רואה חשיבות רבה לתרומה של התושבים עצמם למאמץ לצמצום אוכלוסיית היתושים בסביבת המחייה ואף יצא השבוע בקמפיין הסברה רחב בנושא. מפאת חיסיון מידע רפואי, כל מידע הנוגע לפרטיו האישיים של מאומת או חולה שמור במשרד הבריאות ואינו מועבר לגורמים אחרים, המשרד להגנת הסביבה מאחל רפואה שלמה ומהירה לכל חולה".