הורים רבים מדווחים לאחרונה על תופעה של שלשולים והקאות בקרב ילדים. נעמה (שם בדוי), אמא לילדה בת 6 מרמת השרון, מספרת ל-mako בריאות, כי מעולם לא נתקלה בווירוס בטן כך כל חמור. "הבת שלי התעוררה באמצע הלילה והקיאה. כמה שעות לאחר מכן, כל המיטה הייתה מלאה בשלשול - והיא שוב התעוררה בבכי. לצערי אני שומעת על מקרים נוספים בבית הספר". בגן ילדים בתל אביב, נאלצו ההורים להישאר בבית עם הילדים לאחר שגם הגננת והסייעת נדבקו בווירוס. "שימו לב, מסתובב בגן וירוס בטן", כתבה הגננת להורים בשבוע האחרון. "בבקשה תביאו לגן ילדים בריאים לחלוטין. אם אתם מזהים תסמינים של הווירוס, השאירו את הילדים בבית ומנעו הידבקות".

נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, אכן מעידים על עלייה משמעותית, שתועדה נכון לסוף מאי, בשיעור הפניות למרפאות בקהילה בשל תחלואת מעיים זיהומית, בכל קבוצות הגיל. במשרד מציינים כי העלייה המשמעותית ביותר תועדה בקרב ילדים בני שנתיים עד חמש. עוד עולה מהדוח כי בבתי החולים, לעומת זאת, נצפתה ירידה בשיעור הפניות בשל תחלואת מעיים זיהומית, אם כי בבתי החולים מסבירים כי לרוב הטיפול במקרים אלה מסתכם במרפאות בקהילה.

גן ילדים. אילוסטרציה (צילום: ShutterStock)
חשוב להקפיד על היגיינת ידיים בייחוד לפני האוכל | צילום: ShutterStock

"תחלואה אופיינית לעונה"

ד"ר מונה כידון, מומחית לרפואת ילדים של הכללית במחוז מרכז, מסבירה כי העלייה בתחלואת המעיים הזיהומית היא לא דבר מפתיע יחסית לעונה. "כמדי שנה, לקראת חודשי הקיץ החמים אנחנו נתקלים בתופעה. אם באופן קבוע בחודשי החורף אנחנו רואים תחלואה במחלות וירליות נשימתיות כמו שפעת, בחודשי הקיץ התחלואה קשורה יותר למערכת העיכול". לדבריה, ברוב המכריע של המקרים הגורם למחלה הוא וירוס, כמו למשל נורו־וירוס, רוטה־וירוס ואדנו־וירוס.

עוד היא מציינת כי המחלה מתבטאת בכאבי בטן, חום, חולשה, הקאות ושלשולים, לעיתים אף שלשולים דמיים. לדבריה, בחלק קטן מהמקרים, הגורם הוא חיידק (כגון: קמפילובקטר, שיגלה, או סלמונלה), או טפיל (כמו אמבה או ג'יארדיה). הד"ר מבהירה כי נגיף הרוטה עלול לגרום למחלה קשה אצל ילדים קטנים, אך כיום קיים חיסון שניתן כחלק מחיסוני השגרה לתינוקות בני חצי שנה.

ילד מחזיק את הבטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כאבי בטן הם תסמין נפוץ כשמדובר בווירוסי מעיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

טיפול ומניעה

הד"ר מסבירה כי אין טיפול ספציפי לווירוס, והוא בדרך כלל חולף מעצמו תוך ימים. עם זאת, היא מציינת כי חשוב מאוד להקפיד על שתיית מים מרובה, על מנת להשיב נוזלים לגוף בזמן המחלה ולמנוע התייבשות. "גם חום גבוה מגביר את צריכת הנוזלים של הגוף ולכן יש להקפיד על שתייה מרובה לרבות מים, תה ומרק", היא מציינת, וכן מוסיפה כי ניתן להשתמש בתרופות להורדת חום כדי להקל על תחושתו של הילד, אך היא מציינת כי מומלץ להשתמש בהן במקרים שבהם מתלווה לחום תחושה כללית רעה. "חיידקים מתרבים בטמפרטורת הגוף הרגילה בצורה אופטימלית (36.8 מעלות צלזיוס), ודווקא כשהחום עולה, קצב ההתרבות שלהם יורד משמעותית, כך שלמעשה הורדת החום בצורה לא שקולה עלולה דווקא להאריך את משך המחלה".

כדי למנוע את ההידבקות היא ממליצה לשמור על היגיינה ושטיפת ידיים בסיום השימוש בשירותים ולפני מגע באוכל. "הורים לילדים קטנים שחולים בווירוס צריכים להקפיד על כך עוד יותר לאחר שהם מחליפים חיתול לילד", מסבירה ד"ר כידון. היא מציינת כי במקרה שהחום לא יורד במשך יותר מ-5-4 ימים, והילד ממשיך לסבול מתסמינים של שלשולים והקאות, יש לגשת לרופא להמשך טיפול.