לא רק שפעת ודלקות ריאה: נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, המעודכנים לתחילת נובמבר, מצביעים על עלייה בתחלואת המעיים הזיהומית בקהילה בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל חמש. עם זאת, במשרד מציינים כי דווקא בבתי החולים תועדה ירידה בשיעור הפניות בשל תחלואה מסוג זה. באופן כללי, הטיפול במקרים אלה לרוב מסתכם במרפאות בקהילה.

עוד עולה מהדוח כי לאחרונה חלה עלייה במספר הדגימות החיוביות לחיידקי הקמפילובקטר, הסלמונלה והשיגלה. כמו כן, בשבוע האחרון תועדה עלייה קלה קלה באחוז הדגימות החיוביות לנגיף הרוטה – כך לפי בדיקות מעבדה שנערכו במעבדה המרכזית "מגה לאב" במכבי שירותי בריאות.

ריקי, אמא לשלושה מאזור המרכז, חוותה היטב את העלייה בתחלואת מעיים בביתה. "זה החל בבתי הגדולה בת ה-13, שהחלה להרגיש חולשה, כאבי בטן ובחילות, ותוך מספר ימים גם הקטנים, בני ה-5 וה-3 חטפו את הווירוס", היא מספרת ל-mako בריאות. "ימים שלמים במיטה, בחילות, הקאות וחולשה כללית. גם בגנים של הילדים התחלואה מורגשת".

עלייה במחלות המעי הוויראליות והחיידקיות

ד"ר שני עידן ראובן, רופאת ילדים במכבי שירותי בריאות מחוז הדרום, מציינת כי העלייה הורגשה כבר בספטמבר האחרון. "אנחנו רואים יותר ילדים שסובלים מתחלואת מעיים, אם כי בשבועות האחרונים הנתונים החלו להתייצב". לדבריה, אחת הסיבות השכיחות לתחלואה היא דיזנטריה - מחלת מעי ממקור חיידקי כמו סלמונלה או שיגלה. "זו מחלה שיחסית נדירה בקרב תינוקות קטנים, אך בחודשים האחרונים ראינו מקרים רבים של ילדים שנדבקו בה וניכר שמדובר בעלייה בהשוואה לשנים קודמות", היא מציינת.

ילדה חולה במיטה (צילום: Didecs, shutterstock )
חשוב לשתות הרבה | צילום: Didecs, shutterstock

כמו כן, לטענתה חלה עלייה גם במקרי התחלואה הוויראלית, שלדבריה, נמשכת באופן יחסי זמן רב יותר. "לרוב העלייה בתחלואת המעיים מתרחשת עם חזרת הילדים למסגרות החינוך השונות ובעקבות העברת חיידקים פקואוראלית, כלומר מהצואה לפה. לדוגמה - מטפלת שהחליפה לילד חיתול ולא שטפה היטב את ידיה או ילד שלא שטף היטב ידיים ונגע בצעצוע, באוכל או במשטח אחר שילד נגע בו ואז הכניס ידיים לפה״, מסבירה הד"ר.

גם בקופת חולים כללית מעידים על עלייה במספר הילדים החולים המגיעים לטיפול בקהילה. ד"ר אורי בלה, מנהל מרכז בריאות הילד במודיעין בכללית במחוז מרכז, מציין כי התחלואה אופיינית לעונת החורף, ולרוב מדובר במחלה שחולפת בתוך ימים אחדים. "אנחנו נתקלים במספר מקרים כאלה מדי יום, בכל הגילים, אך בעיקר בקרב קטנטנים עד גיל שנתיים. התסמינים כוללים: הקאות, שלשולים, חום ופריחה". לדבריו, ברוב המכריע של המקרים הגורם למחלה הוא וירוס כמו למשל אנטרו-וירוס וכן רוטה־וירוס, ומציין כי אף שקיים חיסון לווירוס הזה, הוא אינו מונע תחלואה, אם כי מגן מפני תחלואה קשה.

הוא מסביר כי בתקופת המחלה חשוב מאוד להקפיד על שתיית מים מרובה, על מנת להשיב נוזלים לגוף ולמנוע התייבשות. לדבריו, במקרה שהחום לא יורד במשך יותר מ-5-4 ימים, והילד ממשיך לסבול משלשולים והקאות, יש לגשת לרופא להמשך טיפול וכדי לשלול דיזנטריה – זיהום שמצריך טיפול אנטיביוטי. עוד הוא מציין כי על מנת למנוע את ההידבקות, יש להקפיד על כללי היגיינה ושטיפת ידיים בסיום השימוש בשירותים ולפני מגע באוכל.