אישה הרה בשנות ה-30 לחייה נדבקה בנגיף הזיקה במהלך חופשה זוגית בתאילנד לפני כחודש. מבית החולים שיבא (תל השומר) שבו היא מטופלת, נמסר כי מדובר באישה הנמצאת בטרימסטר השני להריונה, וכי עם חזרתם של בני הזוג לארץ, החלו השניים לסבול מתסמינים הכוללים חום ופריחה ולכן מיהרו להיבדק. בני הזוג אכן אובחנו כחולים בנגיף הזיקה, וכעת נמשכות הבדיקות בבית החולים כדי לברר אם הנגיף עבר גם לעובר. במקרה כזה, מדובר במצב מסוכן שעלול להסתיים בפגיעה מוחית קשה שלו.

זהו מקרה שני של אישה ישראלית שנדבקה בנגיף בזמן ההיריון בתוך ארבעה חודשים. רק באוגוסט האחרון דיווחנו על אישה ממרכז הארץ בשנות ה-30 לחייה שגילתה על ההיריון במהלך החופשה, ונאלצה לעבור הפלה לאחר ששבה ארצה והתברר כי העובר נדבק בנגיף.

 פרופ' אלי שוורץ, רופא בכיר במרכז לרפואת מטיילים ולמחלות טרופיות בשיבא ומרכז מרפאת הזיקה בבית החולים, מסביר בריאיון ל-mako בריאות כי האישה הייתה מודעת לסיכונים הכרוכים בנסיעה במהלך היריון לאזורים הנגועים בנגיף, ואף התייעצה עם רופא לפני כן. אולם, באופן תמוה, ואף שמדובר בנגיף שמועבר, כאמור, באמצעות עקיצות יתוש, לטענתה אותו הרופא הסביר לה כי שמירה על כללי היגיינה ושתיית מים נקיים ימנעו את ההדבקה, מה שלא עזר במניעת ההדבקה בפועל.

לדבריו, בימים אלה היא צפויה לעבור בדיקת מי שפיר וכן אולטרסאונד על מנת לברר אם העובר נדבק בנגיף, ואם ישנם סימנים מקדימים לפגיעה כלשהי במוחו. הפרופ' מדגיש כי אם אכן יתברר כי העובר נדבק בנגיף, ההמלצה תהיה להפסיק את ההיריון. "במקרה כזה ישנו סיכוי גדול לפגיעה נוירולוגית של העובר ולכן זו ההמלצה במקרים כאלה", הוא מסביר.

אישה בהיריון מזוודה (צילום: Prostock-studio, shutterstock)
הנגיף שמסכן בעיקר עוברים | צילום: Prostock-studio, shutterstock

הפרופ' מציין כי גם תוצאות בדיקות שליליות, לא יבטיחו שהתינוק לא נדבק בנגיף. "למרבה הצער אין לנו מספיק בדיקות אמינות שיכולות לתת תשובה שלילית וודאית, ולכן צריך להמשיך במעקב לאורך ההריון, וגם לאחר הלידה יהיה צורך בהמשך מעקב ובדיקה של התינוק לנגיף".

לטענתו, קיימות עדויות מברזיל כי בקרב ילדים לאימהות שנדבקו בנגיף בעודן בהיריון, אותם ילודים סבלו בשנים שלאחר מכן משעור גבוה יחסית של הפרעות נוירולוגיות כגון אפילפסיה, הפרעות בשמיעה ובראייה. זאת אף שבמהלך הריונן לא תועדה פגיעה עוברית.

עוד מציין הפרופ' כי בשנתיים האחרונות חלה עלייה במספר הנדבקים בנגיף הזיקה. "ההתפרצות הגדולה החלה בדרום אמריקה ב-2015 ומשם התפשטה לשאר מדינות אמריקה הלטינית ולארצות המזרח הרחוק באסיה. ב-2016 הכריז ארגון הבריאות העולמי על הנגיף כמגפה עולמית. כאשר נכנסה הקורונה לחיינו, ומשאבי המעבדות הופנו לבחינתה, פסקו הדיווחים בארצות האנדמיות אודות נגיף הזיקה, והציבור קיבל את הרושם שהמחלה נעלמה מהעולם. אולם בשנתיים האחרונות, עם החזרה לנסיעות ברחבי העולם, חלה עלייה בדיווחים על מקרי הידבקות בנגיף".

הנגיף שמסוכן בעיקר לעוברים

מחלת הזיקה מועברת בעיקר על ידי עקיצות יתושים מסוגי Aedes הנגועים בנגיף, בארץ נקראים יתושים אלה הטיגריס האסיאתי. לרוב מדובר במחלה קלה או נטולת תסמינים, והיא יכולה להתבטא בחום, פריחה, כאבי פרקים או בדלקת של לחמיות העיניים. לפי משרד הבריאות, במקרים נדירים, ייתכנו סיבוכים נוירולוגיים (כמו תסמונת גיליאן ברה). החשש העיקרי מהמחלה נובע מהשפעתה האפשרית על מהלך התפתחות העובר, בשל העובדה כי נמצא קשר בין הדבקה בקרב נשים בהיריון לבין הפלות ומומים בקרב יילודים, לרבות התפתחות מוגבלת של המוח.

חוף פוקט תאילנד (צילום: Windofchange64, shutterstock)
תאילנד. יעד פופולרי בקרב הישראלים | צילום: Windofchange64, shutterstock

אמצעי ההגנה היחיד הוא שימוש בתכשירים דוחי יתושים - וגם זה לא מגן במאה אחוז

על מנת למנוע הידבקות בנגיף, מבהיר הפרופ', כי "מרבית המקרים שבהם אנחנו נתקלים בשנים אחרונות מתרחשים בתאילנד, כיוון שזהו ביעד פופולרי בקרב הישראלים, אבל חשוב להדגיש כי הנגיף נפוץ בכל מדינות המזרח וכן באמריקה הלטינית". לדבריו, כיוון שלא קיים חיסון לנגיף, אמצעי ההגנה היחיד הוא שימוש בתכשירים דוחי יתושים, שיכול לצמצם את הסיכוי להידבק אבל הוא אינו מגן מפני הנגיף באופן מלא. אגב, הוא מציין כי יתוש זה עוקץ בשעות היום ולכן כיוון שבשל תנאי מזג האוויר והחום הכבד באזורים המדוברים, המטיילים לבושים בגדים קצרים מה שמקשה להימנע מעקיצות.

"ההמלצה שלנו לנשים בהריון היא לנסות להימנע מביקור באזורים שבהם ידוע על התפרצות של הנגיף, ואם בכל זאת מטיילים אז יש להשתמש באמצעי הגנה נגד יתושים בכל רגע נתון. כמו כן, אנחנו ממליצים לכל מי שחזרה מארצות אנדמיות לנגיף שנמצאת בהיריון, להגיע לבדיקת זיקה, גם אם אין תסמינים, כיוון שפגיעה בעובר יכולה להתרחש גם ללא תסמינים", אומר פרופ' שוורץ. הוא מוסיף כי חשוב שגם בן הזוג יגיע להיבדק שכן תיתכן הדבקה גם במגע מיני בין בני הזוג. "לזוגות שמעוניינים להיכנס להיריון, מומלץ לחכות שלושה חודשים מרגע החזרה מהנסיעה לאזורים הנגועים בנגיף, עד שמנסים להשיג היריון או להיבדק לנגיף לפני, ואז אין צורך בתקופת המתנה".