5 שקלים לקפה נמס, 8 שקלים למיני כריך: במשרד הבריאות מגבשים בימים אלה נוהל "מחירי מקסימום", עבור מספר פריטי מזון בקפיטריות שבבתי החולים הממשלתיים (מדובר בכ-11 בתי חולים בארץ מתוך 26), כך לפי מידע שהגיע לידי mako בריאות. במשרד מדגישים כי הזכיין יידרש לעמוד במחירים אלה, ובנוסף ליידע את המבקרים על כך שבאפשרותם לרכוש את מוצרי הבסיס במחירים מוזלים, על מנת לבצע את הרכישה באופן יעיל. לטענתם, מדובר בפתרון טוב יותר לעומת פיקוח הרגולטור על המחירים הנוכחי, שלטענתם אינו יעיל ועלול להביא להפסדים של בתי החולים, הנשענים, בין היתר, על הכנסות המגיעות מתחום המסחר והמזון.

התלונות על מחירי המזון המופקעים בקפיטריות בבתי החולים חוזרות ונשנות, בטענה כי בני משפחות של חולים השוהים שעות ארוכות לצד יקיריהם, נאלצים לשלם מחירים גבוהים על מוצרים בסיסיים כמו קפה או כריך. כבר לפני עשור, הנחה מנכ"ל משרד הבריאות דאז, פרופ' רוני גמזו את חשב המשרד לבדוק את מחירי המזון בבתי החולים, אולם עד כה לא גובש אף נוהל שיפתור את הבעיה. בחודש שעבר נדרשה לדון בנושא גם ועדת הבריאות בכנסת. יוזמי הדיון, ח"כ אברהם בצלאל (ש"ס), אימאן חט'יב יאסין (רע"מ) ומשה פסל (הליכוד) הדגישו כי כיום, אין כל התערבות מצד משרד הבריאות או רשות התחרות באופן התמחור של מוצרים הנמכרים בבתי החולים, והתוצאה היא שקפה, מאפה או כל מוצר אחר הנמכר בקפיטריות אינו מפוקח או מסובסד, ויקר כמעט כמו בבתי קפה ומסעדות מחוץ לבתי החולים. כך לדוגמה, משקה אייס קפה קטן בבית חולים שיבא עולה 19 ש"ח, וקפה הפוך קטן בבית החולים אסף הרופא עולה 13 ש"ח.

לטענת משרד הבריאות, בפני הציבור הפוקד את בתי החולים אומנם עומד מגוון רחב של אפשרויות לרכישת מזון ומשקאות המאפשר להם לרכוש מוצרים במחירים תחרותיים, כגון קפיטריות או רשתות מזון בבעלות חיצונית הזוכות במכרז של בית החולים, דוכני עמותות של מתנדבים המספקים אוכל ושתייה במחירים מוזלים, מכונות אוטומטיות ועוד; אך לא בכל אזור בבית החולים יש למבקרים גישה למגוון הרחב הזה.

בשלב הראשון - קפה, כריך ובקבוק מים

כאמור, פי מידע שהגיע לידי mako בריאות, הנוהל המתגבש של משרד הבריאות צפוי לחול על בתי החולים הממשלתיים בלבד, שכוללים בין השאר את המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), המרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי (איכילוב), רמב"ם, המרכז הרפואי הלל יפה, ושיבא (תל השומר). לדברי המשרד, חלקם פועלים תחת פיקוח מחירים כיום, וחלקם עדיין לא, ומטרת המהלך היא לאחד ולפקח על מוצרי הבסיס בבתי חולים אלה. לפי הנוהל, שכולל בשלב זה שלושה מוצרים בלבד, המחיר המקסימלי עבור קפה נמס או קפה שחור יעמוד על 5 שקלים, מיני כריך במילוי חביתה/גבינה/טונה יעלה 8 שקלים ובקבוק מים מינרלים של 500 מ"ל לא יתומחר ביותר מ-5 שקלים.

העומס בבתי החולים, והפעם: רמב"ם (צילום: דוברות בית חולים רמבם)
מבקרים נאלצים לשלם יותר | צילום: דוברות בית חולים רמבם

לצורך גיבוש הנוהל, ביצע לאחרונה משרד הבריאות מיפוי ובדיקה של מספר מוצרי מזון בכלל בתי החולים הציבוריים-כלליים. הממצאים מעידים על פערים במוצרי בסיס בין בתי החולים העצמאיים (אלה שאינם ממשלתיים). כך למשל בבית החולים הדסה, בית החולים הסקוטי בנצרת וכן בבית החולים הצרפתי סן לואי בירושלים, תשלמו 12 שקלים לכוס קפה הפוך קטן. בבתי החולים בבעלות שירותי בריאות כללית (שנמצאים תחת פיקוח של הקופה), וכן בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, המחיר עומד על 11 שקלים. המחיר נמוך יותר בבית החולים שערי צדק - 8.5 שקלים, ובבית החולים לניאדו, 8 שקלים.

פערים גדולים נמצאו גם במחירי כריך בקפיטריות: בבתי החולים השייכים לכללית, בין השאר המרכז הרפואי בילינסון, סורוקה, קפלן, ומרכז שניידר לרפואת ילדים, המחיר לכריך עומד על 26 שקלים. בבית החולים הסקוטי בנצרת תשלמו 25 שקלים, ובהדסה 21 שקלים. לעומת זאת, בבית החולים הציבורי אסותא באשדוד תשלמו 10 שקלים לכריך, ובשערי צדק 8 שקלים בלבד.

גם בקבוק מים הוא מוצר בסיסי - לפי הנתונים, שמציגים את המחירים בבתי החולים העצמאיים בלבד כאמור, המחיר הממוצע לבקבוק הוא 6 שקלים: בבית החולים המשפחה הקדושה תשלמו 9 שקלים, בהדסה 7 שקלים, בשערי צדק ובאסותא - 5 שקלים.  

במשרד הבריאות מדגישים כי חלק מבתי החולים העצמאיים נמצאים תחת פיקוח מחירים, כמו בתי החולים שבבעלות קופת חולים כללית, שלפי הנתונים שאסף משרד הבריאות, מחיר המקסימום שמגדירה הנהלת הרשת לקפה הפוך גדול עומד על 16 שקלים, מחיר מקסימלי לסלט בקפיטריה הוא 39 שקלים ולבורקס גדול 17 שקלים. החוזר החדש, מציינים במשרד הבריאות, יצטרף לנהוג בבתי חולים אלה וכן ברוב בתי החולים העצמאיים, כך שלמעשה יקבעו מחירי מקסימום וולונטריים על ידי בעלי בתי החולים ברוב מוחלט של משק האשפוז בישראל.