א', בן 33, תושב באר שבע המוגדר כנכה נפש, מתאשפז מדי פעם במרכז לבריאות הנפש בעיר. לפני כשנה חש ברע וניגש לחדר המיון בבית החולים הפסיכיאטרי לקבל טיפול רפואי. "היה שם תור ארוך. כשהגיע תורי הרופא ביקש שימתין כי יש מקרה דחוף. התעצבנתי. חזרתי הביתה והתקשרתי למשרד ראש הממשלה להתלונן על כך שלא קיבלתי טיפול. דיברתי עם המזכירה במשך עשר דקות והיא הבטיחה לטפל בעניין", מספר א' על המקרה.
לדבריו, בשעה עשר ורבע בלילה הגיעו שני שוטרים לביתו לאחר שקיבלו טלפון ממחלקת הביטחון במשרד ראש הממשלה בטענה שהוא עומד להתאבד. "בכלל לא דיברתי על זה. לרופא בבית החולים שלא קיבל אותי אמרתי שאני לוקח כדורים לישון, ועם המזכירה בלשכת ראש הממשלה המילה התאבדות לא עלתה בשיחה", הוא טוען.
השוטרים תשאלו את א' שהיה בדרכו לישון בחדרו וכשהבינו שהוא לא מתכוון להתאבד עזבו את המקום.
אלא שכעבור חמש דקות חזרו השוטרים לדירת הוריו של א' לאחר שקצין התורן בתחנה ביקש מהם לקחת אותו לבית החולים כדי שייבדק על ידי רופא מחשש שהוא רוצה להתאבד. א' התנגד לבקשת השוטרים להתלוות אליהם וכשסירב הודיעו לו שהוא מעוכב לחקירה, ולאחר מכן הוא נעצר.
"הייתי בהלם. אמרתי להם בפירוש שהם מתנהלים בניגוד לחוק ובחוסר סמכות ואין להם שום סיבה לעכב אותי ולקחת אותי לבדיקה אצל רופא בבית חולים פסיכיאטרי", הוא מציין.
השוטרים עיכבו את א' לחקירה במשך שלוש שעות וכשסירב לשתף פעולה נעצר לשלוש שעות נוספות ונלקח לבית החולים הפסיכיאטרי. "שש שעות הייתי מעוכב ועצור בחדר בבית החולים. בבוקר הרופא ראה אותי ואמר שלא איימתי להתאבד והשוטרים שחררו אותי. זה היה מעצר מיותר שגרם לי לעוגמת נפש רבה".
א' הגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בבאר שבע נגד המשרד לביטחון פנים ודרש פיצוי כספי בגין מעצר שווא.
המשרד לביטחון פנים באמצעות הפרקליטות טען שיש לדחות את התביעה שכן היה חשש ש-א' מתכוון להתאבד ומעצרו היה בסמכות השוטרים.
השופט יורם ברוזה החליט לקבל את תביעתו של א' ופסק כי המשרד לביטחון פנים יפצה אותו בסכום של 7,500 שקל ועוד 1,000 שקל החזר דמי אגרה ששילם על התביעה בנימוק כי מעצרו היה בניגוד לחוק ולא בסמכות, שכן לא הוכח שהתכוון להתאבד וכי גם הרופא ציין זאת.
השופט הביע תמיהה מדוע לא הובא הקצין התורן להעיד מטעם ההגנה וקבע כי הייתה התרשלות של השוטרים שכן מעצרו של א' היה מיותר. "הקצין הורה לשוטרים לפעול בניגוד לסמכותם. היה על המדינה להביא את הקצין לעדות. היא לא עשתה כן", הדגיש השופט.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשאוכלים בטעות עובש? רופא עונה
>> זה הדבר האחד שלא כדאי לגעת בו בסופר
בתגובה לפסק הדין הביע א' סיפוק: "מדובר בפסק דין חשוב למען כל האזרחים החווים מצוקה נפשית ופוגעים בכבודם ובחירותם בניגוד לחוק, אני מקווה שהמשטרה תפסיק לפעול בניגוד לחוק. חשוב לי לציין שאין לי שום טענות כלפי המרכז לבריאות הנפש בבאר שבע - יש שם עובדים מסורים עם לב ענק". למאקו נודע כי בכוונת הפרקליטות להגיש לבית המשפט המחוזי בקשת רשות ערעור על פסק הדין.