לפני כשבוע דיווחנו על תושב תל אביב שאושפז, הורדם והונשם לאחר שנעקץ ע"י יתושה נגועה בקדחת הנילוס המערבי. היום (שני) נודע ל-mako בריאות על 4 חולים נוספים – כולם מאזור צפון תל אביב, שאושפזו לאחרונה באיכילוב לאחר שנעקצו אף הם. חלקם סובלים מפגיעות נוירולוגית ותפקודיות קשות. 

נגיף קדחת הנילוס מועבר ע"י יתושות הנגועות בו והוא עלול להיות קטלני. ד"ר יבגני קצמן, מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות ביחידה למחלות זיהומיות באיכילוב, מציין כי בשלב זה מאושפזים בבית החולים 3 מטופלים שנדבקו בנגיף – שניים מהם במצב קשה. "כל החולים מגיעים מצפון תל אביב - רמת החייל, שיכון דן ואזור צהלה. אחד מהם הוא אדם בן 77, בריא לחלוטין. הוא רגיל לצעוד בכל יום 5 ק"מ ובגלל הנגיף הוא הפך שבר כלי. המטופל השני, בן 60, סבל בתחילה מ'כפל ראייה' ומפגיעה מוחית, וכשהגיע אלינו היה איטי בתגובותיו וסבל מהפרעה בשיווי המשקל. המקרה השלישי הוא חולה בן 79 שגר באזור צהלה, איש פעיל לחלוטין שתכנן לטוס עם אשתו לחו"ל. הם כבר ארזו דברים, אבל אז עלה לו החום והוא החל לחוש חולשה ברגליים עד שהגיע למצב שלא יכל לעמוד. אחרי שביצענו לו בדיקות שכללו גם ניקור מותני, הבנו שהוא סובל מפגיעה בחוט השדרה, שנגרמה בעקבות עקיצת יתוש אסיאתי. הוא הגיע אלינו לאשפוז כשהוא מבולבל לחלוטין ובשלב מסוים לא ניתן היה להעירו. כעת הוא עובר בדיקות נוספות והערכה כדי שנוכל להבין את מידת הנזק המוחי שנגרם לו. מאתמול הוא מונשם".

"מדובר באנשים שחייהם התהפכו ברגע רק בגלל יתוש"

הד"ר מציין כי שלושת המקרים מצטרפים לשני מקרים נוספים של חולים שנדבקו בנגיף והגיעו לבית החולים לאחרונה. "מדובר בהתפרצות ולכן חשוב להתריע ולהזהיר את הציבור. בכל שנותיי כרופא לא ראיתי כל כך הרבה חולים שמגיעים בסמיכות לאשפוז בגלל המחלה. אם בשנה אחת אנחנו רגילים לראות מקרה אחד או במקרה הגרוע שניים – הצטברות של כמה מקרים שמגיעים מאותו אזור בארץ לא זכורה לי. מדובר באנשים שחייהם התהפכו ברגע רק בגלל יתוש, חלקם סובלים מסיבוכים משניים שצפויים להאט את קצב ההחלמה מהמחלה. לצערי, הספרות הרפואית אינה מעידה על פרוגנוזה חיובית – רבים מהחולים סובלים מנזק נוירולוגי ותפקודי לצמיתות, ורובם המכריע מתקשים לחזור לתפקוד הרגיל שלהם. במקרים מסוימים המחלה אף גורמת למוות".

עם זאת, הד"ר מבהיר כי הנגיף לרוב פוגע באנשים מבוגרים יחסית. "בד"כ כשצעירים נעקצים הם יכולים לסבול מתסמיני מחלה וירלית סטנדרטית לכל היותר – קצת כאבי חום, כאבי בטן או שלשול. לעומת זאת, עבור הציבור המבוגר מדובר בסכנה אמתית, כיוון שהנגיף עלול לגרום לפגיעה משמעותית יותר. ברוב המקרים, החולים מדווחים על תסמינים קלים יחסית כגון חום או כאבי ראש, אבל לאחר כמה ימים, אם המחלה מחמירה, היא עלולה להוביל לבלבול, תסמינים נוירולוגיים ופגיעה קוגניטיבית שמתבטאת למשל בבלבול או ביכולת ההבנה".

יתושים (צילום: mycteria, ShutterStock)
הנגיף מועבר ע"י יתושים ועלול להיות קטלני | צילום: mycteria, ShutterStock

האבחנה, לדבריו, מבוססת על בדיקה סרולוגית שמאתרת נוגדנים בדם ובנוזל השדרה. "אם רק אלינו באיכילוב הגיעו לאחרונה 5 מקרים, זה מעיד על כך שיש עשרות חולים שאינם מאובחנים. אומנם לרוב כשמדובר בצעירים אין לכך משמעות מלבד החשיבות האפידמיולוגית, אבל מבוגרים כאמור עלולים להיפגע מכך באופן משמעותי".

הבעיה העיקרית, לדבריו, נובעת מכך שעד כה לא נמצא טיפול יעיל לווירוס. "זה בהחלט מתסכל כי לנו הרופאים אין ממש מה להציע לחולים הללו מעבר לטיפול תומך או לטיפול בסיבוכים. רבים מהם נותרים עם פגיעות מוטוריות וקוגניטיביות, ולכן חשוב מאוד שאנשים יהיו מודעים לזה וכל עוד שיש יתושים בחוץ, ישתמשו באמצעים לצמצום האפשרות להידבק – התקנת רשתות, מריחת תכשירים דוחי יתושים ועוד".

רועי (שם בדוי), שקרוב משפחתו מאושפז בבית החולים, תוהה מדוע לא מזהירים את הציבור. "לא ברור לי למה לא מתריעים יותר ופועלים למיגור התופעה. לנו כאזרחים יש מעט מאוד כלים כדי להילחם בכך, אני אישית מתקשר לעירייה ובכל פעם הם אומרים שהם מגיעים לרסס, אבל אני לא רואה אזהרות ולא רואה צעדים אקטיביים בנושא. זו שערורייה שהציבור לא מעודכן בנושא".

בתוך כך, גם בשיבא מדווחים על שני חולים שאושפזו בעקבות הנגיף כשהם במצב יציב, ושוחררו לאחרונה.

המשרד להגנת הסביבה: "הנחנו את העירייה לפעול לצורך ניטור יתושים ולטפל במפגע"

"למרות הדיווחים על חולים פעילים, במשרד להגנת הסביבה לא מאשרים את העובדה כי היתושות אותרו באזור תל אביב. ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד אומר כי "לעת עתה לא נלכדו יתושות נגועות בקדחת מערב הנילוס באזור ת"א. עם זאת, עם קבלת הדיווח ממשרד הבריאות, אגף מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה הנחה מייד את העירייה לפעול לצורך ניטור יתושים ולטפל במפגע. עיריית ת"א ביצעה באופן מיידי סיורים סמוך לאזורים שבהם מתגוררים החולים שעליהם דווח לצורך ביצוע ניטור. עובדי העירייה איתרו מספר מוקדים עם מקורות מים עומדים שבהם נמצאו זחלי יתושים, וייבשו אותם. כמו כן, העירייה תלתה מודעות לצורך העלאת המודעות של התושבים לשימוש באמצעי מיגון פשוטים ונגישים אשר יסייעו בצמצום הסיכון להיעקץ. בשלב זה, לא דווח על חולים נוספים במחלה". 

משרד הבריאות: "על פי נתוני משרד הבריאות, בשלב זה לא נראית מגמת תחלואה חריגה בקדחת מערב הנילוס בישראל. המשרד ממשיך בניטור הנתונים ויעדכן במידת הצורך בשקיפות וכפי שנעשה בעבר. תחלואה מקדחת מערב הנילוס מוכרת בארץ שנים רבות ומתרחשת בעיקר בין החודשים יוני לנובמבר. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל וככל הנראה נובעת משינויי האקלים בישראל ובעולם, כאשר מזג האוויר הלח במרכז הארץ עשוי להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה.

"במקרים של תחלואה בקדחת מערב הנילוס מקיים משרד הבריאות חקירה אפידמיולוגית והמידע מועבר למשרד להגנת הסביבה לצורך פעולות מניעה כנגד יתושים. בנוסף, משרדי הבריאות והגנת הסביבה מיידעים את הציבור על אזורים בהם נלכדים יתושים נגועים בנגיף. על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים, ממליץ משרד הבריאות להשתמש בתכשירי דוחי יתושים ובאביזרים מתאימים להרחקת יתושים בחדרי המגורים, וכן להפעיל מאווררים במקום השהיה.

"להלן נתוני התחלואה בעשור האחרון בין החודשים ינואר – יוני:
2024 – 7
2023 – 6
2022 – 2
2021 – 5
2020 – 1
2019 – 2
2018 – 15
2017 – 6
2016 – 13
2015 – 4
2014 – 9

יש לציין כי בשנות הקורונה התחלואה נמוכה מהרגיל עקב מגבלות הקורונה".