שפעת

בת 5 נפטרה משפעת בבית החולים מאיר, כך מדווח אתר Ynet. הילדה סבלה ממחלות רקע ונפטרה מקריסת מערכות. לפניה מתו בת 13 מאלעד ובת 18 מירושלים גם כן כתוצאה מנגיף השפעת, לא ידוע על מחלות רקע כלשהן שסבלו מהן.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי 

משבוע לשבוע פונים יותר אנשים לטיפול רפואי לאחר שנדבקו במחלת השפעת או במחלות דמויות שפעת. זן השפעת המוביל בישראל הוא עדיין זן B, בשונה מהתמונה בעולם שם שולטים זני A. אומנם יש גם תחלואה בקורונה בקהילה, אך בנקודת זמן זו מחלת השפעת חמורה יותר ונפוצה יותר בקרב הזקוקים לטיפול רפואי במרפאות ובבתי החולים. גם בבתי החולים מורגשים העומסים, כשבמחלקות הפנימיות התפוסה עולה על 100 אחוז וחולים מאושפזים במסדרונות.

 

החיסונים נגד שפעת זמינים בקופות החולים וניתנים בחינם. עונת השפעת נמשכת בדרך כלל עד אפריל ואף מאי, כך שמי שטרם התחסנו, מומלץ להם להתחסן. החיסון אומנם אינו מבטיח הגנה מלאה נגד המחלה, אך הוא מקטין את הסיכון לחלות ומקטין עוד יותר את הסיכון למחלה קשה ולמוות.

 

גם במדינות נוספות בחצי הכדור הצפוני יש עלייה עונתית במספר מקרי השפעת. בבריטניה למשל נרשמה בשבוע האחרון של השנה עלייה בתחלואה בשפעת, שמעט התקזזה עם ירידה בתחלואה של מחלות נשימתיות אחרות. שם, כאמור, זן השפעת הדומיננטי הוא זן A. עומס תחלואה גדול נרשם שם אצל ילדים. עלייה בתחלואה בשפעת נראית ברוב מדינות ארצות הברית. באיראן יש כעת גל תחלואה גדול של שפעת מסוג H1N1, וזה על רקע מחסור חמור בחיסונים. כ-40 אחוז מהמאושפזים בבתי החולים באיראן עקב זיהומים במערכת הנשימה חולים בשפעת. גם ביפן מספר חולי השפעת ממשיך לעלות, והציבור נקרא לשמור על היגיינה.

 

מחלה לא מסתורית בסין

בימים האחרונים נפוצו שמועות על מחלה מסתורית התוקפת את אזרחי סין וממלאת את בתי החולים. כזכור, מגפת הקורונה בסוף 2019 החלה גם היא בסין כשבתי החולים החלו להתמלא בחולים במחלה נשימתית לא מזוהה ובסופו של דבר הקיפה את כל העולם והרגה מיליוני אנשים, ולכן כל דיווח על מחלה נרחבת בסין מייד גורר כותרות בעיתונות. גם בשנה שעברה התפשטה תבהלה בעיתונים בעקבות "מחלה מסתורית" שבסופו של דבר התגלתה כדלקת ריאות מוכרת. גם השנה מופיעות כותרות דומות, אך לפי שעה אין ראיות לתופעה החורגת מתחלואת חורף רגילה של שפעת, hMPV (נגיף מטא-פנאומוניה אנושי), קורונה ו-RSV, כך מדווח מערך מודיעין הבריאות. כמובן, כשמדובר בסין הכול יכול להיות, אך כרגע לא נדרשת פעולה למעט מעקב אחרי המתרחש.

 

שפעת העופות

מזה כמה שנים יש תמותת יונקים נרחבת עקב הידבקות בשפעת העופות. ב-2023 מתו המוני יונקים ימיים בסמוך לאמריקה הדרומית בגלל שפעת העופות. בשנה האחרונה תקפה המחלה הזו עדרי בקר באמריקה הצפונית, ומהם נדבקו גם לא מעט בני אדם, בעיקר אלה העובדים עם העדרים. עד כה המחלה לא מידבקת במיוחד בין בני אדם, אך נראה שהיא מסוכנת ליונקים. לאחרונה מתו ממחלה זו 20 חתולים גדולים במקלט לבעלי חיים במדינת וושינגטון שבארצות הברית. מדובר במעל למחצית מאוכלוסיית החתולים שחיה במקלט. בין המתים יש נמרים, קרקלים, פומות ועוד. שתי פומות מתו מהמחלה גם בחלקים אחרים של המדינה. שפעת העופות מתפשטת עם ציפורים נודדות שמביאות אותה לכל מקום, והיא אחד האיומים למגפה רבתי (פנדמיה) אפשרית בעתיד, אם תעבור מוטציה שתגרום להדבקה פשוטה בין בני אדם.

 

למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי