מותו של מידן מרדכי קלר בן ה-16, שלשום (שבת), שאושפז לאחר שריאותיו קרסו כתוצאה מעישון סיגריה אלקטרונית, הוא הוכחה כואבת ונוספת לנזקים החמורים שעלולים להיגרם בעקבות שימוש בסיגריות אלקטרוניות. ד"ר דודי ביטון, מומחה לנזקי סיגריות אלקטרוניות באגודה למלחמה בסרטן, מציין כי מ-2019 ועד היום, תועדו עשרות מקרי מוות בעולם בעקבות עישון סיגריות כאלה - כ-70 מקרים בארה"ב, וכן מקרים נוספים גם באוסטרליה, בהודו, באנגליה, בקנדה וצרפת.
"עישון סיגריה אלקטרונית בהחלט יכול להרוג", מבהיר ד"ר ביטון. "הוא גורם ל'מחלת המאיידים', שלמעשה נגרמת כתוצאה משחרור כ-250 חומרים כימיים שונים ומסוכנים שבסיגריה, לרבות תרכובות אורגניות כמו ויטמין E אצטט, פורמלדהיד (חומר מסרטן), קרבונילים, ניקוטין; וכן מתכות ותוצרי הפירוק שלהן, לרבות יצירה של רדיקלים חופשיים, פוגעים בתאי מערכת הנשימה, בעיקר בנאדיות שהן חלק מרכזי בריאות ובתאים המייצרים חומר שנקרא סורפקטנט שאחראי על יציבות הנאדיות, מה שמוביל לקריסתן".
ד"ר ביטון מסביר שכל אלה למעשה גורמים לריאה לגייס את מערכת החיסון בתגובה למצב הבעייתי שנוצר בגוף. התוצאה, לדבריו, מדובר בדלקת שמאופיינת בבצקת ריאות משמעותית, שמונעת מהריאות לבצע את תפקידן - להזין את תאי הדם בחמצן. עוד הוא מציין כי סיגריה אלקטרונית עלולה להוביל למחלות לב וכלי דם, לנזק ריאתי חמור ובלתי הפיך, לשינויים גנטיים שעלולים לגרום לגידולים סרטניים בחלל הפה, בריאות ובשלפוחית השתן. בנוסף, ישנן מדינות רבות שהוציאו מחוץ לחוק את עישון הסיגריה האלקטרונית, ביניהן: ארגנטינה, ברזיל, קמבודיה, תאילנד, וייאטנם, סינגפור ועוד. לעומת זאת, דווקא באנגליה, לפני כשנה התקבלה החלטה לעודד עישון סיגריות אלקטרוניות על פני עישון של סיגריות רגילות.
גם בארץ מתחילים להתעורר
בעקבות מותו של מידן מרדכי קלר ז"ל, גם בארץ מתחילים להבין שמוטב לפעול במהירות למיגור התופעה. כ-70 ארגוני בריאות ואיגודי רופאים מהארץ, יצאו השבוע בקריאה לקיום דיון חירום בנושא. הם פנו ליושבי ראש ועדות הבריאות, ועדת הכספים, הוועדה המיוחדת לזכויות הילד והוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ואלכוהול, ודרשו ממשרד הבריאות וממשרדי האוצר והחינוך להציג תוכנית פעולה לאומית מקיפה למניעת התחלות עישון בקרב ילדים ובני נוער. "תוכנית זו חייבת להיות מלווה במנגנונים לאכיפת החוק לאיסור פרסום והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון ובפרט איסור מכירתם לקטינים. כמו כן, יש להשוות באופן מידי את המס על הסיגריות האלקטרוניות למס על הסיגריות בהתאם להמלצת משרד הבריאות וארגוני הבריאות, שכן מיסוי הוכח כאסטרטגיה היעילה ביותר למאבק בעישון", כך נכתב בקריאה.
איגודי כותבי המכתב: "בהשוואת ממדי העישון בישראל בקרב בני נוער בשנת 2022 לשנה הקודמת (2021) עולה תמונה מדאיגה, של ירידה בגיל התחלות העישון בקרב בני נוער - 13.7% התחלות עישון בקרב בני 14-12 ב-2022, מול 3.4% בשנת 2021. כמו כן, שיעור העישון היומי בקרב בני 17-15 הכפיל את עצמו בארבע השנים האחרונות ואף יותר מכך. בפועל, ישנה עלייה בשיעורי העישון של בני הנוער, וכל זאת כתוצאה מהתפשטות הסיגריות האלקטרוניות ללא כל רגולציה ופיקוח על התופעה. נוצר מצב שבו לילדים ובני נוער יש גישה חופשית למוצרי טבק ועישון המסכנים את חייהם".