צוות חוקרים מאוניברסיטת ארקנסו (UAMS) הראה שכלבים יכולים להבחין בין דגימות שתן של חולי סרטן בבלוטת התריס לבין דגימות שתן של אנשים בריאים. מתוך 34 מקרים, לכלב (פרנקי בשבילכם) היתה הצלחה של 88 אחוז במציאת גידולים סרטניים. צוות המחקר הציגו את ממצאיהם בכנס של האגודה לאנדוקרינולוגיה.
בלוטת התריס שבצוואר מייצרת הורמונים המווסתים את תהליך המטבוליזם. גידולים בבלוטת התריס הינם נדירים, והדרך המקובלת לאבחן אותם היא דרך בדיקת דם שבודקת את רמות ההורמונים. כעת, אולי תינקט גישה שונה בבדיקות לסרטן.
מה מריח?
תאים סרטניים הם תאים פגומים שיצאו מכלל שליטה. יש להם כימיה מיוחדת משלהם, והם משחררים חומרים אורגניים נדיפים לתוך הגוף. היות ולכלבים יש פי 10 יותר קולטני ריח מאשר לבני אדם, הם יכולים להריח את החומרים שמשתחררים מהגידולים הסרטניים. ואכן, מחקרים קודמים הוכיחו יעילות של כלבים בזיהוי גידולים סרטניים גם בסרטן המעי וגם בסרטן הריאה.
>> כך תדעו שיש לכם תת פעילות בבלוטת התריס
"היכולת של כלבים להריח ריח בריכוז מזערי היא מדהימה" אמר ד"ר דונלד בודנר, ראש מחלקת אנדוקרינולוגיה באוניברסיטת ארקנסו, ל- BBC news. "במהלך השנים הקרובות הקהילה הרפואית תתחיל להעריך אותם יותר."
הצעד הבא הוא לבדוק אם ניתן להשתמש בהם לצורך בדיקה מאבחנת סרטן, בצורת מעין אף אלקטרוני. "אנחנו צריכים לעשות בדיקות מעבדה כדי להבין מה כלבים מריחים" אומר ד"ר בודנר, "פיתוח אף אלקטרוני יוכל להוביל את בדיקות הסרטן אל העתיד".
אבל הדעות במחקר עדיין שנויות במחלוקת. ד"ר אמה סמית', דוברת המכון הבריטי לחקר הסרטן מזהירה כי "קיימות תוצאות חצויות לגבי מידת הדיוק של שימוש בכלבים לגילוי סרטן. זה לא פרקטי בהיקפים רחבים יותר לגילוי המחלה."