מינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA) אישר לשימוש תרופה ראשונה לטיפול באלרגיה לבוטנים אצל ילדים ונוער - מה שעשוי לסמל שינוי מהותי בטיפול באלרגיה. 

התרופה החדשה תימכר תחת השם פלפורזיה ותשווק על ידי חברת התרופות איימיון. התרופה כוללת חשיפה במינונים נמוכים לחלבון בוטנים, שתגדל בהדרגה כדי להגדיל את רף הרגישות של המטופלים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

התרופה "תחולל מהפך גם עבור רופאים שמטפלים באלרגיות וגם עבור מטופלים", אמרה כריסטינה צ'יאצ'יו, פרופ' לרפואת ילדים באוניברסיטת שיקגו וחוקרת שהשתתפה בפיתוח הפלפורזיה. "עד עכשיו לא יכולנו לעשות כלום חוץ מלהגיד למטופלים לבדוק בזהירות מה הם אוכלים ולהיות מצוידים תמיד באפיפן (מזרק לטיפול בהתקפי אלרגיה) במקרה של תגובה אלרגית", אמרה. 

התרופה החדשה לא תרפא לחלוטין את האלרגיה, ומחקרים הראו שהיא לא תשפיע על כל המטופלים. ואולם אימיון אומרת שהיתרונות שלה יכולים לשנות את איכות חייהם של הורים וילדים שחוששים מהשפעות קטלניות אפשריות של חשיפה מקרית לבוטנים. 

>> האם אנחנו הורסים את מערכת החיסון של הילדים שלנו?

מנכ"ל איימיון, ג'ייסון דאלאס, אומר כי התרופה נועדה למטופלים אלרגיים שרוצים לקבל טיפול מפוקח ובטוח באופן קבוע. לדבריו, אישור התרופה הוא "רגע מכונן לכל קהילת האלרגיים לבוטנים, שיכול להבטיח עידן חדש בטיפול באלרגיה לבוטנים - ובטווח הארוך גם לאלרגיות אחרות למזון". 

דאלאס הוסיף כי "אלרגיות לבוטנים משפיעות על מטופלים ומשפחות באופן יומיומי והאיום מפני תגובה אלרגית חריפה בגלל חשיפה מקרית לבוטנים יוצר חרדה ומדרדר את איכות החיים". 

ילד מזריק לעצמו זריקה נגד אלרגיה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
באלרגיה קשה, חשיפה לא מבוקרת עשויה להיות קטלנית | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

במסגרת הטיפול, יינתנו 12 מנות של זריקות במינונים עולים במהלך שישה חודשים ואחר כך יינתנו בטיפולים בבית מינונים נוספים שכוללים חשיפה לחלבון שמצוי בבוטנים. ההתוויה הנוכחית היא למטופלים בגילי 17-4, אבל החברה בוחנת את הרחבת הטיפול גם לפעוטות מגיל שנה עד 4. 

עוד ב-mako בריאות:
>> מבחן הסוכר: אלו הפירות הכי משמינים
>> מדהים: זה מה שגווינת' פאלטרו אוכלת ביום

אנליסטים צופים שהשנה יגיעו מכירות התרופה ל-48 מיליון דולר בלבד, אך הן יזנקו ל-1.2 מיליארד דולר עד 2024. מניית החברה עלתה במסחר שאחרי הסגירה ביום שישי ביותר מ-12% אחרי שהיא הודיעה על גבלת האישור מ-FDA.

 פיתוח התרופה גרר גם ביקורת קשה, משום ששמחיר התרופה - שכוללת בעיקרה קמח בוטנים - יהיה גבוה יחסית, אף שניתן להגדיל את החשיפה לבוטנים באמצעים פשוטים יחסית. לדוגמה, בישראל שכיחות האלרגיה לבוטנים נמוכה יחסית משום שילדים נחשפים לחטיפי בוטנים כמו במבה מגיל צעיר יחסית. אחת ההצעות שעלו בארה"ב היא למכור קפסולות שמכילות קמח בוטנים כתוספי מזון ובמחיר נמוך בהרבה. 

ואולם מומחים מזהירים כי במקרים של אלרגיה קשה, חשיפה לא מבוקרת עשויה להיות קטלנית, והם לא ממליצים על חשיפה לרכיב שלא במסגרת טיפול מבוקר בבית חולים – כפי שמציעה מעכשיו איימיון.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-TheMarker

לעוד כתבות ב-TheMarker:

>> וירוס הקורונה הגיע לבורסה
>
> אם לא נשנה את איך שעובדים המתמחים - לא יהיה מי שיטפל בנו