מספר מקרי אבעבועות הקוף שדווחו בעולם יורד ב 21 אחוזים, כך על פי דו"ח של ארגון הבריאות שפורסם ביום חמישי (25.8); וייתכן שהדבר מרמז שההתפרצות באירופה נמצאת במגמת ירידה. גם רשויות הבריאות הבריטיות דיווחו בשבוע שעבר, לאחר שחלה ירידה במספר המקרים היומיים, כי ישנם סימנים מוקדמים לכך שהתפרצות אבעבועות הקוף במדינה הולכת ודועכת.
בתוך כך, דיווחה סוכנות הבריאות של האו"ם על 5,907 מקרים שבועיים חדשים, בהן שתי מדינות - איראן ואינדונזיה שדיווחו על המקרים הראשונים שלהן. עד כה, יותר מ -45,000 מקרים דווחו ב-98 מדינות מאז סוף אפריל. לפי המרכז באפריקה לבקרת מחלות ומניעתן, ביום חמישי האחרון דווחו ביבשת 219 מקרים חדשים בשבוע – זינוק של 54%.
אף שבאפריקה דיווחו על מספר מקרי מוות שקשורים, ככל הנראה, להידבקות באבעבועות הקוף, מסתבר שביבשת אין מספיק חיסונים זמינים.
"עד שלא נראה השתלטות גם באזורים נוספים אי אפשר יהיה להכריז על ניצחון"
"באופן כללי, אנחנו רואים האטה של אבעבועות הקוף בארה"ב ובאירופה וזה בהחלט מעודד", אומר בתגובה לפרסומים פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. "בייחוד לנוכח העובדה שכיום ארה"ב מובילה עם שליש מהמקרים העולמיים של המחלה. אנחנו רואים ירידה משמעותית בגרף שם, כך למשל בניו יורק במקום 70 מקרים יומיים -50 מקרים, ונתונים דומים תועדו גם בקליפורניה ובשיקגו".
פרופ' כהן מסביר כי אחת הסיבות שמסבירות את הירידה הזאת היא החיסון הזמין. "בהתחלה חיסנו באופן מדוד אבל לאחרונה הרחיבו את מספר המתחסנים, ואני חושב שזה בהחלט קשור לתמונת המצב המעודדת".
עם זאת, לדברי הפרופסור עדיין מוקדם להכריז על תבוסת הנגיף. "באפריקה ובדרום אמריקה עדיין לא רואים ירידה, ומספר החולים שם רק הולך ועולה. זה בהחלט מטריד, ועד שלא נראה השתלטות גם באזורים אלה אי אפשר יהיה להכריז על ניצחון. צריך לזכור שאף שמדובר במחלה שלרוב עוברת במגע מיני בין גברים, כיום יש גם דיווחים נדירים על הדבקה שאינה מינית, ואפילו בקרב ילדים. לכן, בהחלט חשוב להמשיך להיות עם האצבע על הדופק, לעקוב אחר הנתונים, ובעיני – חשוב לבחון להציע את החיסון גם לאוכלוסיות נוספות, כמו למשך צוותים רפואיים שמטפלים בחולים. טבעת ההגנה היא מאוד חשובה בקטיעת שרשרת ההדבקה".