בחירות האמצע בארה"ב הן הזדמנות לדחוף יוזמות חקיקה ולתת לציבור להצביע ולהחליט בשלל סוגיות, כך גם עברה לגליזציה במדינות רבות בהצבעת התושבים בסוגייה. בבחירות האלה הצטרפו מרילנד ומיזורי למדינות המתירות שימוש בקנאביס לצרכי פנאי, אבל יוזמת החקיקה המפתיעה יותר עברה דווקא במדינת קולורדו, שהייתה ראשונה בארה"ב לאשר לגליזציה. הפעם קולורדו פותחת פתח למגמה חדשה ומרגשת בתחום הטיפול הנפשי במדינה: מצביעים אישרו את השימוש החוקי הרחב ביותר בחומרים פסיכדליים בארה"ב, עם הסרת האיסור הפלילי על חמישה חומרים פסיכדליים. השימוש יהיה כמובן תחת רגולציה הדוקה, אבל בסופו של יום יוכלו מבוגרים הסובלים משלל בעיות נפשיות לקבל טיפול בחומרים כאלה במרכזים רפואיים שיפעלו ברישיון. הצעה 122, שמה של החקיקה, עברה במדינה ברוב של 53 אחוז מהמצביעים והיא מעניקה תקווה לחולים רבים.
קווין מתיוס, מי שעומד בראש קואליציית ארגונים בשם Natural Medicine Colorado שפעל בנמרצות לקידום הצעת החוק הזאת, מכנה את הניצחון "רגע היסטורי עצום". הוא מסביר שבקולורדו, אחת המדינות המדורגת נמוך מאוד בתחום בריאות הנפש והעזרה הנפשית שעומדת לרשות התושבים, יש צורך אדיר באופציות טיפול נוספות. "הכוונה הייתה להפוך את התרופות האלה לזמינות עבור האזרחים במדינה, בייחוד עבור אלה הסובלים מדיכאון מז'ורי, חרדה קיצונית, PTSD, חרדה מסוף החיים ועוד תחלואים", הוא אומר, "אנשים זכאים שלכל הפחות תהיה להם בחירה וחופש לעבוד עם התרופות האלה".
מהפכת הלגליזציה
התרופות האלה, אליהן מתייחס מתיוס, הם חומרים פסיכואקטיביים הנמצאים בפטריות, הידוע שבהם הוא פסילוסיבין. החומר הפעיל הזה, מעבר לגרימת הזיות, נמצא בעשור האחרון תחת מחקר מסיבי בתור טיפול יעיל ואפקטיבי לשלל בעיות נפשיות. לאחרונה התפרסם מחקר דרמטי בירחון הרפואה החשוב ניו אינגלנד, שמצא מנה אחת בלבד של פסילוסיבין סייעה לטפל בדיכאון מזו'רי בהצלחה יתרה. חקר חומרים פסיכדליים בהקשר מדעי המוח החל עוד בשלהי שנות ה-50 של המאה הקודמת, אבל שימושם כסמי הזיה מסוכנים דחק את העיסוק הרפואי בהם והם עברו דמוניזיציה, ונותרו מוקצים על ידי הקהילה המדעית. בשנים האחרונות התעורר מחדש העניין בהם, והמחקרים החיוביים מובילים להחלטות כמו זו שבקולורדו, ובמקומות אחרים בעולם. אחרי שנים שתחום בריאות המוח והנפש לא התקדמו מבחינה תרופתית, נראה שיש פתרון חדש.
על פי מאמר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nature medicine, פסילוסיבין, המופק על ידי למעלה מ-200 סוגי פטריות, "מחווט מחדש את המוח" אצל אנשים עם דיכאון קשה. החוקרים, מאוניברסיטת סן פרנסיסקו ואימפיריאל קולג' בלונדון, מצאו שהחומר משפיע על אזורים שונים במוח הקשורים בדיכאון. 60 המשתתפים במחקר עברו MRI מוח לפני ואחרי, חלקם קיבלו פסילוסיבין וחלקם פלצבו. אלה שנטלו את החומר הפסיכדלי חוו שיפור דרמטי בדיכאון, שהחזיק עד שלושה שבועות אחרי. הם דיווחו שהם גם פחות נמנעו רגשית ושהתפקוד הקוגניטיבי שלהם השתפר דרמטית. המשתתפים שנטלו את הפלצבו לא חוו שום שינוי. כמו פסיכדלים אחרים, פסילוסיבין משפיע על קולטנים בחיבורים במוח שהופכים יותר מדי אקטיביים בדיכאון. "זאת הפעם הראשונה שאנחנו מבינים שפסילוסיבין משפיע אחרת מנוגדי דיכאון, בכך שהוא הופך את המוח לגמיש וזורם יותר ופחות תקוע בדפוסי החשיבה שמזוהים עם דיכאון", מסביר ראש המרכז למחקר פסיכדלי באימפריאל קולג'. "זה תומך ומאשר את התחזיות שלנו שפסילוסיבין יכול להיות אלטרנטיבה אמיתית לטיפול בדיכאון".
מכונים ומרכזי מחקר בארה"ב מצטרפים לחגיגה וזוכים למימון מקרנות שונות, למשל מרכז ג'ון הופקינס לחקר הפסיכדליים, המוביל שיטות חדשניות לטיפול בפסילוסיבין. במכון מסבירים שהתרכובת הפסיכדלית שמקורה בפטריות הזיה, חודרת למערכת העצבים המרכזית אבל שהאפקט שלה על המוח ועל מחלות נפש עוד לא ממש מובן. מעל 17 מיליון דולר הוקצו שם למחקר בתחום, במטרה לפתח טיפולים חדשניים להפרעות התנהגותיות ונפשיות ולעודד שגשוג אנושי. ב-2021 החליט הקונגרס לתת לצבא האמריקאי מימון נרחב כדי לחקור את השפעת הפטריות ואת דרכי הטיפול בהן. ההערכה היא שעד 2024 יתקבל אישור רשמי מה-FDA לשימוש בפסילוסיבין ו-MDMA באופן חוקי. ההחלטה בקולורדו, היא רק יריית הפתיחה.
גם השכנה מצפון מתחילה תהליך של רגולציה של השימוש בפטריות. מחוז אלברטה הוא הראשון בקנדה שמאשר שימוש בסמים פסיכדליים למטרות תרפיה, כך הכריזו גורמים רשמיים בממשל המחוזי לפני כחודש. תחת התוכנית החדשה, ממשל בפרובינציה יאשר את השימוש בפסילוסיבין, פסילוסין, MDMA, LSD, מסקלין, קטמין, ועוד חומרים מעוררי הזיות; לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות. אמנם הסמים האלה נחשבים עדיין לא חוקיים בקנדה, אבל רופאים וחוקרים יוכלו לפנות למשרד הבריאות ולקבל אישור להשתמש בהם למחקרים קליניים, ולספק גישה מיוחדת אליהם עבור חולים שהטיפול בהם יכול להצליח. "התומכים הגדולים של המהלך הזה הם פרמדיקים שמגיעים לזירות אירועים וגם חיילים לשעבר שסובלים מרמות גבוהות של PTSD וממחלות נפשיות אחרות", אומר מייק אליס, הממונה על בריאות הנפש והתמכרויות במשרד הבריאות בפרובינציה. "בתור קצין משטרה לשעבר בעצמי, חשוב לי לאשר שיש פרקטיקות מבטיחות שיסייעו להפוך את חייהם של אנשים במצבים האלה להרבה יותר טובים, ואנחנו נתמוך בהם בצורה מקצועית לחלוטין".
בפרובינציית בריטיש קולומביה בקנדה, קיבלה חברת Optimi Health רישיון ממשרד הבריאות הקנדי, כדי לגדל פטריות עם פסילוסיבין במתקני החברה בעיירה פרינסטון. למיזם, ששווה היום 14 מיליון דולר, יש שני מתקני ענק עם עשרה חדרים לגידול פטריות, בהם מפיקים בערך אלפיים קילו פטריות מיובשות בחודש. הם החברה היחידה בעולם שמפיקה כמות כזו של פטריות, מה שיהפוך אותם לשחקן מרכזי בשוק המתהווה. "לפני אלפי שנים הסינים והילדים השתמשו בחומרים האלה כדי לפתור כל מיני בעיות, והנה, אנחנו חוזרים לזה אחרי כל כך הרבה זמן", אומר אחד הבכירים בחברה.
בינואר השנה, משרד הבריאות הקנדי ערך תיקון לחוק שמאפשר לרופאים לבקש גישה לחומרים מוגבלים כמו פסילוסיבין לטיפול בחולים עם דיכאון, חרדה קשה, PTSD ועוד. מעבר לכך, מדובר בחומר אסור לשימוש ולא חוקי למכור אותו או לצרוך אותו מעבר להקלות שאישר משרד הבריאות. המומחים והחוקרים, אגב, מזהירים שמוטב שאלה הסובלים מבעיות נפשיות לא ינסו טיפול עצמי בלתי מבוקר בפטריות. כל המחקרים והטיפולים נערכים תחת פיקוח הדוק וליווי רפואי ומנות מותאמות לטיפול. המטופלים גם עברו תמיכה פסיכולוגית אקססיבית לפני, תוך כדי ואחרי נטילת המנות, וכך גם יהיה במרכזי הרפואיים במדינות בהן הטיפול יהפוך לחוקי.